Με... δανεικά και πολλά «αν» οι 100.000 νέες θέσεις εργασίας

Gazzetta team
Με... δανεικά και πολλά «αν» οι 100.000 νέες θέσεις εργασίας
Με δανεικά θα χρηματοδοτηθεί, εάν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα, το πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας που εξήγγειλε το Μαξίμου

Με δανεικά θα χρηματοδοτηθεί –εφόσον προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα- το πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας που έσπευσε να εξαγγείλει το Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της Δευτέρας.

Η βασική «φιλοσοφία» είναι η εξής: η Ελλάδα θα αυξήσει τον δανεισμό της χώρας αντλώντας περίπου 3 δις. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα για να χρηματοδοτήσει προγράμματα δημιουργίας νέας θέσεων εργασίας. Για την υλοποίηση του προγράμματος, θα αναζητηθεί συνεργασία και με άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς ενώ δεν αποκλείεται, πέραν των δανεικών να αξιοποιηθούν και εθνικοί πόροι προκειμένου να τονωθεί ακόμη περισσότερο η απασχόληση. Αυτό που φέρεται να έχει εξασφαλίσει η ελληνική πλευρά, είναι η δαπάνη που θα πραγματοποιηθεί να μην προσμετρηθεί στο «μνημονιακό πλεόνασμα».

Δηλαδή, λογιστικά θα συμβεί το ίδιο ακριβώς που γίνεται και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: η χώρα δανείζεται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, αλλά τα ποσά που δαπανώνται για να ενισχυθεί το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, δεν προσμετράται στο πρωτογενές πλεόνασμα προκειμένου να κριθεί αν επιτυγχάνεται ο στόχος του μνημονίου ή όχι.

Το ποσό των τριών δις. ευρώ, μπορεί να φαίνεται μεγάλο –αντιστοιχεί στο 1,66% του ΑΕΠ- στην πραγματικότητα όμως μετά βίας επαρκεί για τη δημιουργία των 100.000 θέσεων εργασίας που έσπευσε να ανακοινώσει η κυβέρνηση. Ουσιαστικά, για χρονικό διάστημα 30 μηνών (2,5 ετών) αντιστοιχούν περίπου 850 ευρώ τον μήνα μεικτά ανά εργαζόμενο. Για την αύξηση του ποσού, υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Παγκόσμια Τράπεζα για την εκταμίευση του δανείου, δεν αποκλείεται να εμπλακεί και ο ιδιωτικός τομέας. Ουσιαστικά το ποσό της χρηματοδότησης, θα διατεθεί για να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και, σε κάποιες περιπτώσεις, ένα μέρος των αποδοχών των εργαζομένων.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος στην αγορά εργασίας αξίζει να σημειωθούν τα εξής: με τρια δις. ευρώ τα οποία προσμετρούνται στο δημόσιο χρέος, μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ανεργίας για 100.000 ανθρώπους και μάλιστα σε προσωρινή βάση καθώς είναι απίθανο και οι 100.000 αυτές θέσεις εργασίας να διατηρηθούν μόλις λήξει η περίοδος της επιδότησης.

Με δεδομένο ότι ο αριθμός των ανέργων έχει αυξηθεί κατά 700.000 άτομα μέσα στην κρίση, προκύπτει ότι απαιτούνται πόροι δεκάδων δις. ευρώ προκειμένου να επανέλθει η αγορά εργασίας στα προ του 2009 επίπεδα.

Πηγή: thetoc.gr