Τα καταστήματα που θα είναι ανοιχτά την Καθαρά Δευτέρα

Gazzetta team
Τα καταστήματα που θα είναι ανοιχτά την Καθαρά Δευτέρα
Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές την Καθαρά Δευτέρα, όπως ενημερώνει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών.

Επίσης, τα καταστήματα της Αγοράς του Καταναλωτή, στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, στου Ρέντη, θα λειτουργήσουν από τις 8 το πρωί της Κυριακής, 26 Φεβρουαρίου, συνεχόμενα μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου, στις 2 μετά το μεσημέρι.

Εξάλλου, παραδοσιακά και η Βαρβάκειος Αγορά, στο κέντρο της Αθήνας, ανοίγει από τις 10 το βράδυ της Κυριακής και θα παραμένει σε λειτουργία μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, ενώ και τα αρτοποιεία θα είναι ανοιχτά από το πρωί για την πώληση λαγάνας.

ΕΣΕΕ

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με εγκύκλιό της έχει υπενθυμίσει στους εμπόρους ότι η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές (υποχρεωτικές αργίες), επομένως είναι εργάσιμη ημέρα και έγκειται στον κάθε έμπορο -επιχειρηματία εάν η επιχείρηση θα λειτουργήσει ή όχι.

Δεδομένου, λοιπόν, του χαρακτήρα της ως μη υποχρεωτικής αργίας, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους εργαζόμενούς τους.

Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι περιπτώσεις που η Καθαρά Δευτέρα έχει οριστεί ως ημέρα αργίας, με άλλες -συνήθως τοπικού περιεχομένου- ρυθμίσεις (οπότε και οφείλεται αυξημένο ημερομίσθιο), όπως πχ με υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα (τοπική εορτή), τυχόν συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή πρωτοβουλία κλπ.

Ειδικά για την συλλογική σύμβαση, είναι σκόπιμο να σημειώσουμε, ότι δεν ισχύει πλέον η καθιέρωση της υποχρεωτικής αυτής αργίας για τις περιπτώσεις που προβλεπόταν σε κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ, η οποία έληξε και μετά την πάροδο της υποχρεωτικής παρέκτασης, δεν υπεγράφη νέα σύμβαση. Ελλείψει, λοιπόν, ισχύουσας κλαδικής ή ομοιοεπαγγελματικής ΣΣΕ, μόνο η πρόβλεψη περί υποχρεωτικής αργίας σε επιχειρησιακή σύμβαση εξασφαλίζει απόλυτα τον χαρακτήρα της ημέρας ως τέτοιας, αλλά βεβαίως αφορά μόνο την συγκεκριμένη επιχείρηση.

Πηγή: koolnews.gr