Δραγασάκης: «Δεν τίθεται θέμα κι άλλου μνημονίου και Grexit»

Gazzetta team
Δραγασάκης: «Δεν τίθεται θέμα κι άλλου μνημονίου και Grexit»
Για τη διαπραγμάτευση, την υπέρβαση της λιτότητας και το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, μίλησε ο Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξη του στο «Έθνος της Κυριακής», τονίζοντας ότι «δεν τίθεται θέμα 4ου μνημονίου, ούτε Grexit».

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης καταλόγισε ευθέως στο ΔΝΤ και δύο ευρωπαϊκές χώρες τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ ότι γνώριζε για την «καθυστέρηση» και «επιχείρησε να τα εκμεταλλευτεί για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές».

«Η μεγάλη εικόνα της διαπραγμάτευσης είναι η εξής. Ενώ η κυβέρνηση, ήδη στα τέλη Νοεμβρίου, είχε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων που αντιστοιχούσαν στη δεύτερη αξιολόγηση, δύο ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν ότι δεν αρκεί που η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί το Πρόγραμμα. Για να υπάρξει συμφωνία, είπαν, πρέπει το ΔΝΤ να συμμετάσχει πλήρως, αν και το Ταμείο απέχει από τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος από τον Αύγουστο του 2014. Ο κ. Σόιμπλε λ.χ. ήταν κατηγορηματικός: Χωρίς το ΔΝΤ, δήλωσε, “δεν υπάρχει Πρόγραμμα”. Αυτό έδωσε μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ στο ΔΝΤ, το οποίο απαίτησε νέα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, πέραν της αρχικής συμφωνίας. Ταυτόχρονα όμως οι ίδιοι υπουργοί Οικονομικών που ήθελαν το ΔΝΤ, δεν δέχονταν τους όρους του και ειδικά το αίτημά του για το χρέος. Κάποιοι λοιπόν, είτε σκόπιμα είτε εξ αντικειμένου, δημιούργησαν μια περίπλοκη κατάσταση, όχι επειδή η κυβέρνηση καθυστέρησε, αλλά για λόγους άσχετους με αυτό. Και χρειάστηκαν εργώδεις προσπάθειες από το οικονομικό επιτελείο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς και ευρεία διεθνής συμπαράταξη και κινητοποίηση υπέρ της Ελλάδας για να αρθεί το αδιέξοδο. Δεν τα γνώριζε αυτά ο κ. Μητσοτάκης; Όχι μόνο τα γνώριζε, αλλά επιχείρησε να τα εκμεταλλευτεί για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Οι πιο “αθυρόστομοι” είπαν ανοιχτά “δεν μας ενδιαφέρει να κλείσει η αξιολόγηση, την πτώση της κυβέρνησης θέλουμε”. Αλλά αυτό δεν είναι πρωτότυπο. Ένα τμήμα της ελληνικής Δεξιάς ταύτιζε πάντα το εθνικό συμφέρον με το κομματικό και το ιδιοτελές», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Ο κ. Δραγασάκης σημειώνει ότι «δεν τίθεται θέμα 4ου Μνημονίου, ούτε Grexit, παρότι υπάρχουν κέντρα του εξωτερικού που δεν εγκαταλείπουν ούτε την ιδέα του Grexit, ούτε την ιδέα των Μνημονίων ως μόνιμο καθεστώς» και πως όμως κανένα από τα δύο δεν έχει οποιαδήποτε βάση και θέση στη συζήτηση.

Σχετικά με τη μετάβαση σε φάση "μετα-λιτότητας", σημείωσε ότι σε αυτή τη φάση που αποτελεί ακόμα στόχο προς κατάκτηση, θα υπάρξει έμφαση στην ανάκαμψη, τη μείωση της ανεργίας, τη σταθεροποίηση και τη βαθμιαία βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, ενώ εξήγησε παράλληλα τη σημασία που έχει «να συνειδητοποιήσουμε το κεντρικό δίλημμα της περιόδου», τονίζοντας ότι προκύπτει από το εξής: η φάση αυτή δημιουργεί προϋποθέσεις για να φύγουμε μπροστά στην ανασυγκρότηση της χώρας με υλοποίηση μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής. Εμπεριέχει όμως ακόμα τον κίνδυνο παλινδρόμησης σε νέους κύκλους λιτότητας "αν επιστρέψουμε σε νεοφιλελεύθερα δόγματα που έχουν αποτύχει, εάν επιτρέψουμε στους υπεύθυνους της κρίσης και στα κατεστημένα συμφέροντα να αποτρέψουν τις αναγκαίες κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές".

Πηγή: iefimerida.gr