Μετάθεση και σιωπή για παιδεραστές ιερείς

Gazzetta team
Μετάθεση και σιωπή για παιδεραστές ιερείς
Εκτεταμένη συγκάλυψη κρουσμάτων παιδεραστίας από την ιεραρχία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Γαλλίας διαπιστώνει έρευνα της ιστοσελίδας Mediapart, σύμφωνα με την οποία, από τη δεκαετία του 1960 έως το 2014, 25 επίσκοποι κάλυπταν συστηματικά 32 δράστες σεξουαλικών επιθέσεων, οι οποίοι άφησαν πίσω τους 339 θύματα.

Ο πατήρ Πρεϊνά στη Λυών κακοποίησε 72 θύματα, και ο πατήρ Πιερ-Ετιέν Αλμπέρ στη Ροντέ κακοποίησε 58 θύματα. «Είναι το γαλλικό “Spotlight”», σημειώνουν οι δημοσιογράφοι, αναφερόμενοι στη βραβευμένη ταινία για την παιδεραστία στην αμερικανική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η πλειονότητα των δραστών κατέληξε στη Δικαιοσύνη – κάποιοι πολύ αργά, καθώς είχε περάσει η προθεσμία παραγραφής, και ουδείς με πρωτοβουλία της Εκκλησίας.

Κάθε φορά που η εκκλησιαστική ιεραρχία ενημερωνόταν για ένα περιστατικό κακοποίησης, σιωπούσε ή μετέθετε τον δράστη σε άλλη ενορία, συνήθως στην εξοχή ή εκτός Γαλλίας. Αν το περιστατικό συνέβαινε εκτός Γαλλίας, τον επανέφερε στη Γαλλία. Παρ’ όλα αυτά, ο νόμος είναι σαφής, ότι όποιος αντιλαμβάνεται περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων οφείλει να ενημερώνει τη Δικαιοσύνη και φυσικά δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για θρησκευτικά ή άλλα αξιώματα.

Από τους 32 δράστες, οι 28 απλώς μετατέθηκαν όταν τα θύματα βρήκαν το κουράγιο να παραπονεθούν, χωρίς όμως οι ανώτεροι να ενημερώσουν ποτέ για τις υποθέσεις αυτές τη Δικαιοσύνη.

«Η μέθοδος είναι αρχαία, το ίδιο συνέβαινε από τον Μεσαίωνα. Εβαζαν τους παραβάτες να κάνουν μετάνοιες, τους έστελναν στο Βατικανό να εξομολογηθούν. Λάμβαναν συγχώρεση και εντάσσονταν ξανά στην Εκκλησία, κάπου αλλού όμως, για να αποφευχθεί το σκάνδαλο της επιστροφής τους στην ίδια ενορία. Οκτώ αιώνες αργότερα, η Εκκλησία δεν έχει αναμετρηθεί με τους παλαιούς της δαίμονες», καταλήγει το άρθρο.


Πηγή: kathimerini.gr