Τα βαριά μέτρα που έρχονται για την συμφωνία

Gazzetta team
Τα βαριά μέτρα που έρχονται για την συμφωνία
Yπογραφές μέσα στα επόμενα 24ωρα επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο, ποντάροντας στο ότι οι διαφορές και οι διαφωνίες θα ξεπεραστούν ως επί το πλείστον από τα τεχνικά κλιμάκια.

Η πρώτη ημέρα ανέδειξε πάντως τη δυσκολία της κυβέρνησης να αποδεχθεί τη μεταφορά κάποιων ΔΕΚΟ στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Ως εκ τούτου θα παζαρέψει την εξαίρεση κάποιων εξ αυτών από τη σχετική λίστα, όπως επίσης τη δημιουργία ενός μηχανισμού μέσω του οποίου το Κράτος θα μπορεί να επηρεάζει τη γενικότερη πολιτική των ΔΕΚΟ. Όπως σημείωσε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή μετά από την πρώτη συνάντηση με τους Θεσμούς, αν και υπάρχουν 2-3 σημεία που υπάρχουν διαφωνίες για τη λειτουργία του Υπερταμείου, αυτές δεν πρόκειται να αποτελέσουν εμπόδιο για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας.

Η σημερινή μέρα ξεκινά με το γράψε σβήσε των τεχνικών κλιμακίων επί των παρατηρήσεων της ελληνικής πλευράς στα 4 κείμενα των Θεσμών (τα 2 βασικά μνημόνια + τα 2 τεχνικά μνημόνια που τα συνοδεύουν) και όπου δεν μπορέσουν να συγκεράσουν τις διαφορές, θα αναλάβουν οι υπουργοί με τους επικεφαλής.

Εντωμεταξύ, άγνοια δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών για τα υπονοούμενα Τόμσεν περί νέων μέτρων, επισημαίνοντας ότι το μνημόνιο του ΔΝΤ δεν έχει διαφορές από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό, την ώρα που πηγές των Θεσμών άφηναν να εννοηθεί πως αν τελικώς επικρατήσει η άποψη των Ευρωπαίων για διατήρηση των υψηλών πλεονασμάτων μέχρι το 2023 τουλάχιστον, το Ταμείο θα ζητήσει προκαταβολικά και την εξειδίκευση των μέτρων που θα το διασφαλίζουν για τα επόμενα πολλά χρόνια, πέραν και από το 2020!

Ηρθε το προσχέδιο του 4ο Μνημόνιο, τι προβλέπει το προσχέδιο

Και ενώ ψάχνουν αλλαγές στις διατυπώσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο προσχέδιο του 4ου Μνημονίου που βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και αποτελεί τη βάση της διαπραγμάτευσης, οι Θεσμοί επαναφέρουν θέματα όπως το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, ενώ άγριες είναι οι διαθέσεις τους και για τις συντάξεις, με περικοπές έως 22% στις κύριες και χωρίς όριο στις επικουρικές. Επίσης, περιλαμβάνει αλλαγές στα εργασιακά με κατάργηση του βέτο του υπουργείου Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις.

Στην Αθήνα έχουν φτάσει τρία κείμενα με τις τεχνικές λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με όσα πληροφορείται το iefimerida, στις 75 σελίδες των τριών κειμένων περιγράφονται οι εκκρεμότητες που απομένουν για υλοποίηση από την ελληνική πλευρά, τα δημοσιονομικά από το 2018 και μετά, αλλά και ένα κείμενο με θέματα που σχετίζονται με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Από την πλευρά της, η Αθήνα ετοιμάζει εφαρμοστικούς νόμους που αναμένεται να κατατεθούν έως τις 16/5 προς ψήφιση στη Βουλή.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συντάξεις, εργασιακά, ενεργειακά

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», τα μνημόνια του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, που έφτασαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών και τα οποία θα μπουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, που αρχίζει σήμερα, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Στη συνταξιοδοτική δαπάνη
Το 2019 θα ληφθούν μέτρα μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ μέσω της προσωπικής διαφοράς. Οι εκπρόσωποι των θεσμών σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δέχονται την πρόταση της ελληνικής πλευράς για μείωση έως 22%.

Εδώ ωστόσο μπαίνει ο όρος ότι εάν με τον τρόπο αυτό δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για το 1% του ΑΕΠ, τότε θα επιβάλλονται περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό. Οι περικοπές αυτές θα επιβληθούν στην προσωπική διαφορά επί των επικουρικών συντάξεων.

Στα εργασιακά
Στα εργασιακά αναφέρεται ότι έως το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα αποφασίστηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια και αποσαφηνίζεται ότι θα δεν αποκατασταθεί η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν. Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, καταργείται το δικαίωμα βέτο του υπουργείου Εργασίας.

Στα ενεργειακά
Προβλέπεται η σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ κατά περίπου 40%, ενώ μειώνονται σταδιακά και οι ποσότητες ηλεκτρικές ενέργειας που υποχρεούται να πουλήσει η επιχείρηση σε ιδιώτες μέσω δημοπρασιών.

Καταστήματα
Προβλέπεται η άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους ή την περιοχή όπου βρίσκονται.

Αποκρατικοποιήσεις
Προβλέπεται η πλήρης εφαρμογή του master plan του ΤΑΙΠΕΔ.

Πηγή: iefimerida.gr