Λονδίνο: «Μοναχικός λύκος» ο δράστης των επιθέσεων

Gazzetta team
Λονδίνο: «Μοναχικός λύκος» ο δράστης των επιθέσεων
«Πρέπει όλοι να αποδεχτούμε ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην κατανοήσουμε ποτέ γιατί το έκανε αυτό. Η εξήγηση αυτή μπορεί να πέθανε μαζί του».

Η βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανακοίνωσε χθες ότι εξακολουθεί να εκτιμά ότι ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης που διαπράχθηκε έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα έδρασε μόνος του, αναγνωρίζοντας ότι ενδεχομένως να μην κατανοήσουν ποτέ το κίνητρο του.

Ο 52χρονος Βρετανός Χάλιντ Μασούντ έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά έξω από το κοινοβούλιο του Ουεστμίνστερ, αφού σκότωσε 4 ανθρώπους.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης και οι αστυνομικές έρευνες έκτοτε έχουν επικεντρωθεί στην πιθανότητα ο Μασούντ να είχε συνεργούς.

Ο Νιλ Μπασού, αναπληρωτής βοηθός Επιτρόπου της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, επισήμανε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες που να υποδηλώνουν ότι είχαν σχεδιαστεί περαιτέρω επιθέσεις.

«Ακόμα πιστεύουμε ότι ο Μασούντ έδρασε μόνος του εκείνη την μέρα», υπογράμμισε με ανακοίνωση του.

Παράλληλα ο αξιωματικός της αστυνομίας σημείωσε ότι ακόμη και αν ο Μασούντ έδρασε μόνος του, η αστυνομία χρειάζεται να δώσει μια όσο το δυνατόν κατανοητή εξήγηση για τα κίνητρα του δράστη ώστε να καθησυχάσει τους πολίτες του Λονδίνου.

«Πρέπει όλοι να αποδεχτούμε ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην κατανοήσουμε ποτέ γιατί το έκανε αυτό. Η εξήγηση αυτή μπορεί να πέθανε μαζί του», πρόσθεσε.

«Εντούτοις, είμαστε αποφασισμένοι να διαπιστώσουμε αν ο Μασούντ ήταν ένας μοναχικός λύκος που εμπνεύστηκε από προπαγάνδα τρομοκρατών, είτε αν άλλοι τον ενθάρρυναν, τον υποστήριξαν, ή του έδωσαν εντολές», υπογράμμισε.

Οι αρχές εξαπέλυσαν αστυνομικές επιδρομές σε κατοικίες σε αρκετές περιοχές της Βρετανίας έπειτα από την επίθεση και συνέλαβαν έντεκα ανθρώπους, αλλά μόνο ένας εξ’ αυτών τελούσε υπό κράτηση χθες Σάββατο.

Κάλεσαν τους όποιους φίλους και οικείους του Μασούντ να παρουσιαστούν στις αρχές για να τις βοηθήσουν να καταγράψουν τις κινήσεις του πριν την επίθεση και να καταθέσουν τις οποιαδήποτε πιθανές αιτίες που μπορεί να τον οδήγησαν στην ενέργεια του.

Πριν τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις στην Βρετανία, στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005, ο Μασούντ θεωρείτο από τις μυστικές υπηρεσίες ως ένας γνωστός εγκληματίας που συνιστούσε όμως ασήμαντη απειλή.

Το όνομα του είχε έρθει στην προσοχή των αξιωματούχων της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών της Βρετανίας (MI5) σε πρωτύτερες έρευνες τρομοκρατίας.

Είχε απασχολήσει για πρώτη φορά τις αρχές τον Νοέμβριο του 1983 όταν καταδικάστηκε για διάπραξη εγκληματικής ενέργειας. Η τελευταία του καταδίκη ήταν τον Δεκέμβριο του 2003 για κατοχή μαχαιριού.

«Η έρευνα μας συνεχίζεται βήμα βήμα», τόνισε ο Μπασού.


Πηγή: protothema.gr