Έρχεται νέος ΕΝΦΙΑ και κλιμακωτή μείωση του αφορολόγητου

Gazzetta team
Έρχεται νέος ΕΝΦΙΑ και κλιμακωτή μείωση του αφορολόγητου
Όλες οι αλλαγές στους φόρους και νέα ρύθμιση των μικρών οφειλών.

Επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους φέρνουν οι ανατροπές που σχεδιάζονται στην άμεση φορολογία, με πρώτη και κυριότερη τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, με την κυβέρνηση ωστόσο να δεσμεύεται περί μείωσης ΕΝΦΙΑ και λοιπών αντισταθμιστικών μέτρων.

Τη μείωση του αφορολογήτου με πρόβλεψη για υψηλότερο αφορολόγητο για παιδιά, αλλά και έναν νέο φόρο περιουσίας που σε αυτόν θα εντάσσονται κινητά και ακίνητα προανήγγειλε, μεταξύ άλλων η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η κ. Παπανάτσιου σε συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής» ανέφερε ότι δεν θα μειωθούν οι έμμεσοι φόροι, ενώ ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα υπολογιστεί με τις εφετινές αντικειμενικές αξίες, τονίζοντας πως όποιο μέτρο συμφωνηθεί στο πλαίσιο της απόφασης του τελευταίου Eurogroup, θα ισχύσει από την 1.1.2019 και για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει ένα ευρώ ελάφρυνσης.

Όσον αφορά στο περιουσιολόγιο, εκεί θα δηλωθούν τα πάντα και θα βοηθήσει, όπως δήλωσε η ίδια, «να σχεδιάσουμε μελλοντικά έναν φόρο μεγάλου πλούτου, που θα περιλαμβάνει το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του κατόχου». Σε αυτήν θα περιληφθούν και οι καταθέσεις, οι οποίες όμως δεν θα φορολογηθούν ξεχωριστά.

Η υφυπουργός Οικονομικών αποκάλυψε και το νέο σχέδιο για τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ, το οποίο θα προβλέπει αυτόματη μείωση των τελών ανά έτος, με χρήση συντελεστή παλαιότητας και αξίας.

Όσον αφορά στις αποδείξεις, το σύστημα με τη λοταρία ως ένα κίνητρο για να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης, ενώ δεν θα κινδυνεύει κάποιος αν μαζεύει περισσότερες αποδείξεις με πλαστικό χρήμα από αυτές που του αναλογούν.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση που θα προσδιορίζει τις επαγγελματικές ομάδες που θα πρέπει υποχρεωτικά να δέχονται πλαστικό χρήμα, ενώ τα POS δεν θα είναι υποχρεωτικά για την αγορά καπνικών προϊόντων, στα περίπτερα, στα ψιλικά, στα μικρά καταστήματα και τα σχετικά απομονωμένα μέρη.

Τέλος, για τους εκατομμύρια οφειλέτες που αγωνιούν αν θα υπάρξει κάποια νέα ρύθμιση, η υφυπουργός Οικονομικών απαντά ότι πρώτα θα δουν πώς θα πάει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μεγάλα ποσά και μετά θα δουν τι θα κάνουν για τα μικρά ποσά ως 2.000 ευρώ που οφείλουν 3,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι και ως 500 ευρώ 2 εκατομμύρια πολίτες.


Πηγή: newsbeast.gr