Έμβρυο 400 γραμμαρίων αφαιρέθηκε μέσα από αγοράκι 10 μηνών

Gazzetta team
Έμβρυο 400 γραμμαρίων αφαιρέθηκε μέσα από αγοράκι 10 μηνών
Γιατροί στην Ινδονησία αφαίρεσαν με χειρουργική επέμβαση ένα παρασιτικό έμβρυο, βάρους 400 γραμμαρίων, το οποίο αναπτυσσόταν μέσα σε ένα αγοράκι δέκα μηνών.

Το αγοράκι εισήχθη σε νοσοκομείο του νησιού Λομπόκ, επειδή η κοιλιά του είχε πρηστεί και οι γονείς του φοβούνταν ότι είχε όγκο. Οι ιατρικές εξετάσεις αποκάλυψαν τελικά το έμβρυο ενός άλλου αγοριού. Μετά την επέμβαση το αγοράκι είναι καλά στην υγεία του, σύμφωνα με το "New Scientist".

Σύμφωνα με τους γιατρούς, πρόκειται για μια πολύ σπάνια περίπτωση «εμβρύου μέσα σε έμβρυο», που συμβαίνει διεθνώς περίπου μία φορά ανά 500.000 γεννήσεις. Η πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά που αναφέρθηκε κάτι τέτοιο ήταν περίπου το 1800 και έκτοτε έχουν αναφερθεί λιγότερες από 200 περιπτώσεις παγκοσμίως.

Στο δεύτερο έμβρυο συνήθως έχουν αναπτυχθεί η σπονδυλική στήλη, τα άκρα και μερικά όργανα, αλλά όχι ο εγκέφαλος και το κρανίο. Το μίνι έμβρυο λειτουργεί παρασιτικά, τρεφόμενο από το αίμα του μεγαλύτερου εμβρύου μέσα στο οποίο βρίσκεται εγκλωβισμένο.

Παρασιτικά έμβρυα έχουν βρεθεί μέσα σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως κοιλιά, στήθος, κρανίο κ.α. Η κατάσταση αυτή συμβαίνει, όταν μέσα στη μήτρα το ένα από τα δίδυμα έμβρυα δεν αναπτύσσεται ξεχωριστά, αλλά απορροφάται από το άλλο. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν τα δίδυμα προέρχονται από το ίδιο ωάριο και μοιράζονται ένα κοινό πλακούντα. Το γιατί συμβαίνει η απορρόφηση του ενός εμβρύου, δεν είναι ξεκάθαρο στους επιστήμονες.

Συνήθως, η ανακάλυψη και η χειρουργική αφαίρεση του παρασιτικού εμβρύου γίνεται έγκαιρα, αλλά μερικές φορές αυτό συμβαίνει πολύ καθυστερημένα, όπως στην περίπτωση ενός Ιταλού, που ανακάλυψε σε ηλικία 47 ετών ότι ένα έμβρυο υπήρχε στην κοιλιά του.

Η κατάσταση αυτή συχνά δεν έχει συμπτώματα, αν και κάποτε προκαλεί πόνους. Ορισμένοι επιστήμονες φοβούνται ότι η επέκταση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα οδηγήσει σε περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις στο μέλλον.