Στα χέρια της Αθήνας τα προσχέδια των μνημονίων

Gazzetta team
Στα χέρια της Αθήνας τα προσχέδια των μνημονίων
Η ελληνική πλευρά έλαβε από τους εκπροσώπους της Τρόικα τα προσχέδια των μνημονίων και τα επεξεργάζεται, δήλωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή, το απόγευμα της Τρίτης, με αφορμή την έναρξη του νέου γύρου διαπραγμάτευσης.

Η ίδια κυβερνητική πηγή γνωστοποίησε πως τα κείμενα έχουν ληφθεί από την ελληνική πλευρά και βρίσκονται ήδη υπό επεξεργασία.

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά της διαπραγμάτευσης, ο κυβερνητικός αξιωματούχος εξήγησε πως σήμερα, στην «πρεμιέρα» του νέου γύρου διαπραγμάτευσης, οι δύο πλευρές θα περιοριστούν σε διευκρινίσεις των εκκρεμοτήτων της αξιολόγησης. Κυβέρνηση και θεσμοί θα μπουν από αύριο Τετάρτη στην ουσία της διαπραγμάτευσης, οπότε και θα βρίσκεται στην Αθήνα και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης ξεκίνησε στις 5 η ώρα. Την ελληνική πλευρά εκπροσωπούν οι κ. κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης.

«Πρώτο πιάτο» η ΔΕΗ στην πρεμιέρα του νέου γύρου διαπραγμάτευσης

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν για άλλη μια φορά η ΔΕΗ και τα μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά τις συζητήσεις αναμένεται να διευκρινιστούν λεπτομέρειες οι οποίες θα αφορούν στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έως το φθινόπωρο, το ενδεχόμενο και ο χρόνος πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων, θέματα τα οποία θα αποσαφηνιστούν με όρους αγοράς στο market test του Σεπτεμβρίου.

Στην παρούσα φάση και δεδομένου ότι τα ενεργειακά έχουν ουσιαστικά κλείσει όσον αφορά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις διατυπώσεις του τελικού κειμένου οι οποίες θα αποτελούν ένα γενικό περίγραμμα της δέσμευσης για πώληση μονάδων (δεν έχει διευκρινιστεί αν θα πρόκειται για το 40% ή μικρότερο ποσοστό). Τόσο οι Θεσμοί όσο και η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθούν από κοντά και την εξέλιξη των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, η αποτελεσματικότητα των οποίων θα αξιολογηθεί μετά το α’ εξάμηνο του έτους.

Οι συζητήσεις πραγματοποιούνται εν αναμονή του πορίσματος από την έρευνα που διεξάγει η DGcomp για πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ.

Πριν τον νέο γύρο διαπραγμάτευσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση του οικονομικού επιτελείου, με στόχο την προετοιμασία της διαπραγματευτικής θέσης της ελληνικής πλευράς.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Πηγή: koolnews.gr