Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα σηκώσει ξανά ψηλά το κεφάλι (pics)

Gazzetta team
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα σηκώσει ξανά ψηλά το κεφάλι (pics)
Την διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα υψώσει ξανά το κεφάλι της και θα ανακτήσει την θέση της στο πυρήνα της Ευρώπης έδωσε από τη Επίδαυρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το 2022, όταν θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Α’ Εθνοσυνέλευση, η Ελλάδα θα έχει ξανά ψηλά το κεφάλι. Και θα έχει ανακτήσει τη θέση και το κύρος της στον πυρήνα της Ευρώπης» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 195η Επέτειο της Α’ Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων, στη Νέα Επίδαυρο.

Οπως τόνισε στον τόπο αυτό «όπου διακηρύχθηκε η ελευθερία και η ανεξαρτησία της Ελλάδας και υιοθετήθηκε το πρώτο Σύνταγμα της Επανάστασης, προσέρχομαι με περίσκεψη, με ταπεινότητα και ταυτόχρονα με μεγάλη περηφάνεια».

Ο Κ. Μητσοτάκης επεσήμανε με έμφαση ότι στην Α’ Εθνοσυνέλευση, λίγους μήνες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, τον Μάρτιο του 1821, οι Έλληνες δήλωσαν σαφώς τη θέλησή τους να υιοθετήσουν τις δημοκρατικές και φιλελεύθερες αξίες. Tη θέλησή τους να ανήκουν στον Δυτικό πολιτισμό και την πρόθεσή τους να θεμελιώσουν ένα Κράτος Δικαίου.

«Μέσα από μια υποδειγματική αυτό-οργάνωση, εκφράστηκε για πρώτη φορά οργανωμένα η βούληση του Έθνους» είπε, κάνοντας λόγο για μεγάλο επίτευγμα. «διότι η ελληνική επανάσταση δεν ήταν μια επανάσταση χωρίς εσωτερικές έριδες, χωρίς εσωτερικές αντιθέσεις, ούτε ξένη προς τις κοινωνικές αντιθέσεις της εποχής».

Υπενθύμισε δε ότι «στην πρώτη Εθνοσυνέλευση όλα αυτά τα διαφορετικά ρεύματα της εποχής συμμετείχαν., έβαλαν όμως τις διαφορές τους κατά μέρους, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να πετύχουν το μείζον – το κοινό καλό.

«Προσήλθαν νησιώτες, καλλιεργητές, γαιοκτήμονες, αλλά και λόγιοι Φαναριώτες. Κάποιοι προσήλθαν με φουστανέλες και τσαρούχια, άλλοι με ράσα και καλυμμαύκια. Άλλοι με όπλα και φυσεκλίκια και άλλοι με πένες και μελανοδοχεία. Αλλά αυτή η συμμετοχικότητα σε μια τακτική συνέλευση ήταν ο μόνος τρόπος, η νέα ηγεσία να αποκτήσει και να διατηρήσει μια συνεργασία μεταξύ διαφόρων ετερόκλητων κοινωνικών στοιχείων» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Και επεσήμανε ότι «με αυτόv το βαθιά δημοκρατικό τρόπο κατάφεραν να καταλήξουν σε μια σειρά από κοινές πεποιθήσεις οι οποίες αποτυπώθηκαν στη "Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος".

Ένα συγκλονιστικό κείμενο το οποίο διαπνέεται, όπως όλα τα κείμενα και τα Συντάγματα που ψηφίστηκαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, από τα ιδεώδη του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Ο Διαφωτισμός αμφισβήτησε το “παλαιό καθεστώς" της στατικής ανισότητας των ανθρώπων λόγω προνομίων. Έφερε στο προσκήνιο τη σημασία της αξίας του ανθρώπου».

Κατά τον Κ. Μητσοτάκη «η Ελληνική Επανάσταση του 1821 βρήκε την θεωρητική της βάση στο Νεοελληνικό Διαφωτισμό και στις αρχές που είχαν εμπνεύσει τις μεγάλες επαναστάσεις – την Αμερικανική το 1776 και τη Γαλλική το 1789. Οι Έλληνες ελευθερώθηκαν όχι μόνο επειδή πολέμησαν σκληρά, αλλά και επειδή μπόρεσαν να ενσωματώσουν δημιουργικά και να εμπνευστούν από αυτές τις νέες ιδέες».

Υπενθύμισε ότι το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το “Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος” «ήταν το πιο φιλελεύθερο πολιτικό κείμενο στην Ευρώπη της εποχής του – ένας φάρος για την ευρωπαϊκή ελευθερία» καθώς προέβλεπε την προστασία των ατομικών ελευθεριών. Εξέφραζε τη βούληση του Έθνους για ανάκτηση της ελευθερίας του, για συγκρότηση συνταγματικής διακυβέρνησης και ευνομούμενης Πολιτείας. Θέσπιζε την ισότητα των πολιτών έναντι του νόμου, την αρχή της αντιπροσώπευσης, τη βασική φιλελεύθερη αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Όριζε ότι η “Διοίκησις” θα ασκείτο από το “Βουλευτικόν” και το “Εκτελεστικόν”, ενώ το “Δικαστικόν" θα ήταν ανεξάρτητο όργανο».

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι και στην διακήρυξη της Α΄ Εθνοσυνέλευσης τονιζόταν ο βασικός στόχος των επαναστατημένων του 1821: "να εξομοιωθώμεν με τους συναδέλφους μας Ευρωπαίους Χριστιανούς", κατά την αντίληψη της εποχής, δηλαδή, να ενταχθούμε στον αναπτυγμένο κόσμο, στην Ευρώπη – που είναι ο φυσικός μας χώρος, ενώ ταυτόχρονα, το πρώτο Σύνταγμα διαφύλασσε την ανεξιθρησκία.

Για να καταλήξει: «Αυτοί οι στόχοι, δηλαδή η αποκατάσταση του Έθνους, η Δημοκρατία, η ευνομούμενη Πολιτεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ευημερία, η Παιδεία και η ένταξη στην Ευρώπη, είναι οι πυλώνες του ελληνικού εθνικού αφηγήματος στην νεότερη εποχή. Είναι καθήκον μας να φροντίσουμε όλοι να κάνουμε ξανά την πατρίδα μας δυνατή και περήφανη.

Να γεμίσουμε ξανά το Έθνος των Ελλήνων με ελπίδα και με αυτοπεποίθηση. Αυτό είναι το πατριωτικό μας καθήκον. Και θα το εκπληρώσουμε.

Το 2022, όταν θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Α’ Εθνοσυνέλευση, η Ελλάδα θα έχει ξανά ψηλά το κεφάλι. Και θα έχει ανακτήσει τη θέση και το κύρος της στον πυρήνα της Ευρώπης.

Και αυτή την νέα κατάκτηση θα την πετύχουμε με συνέπεια, με προσήλωση στον ορθό λόγο και κυρίως με σκληρή δουλειά».

Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από την Τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, επισκέφτηκε τα έργα του «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Ανάδειξης του Ευρύτερου Χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου», που βρίσκονται σε εξέλιξη.


Πηγή: iefimerida.gr