Κι όμως το Brexit μπορεί να ανακληθεί

Gazzetta team
Κι όμως το Brexit μπορεί να ανακληθεί
Σε προσχέδιο για τη θέση του έπειτα από την ενεργοποίηση του Αρθρου 50, το Ευρωκοινοβούλιο αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξουν μεταβατικές διευθετήσεις, προκειμένου να είναι «ομαλό» το διαζύγιο, αλλά σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα τρία χρόνια.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε σήμερα –σε ένα προσχέδιο εγγράφου όπου αναλύεται η θέση του– ότι το διαζύγιο της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ακυρωθεί.

Το προσχέδιο αυτό σχετικά με το Brexit το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, σημειώνει επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν μεταβατικές διευθετήσεις ώστε να εξομαλυνθεί η διαδικασία του διαζυγίου, αλλά όχι για περισσότερο από τρία χρόνια, καθώς και ότι οι υπηρεσίες της ΕΕ οι οποίες εδρεύουν στο Λονδίνο, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, θα πρέπει να μετακινηθούν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι υπενθύμισε σήμερα ότι η ακύρωση της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προϋπέθετε την πλήρη υποστήριξη των άλλων χωρών μελών.

Η αντιστροφή της διαδικασίας του Brexit είναι εφικτή, αλλά οι κανόνες είναι πολύ σαφείς, ανέφερε ο Ταγιάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Αν η Βρετανία αποφάσιζε να αλλάξει θέση, δεν θα μπορούσε να το κάνει μόνη. Όλα τα κράτη μέλη χρειάζεται να αποφασίσουν από κοινού εάν αυτό είναι εφικτό», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΚ.