Έτοιμα τα πρώτα ραβασάκια με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές

Gazzetta team
Έτοιμα τα πρώτα ραβασάκια με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές
Ξεκίνησε η αποστολή από τον ΕΦΚΑ των πρώτων ειδοποιητηρίων με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές του 2017, σε περίπου 1.500.000 ασφαλισμένους των πρώην ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

Όπως αναφέρει το insider.gr τα «ραβασάκια» με τις αυξημένες εισφορές είναι δισέλιδα, με πλήρη στοιχεία για το καθαρό (εκκαθαρισμένο το 2015) φορολογητέο εισόδημα, τον ΑΜΚΑ, τις κρατήσεις ανά κλάδο, τη συνολική μηνιαία εισφορά που αναλογεί, καθώς και με κωδικό εντολής πληρωμής.

Εξάλλου περιλαμβάνουν τις τυχόν επιβαρύνσεις και προσαυξήσεις για όσους δεν θα καταβάλλουν τα αναγραφόμενα ποσά, όπως και τα πιστωτικά υπόλοιπα για εκείνους που θα πληρώνουν παραπάνω.

Δεν περιλαμβάνονται βεβαιωμένες οφειλές έως τις 31/12/2016, καθώς αυτές με ευθύνη του ΚΕΑΟ θα αποστέλλονται στους οφειλέτες και θα αναρτώνται στους προσωπικούς τους ατομικούς λογαριασμούς. Να σημειωθεί ότι η πρόσβαση στα στοιχεία και στο μητρώο του ΕΦΚΑ θα γίνεται με τους κωδικούς του Taxis, ενώ σε κάθε συναλλαγή θα αναγράφονται ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ.

Οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν όχι μόνο αυξημένες εισφορές, με βάση το νέο ασφαλιστικό, αλλά και τις περυσινές τους οφειλές (οι αγρότες και οι κλάδοι του πρώην ΕΤΑΑ).

Ειδικά οι αγρότες μαζί με τις εισφορές Ιανουαρίου, θα πρέπει να πληρώσουν τις οφειλές από το πρώτο εξάμηνο του 2016, οι οποίες είναι αυξημένες από 8,5% έως 15% σε σχέση με τις εισφορές του δευτέρου εξαμήνου του 2015.

Η αύξηση είναι 70 ευρώ για όσους ανήκουν στις ασφαλιστικές κατηγορίες 1 έως 5, ενώ φτάνει στα 82 ευρώ στην 6η κατηγορία και στα 94 ευρώ στην 7η. Στην 3η ασφαλιστική κατηγορία, όπου ανήκει η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, η εισφορά του εξαμήνου ανέρχεται σε 678 ευρώ (έναντι 607 ευρώ το 2015).

Η καταβολή της εισφοράς θα πρέπει να γίνει μέσα σε διάστημα ενός μήνα, δηλαδή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ για πρώτη φορά ο ασφαλισμένος μπορεί να μην πληρώσει το σύνολο του ποσού αλλά ένα έναντι, με το οφειλόμενο ποσό να επιβαρύνεται με τόκο 8%.

Υπενθυμίζεται πως οι νέες εισφορές ξεκινούν από 87 ευρώ το μήνα για τους αγρότες με ετήσιο εισόδημα έως 4.923 ευρώ, από 158 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα έως 7.033 ευρώ και από 22 ευρώ για τους νέους επιστήμονες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς).


Πηγή: koolnews.gr