Πόσο «βρώμικο» θα είναι το διαζύγιο Ε.Ε - Βρετανίας;

Gazzetta team
Πόσο «βρώμικο» θα είναι το διαζύγιο Ε.Ε - Βρετανίας;
Το σημαντικό για το Λονδίνο είναι η εμπορική συμφωνία στην οποία θα καταλήξει με τις Βρυξέλλες

Εννέα μήνες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, το Ηνωμένο Βασίλειο εκκινεί σήμερα την ιστορική διαδικασία της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία εντάχθηκε με επιφυλάξεις εδώ και 44 χρόνια, και ανοίγει έναν διετή κύκλο δύσκολων διαπραγματεύσεων για να λύσει τους κάβους την άνοιξη 2019.

Η ανακοίνωση αυτής της μοναδικής στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αποχώρησης θα γίνει από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ενώπιον των βουλευτών στο Ουεστμίνστερ στις 12.30 τοπική ώρα (14.30 ώρα Ελλάδος).

Για πρώτη φορά από την ίδρυση της Ε.Ε, ένα μέλος της αποχωρεί από τους κόλπους της. επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Bild και εξηγεί πως το διαζύγιο δεν θα είναι ανώδυνο.

Το σημαντικό για το Λονδίνο είναι η εμπορική συμφωνία στην οποία θα καταλήξει με τις Βρυξέλλες. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι το Brexit θα είναι «σκληρό».

Ιδιαίτερη σημασία έχει και το ζήτημα των συμφωνιών με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε σε σχέση με τους ευρωπαίους πολίτες που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο (μεταξύ αυτών και χιλιάδες Έλληνες), αλλά και των Βρετανών που ζουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως σε χώρες του Νότου.

Ένα άλλο ζήτημα, όχι μόνο για την Βρετανία, αλλά και για την υπόλοιπη ΕΕ είναι τα σύνορα Ιρλανδίας και Βορείου Ιρλανδίας.

«Τα συγκεκριμένα σύνορα δεν είναι όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ, είναι ουσιαστικά αόρατο», λέει αρμόδιος αξιωματούχος. Οι φόβοι που εκφράζονται είναι ότι μετά το Brexit, στο σημείο μπορεί να οργιάσει το λαθρεμπόριο.

Το Λονδίνο μελετά λύσεις, όπως κοινές περιπολίες και ελέγχους με τους Ιρλανδούς, χρήση της τεχνολογίας κλπ.

Σε θέματα όπως η ασφάλεια σε μια εποχή με προβλήματα τρομοκρατίας, το Λονδίνο υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Θα είναι ο Πόλεμος των Ρόουζ;

Ναι!, γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild. Πρόκειται για δισεκατομμύρια και δύναμη. Θα υπάρξουν εξαιρετικά «σκληρές» διαπραγματεύσεις, ακόμη και αν μέχρι τώρα υπάρχει διπλωματία. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διαρκέσουν το πολύ δύο χρόνια.

«Βrexit: Ήδη μας λείπετε»

Το πρωτοσέλιδο της Liberation είναι συγκινησιακά φορτισμένο αναφερόμενο στην αποχώρηση του Λονδίνου από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Απεικονίζεται ένα μέλος της βασιλικής φρουράς της Βρετανίας, με τη γαλλική εφημερίδα να σχολιάζει πως σήμερα είναι η αρχή του τέλος Ε.Ε και Βρετανίας. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι είναι γνωστή για την διαπραγματευτική της δεινότητα, επισημαίνει επίσης το σχετικό δημοσίευμα.

Πλάνο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ

Η επιστολή με την υπογραφή της Τερέζα Μέι που ενεργοποιεί το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας παραδίδεται στον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Η Μέι θα κάνει στη συνέχεια δηλώσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων, στην οποία θα επισημαίνει ότι «ήλθε η στιγμή για τη χώρα να σταθεί ενωμένη». Μία δήλωση που πιθανόν δεν ασπάζονται οι βουλευτές του σκωτικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι λίγες ώρες νωρίτερα ψήφισαν υπέρ της έναρξης της διαδικασίας για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας. Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος δέχτηκε πολιτικό πλήγμα από την όλη διαδικασία, είπε ότι σέβεται το Brexit, αλλά θα παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ που ξεκινά μια τέτοια διαδικασία, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα γινόταν το αντίστροφο: οι Βρυξέλλες διαπραγματεύονταν την είσοδο χώρας στην Ένωση.

Ένα χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων για την έξοδο του Λονδίνου από την Ε.Ε παρουσιάζει το BBC:

1. Στις 29 Απριλίου , οι "27" θα εξουσιοδοτήσουν την Ευρωπαική Επιτροπή για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

2. Το μήνα Μάιο αναμένεται να παρουσιαστεί ο "οδικός χάρτης" των συνομιλιών.
Εκεί μπορεί να υπάρξει αναφορά στην εμπορική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε .

3. Οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο.

4. Το Φθινόπωρο του 2017 η κυβέρνηση του Λονδίνου πιστεύει πως θα έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας στο βρετανικό δίκαιο το απoκαλούμενο "Great Repeal Bill".

5. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει να έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.

6. Από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2019, η Βουλή των Κοινοτήτων και το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να έχουν υπερψηφίσει την όποια συμφωνία.

7.Πιθανόν τον Μάρτιο του 2019- 40 χρόνια μετά την προσχώρηση της Βρετανίας στους κόλπους της Ε.Ε - η χώρα θα αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Πηγή: protothema.gr