Αύξηση του ΕΝΦΙΑ μόνο για τους «έχοντες»!

Gazzetta team
Αύξηση του ΕΝΦΙΑ μόνο για τους «έχοντες»!
Αύξηση του ΕΝΦΙΑ έως και 50% για τους «έχοντες» εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο τη μείωση ή ακόμη και το μηδενισμό του φόρου για τα πολύ χαμηλά στρώματα με κατοικίες αξίας 100.000 ευρώ και κάτω.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητική πηγή που επικαλείται δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», στόχος της κυβέρνησης είναι να παρουσιαστούν εντός της άνοιξης οι αλλαγές στον πολυσυζητημένο φόρο ακινήτων, οι οποίες θα φέρουν ριζικές ανατροπές. Τις εν λόγω αλλαγές θα επικοινωνήσει προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για «κατάργηση ενός άδικου φόρου» και για «υπεράσπιση των φτωχών στρωμάτων».

Στόχος του νέου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα μετονομαστεί για συμβολικούς αλλά και προφανείς επικοινωνιακούς λόγους, θα είναι να πληρώνουν οι «έχοντες» και να υπάρξουν μειώσεις -ακόμη και μηδενικές πληρωμές- για τα επονομαζόμενα από τους παράγοντες του υπ. Οικονομικών «λαϊκά ακίνητα».

Στις σκέψεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η φορολόγηση με βάση το σύνολο της ακίνητης περιουσίας κι όχι το είδος του ακινήτου. Δηλαδή, υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθούν φορολογούμενοι που είναι κάτοχοι ενός ακινήτου σε μια μεσοαστική περιοχή της χώρας κι ενός εξοχικού στη δυσάρεστη θέση να πληρώνουν επιπλέον χρήματα.

Επιπλέον, στο υπ. Οικονομικών και υπό την επίβλεψη της υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου, υπογραμμίζεται η «ανάγκη σύνδεσης του ΕΝΦΙΑ με το Περιουσιολόγιο». Υπάρχουν ακόμη σκέψεις σύνδεσης με το Ε2 που αφορά στην είσπραξη ενοικίων, ώστε να φαίνεται τι εισόδημα έχει κάποιος από ενοίκια, ποσά ακίνητα κατέχει και αναλογικά θα ανεβάζει τον φόρο.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ο καινούργιος φόρος που θα προκύψει να υπολογίζεται με ενιαία κλίμακα φορολογικών συντελεστών επί του συνόλου των πραγματικών (εμπορικών) φορολογητέων αξιών όλων των κτισμάτων, των οικοπέδων, των αγροτεμαχίων που απαρτίζουν τη συνολική ακίνητη περιουσία κάθε φυσικού προσώπου.

Το επιτελείο της κας Παπανάτσιου μελετά αφορολόγητο για κατοικίες αξίας 100.000 ευρώ και κάτω αν και πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει, καθώς όσοι πληρώσουν θα επιβαρυνθούν από 50% έως και 65% παραπάνω από όσα σήμερα πληρώνουν.

Πηγή: newsbeast.gr