Τι απογίνονται τα social media μας μετά θάνατον

Gazzetta team
Τι απογίνονται τα social media μας μετά θάνατον
Πιθανότατα έχετε σκεφθεί και τακτοποιήσει τι θα γίνει με τα περιουσιακά σας στοιχεία, ακόμα και τα ακίνητά σας, όταν εγκαταλείψετε τον μάταιο τούτο κόσμο. Τι θα γίνει όμως με τον λογαριασμό σας στο Facebook;

Την τελευταία εικοσαετία οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μετακομίσει ένα κομμάτι της ζωής μας στον ψηφιακό κόσμο. Αυτές οι ψηφιακές μας υπάρξεις στην πραγματικότητα είναι αθάνατες και καλά θα κάνετε να προγραμματίσετε τι θα συμβεί στους λογαριασμούς που διαθέτετε στις δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όσο ακόμα βρίσκεστε εν ζωή. Μία καλή, όσο και μελαγχολική λύση είναι να θέσετε εν γραπτώ τη βούλησή σας σαν μία τελευταία διαθήκη.

Πολλές ιστοσελίδες παρέχουν δυνατότητες διαχείρισης των λογαριασμών νεκρών χρηστών, αλλά ομολογουμένως πρόκειται για μία καινούργια εμπειρία.

Ταυτόχρονα πολλές είναι και οι ιστοσελίδες που δεν επιτρέπουν στους χρήστες να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία. Γι’ αυτό τον λόγο το καλύτερο είναι να κάνετε τον σχετικό σχεδιασμό με ένα προσφιλές σας πρόσωπο που θα επωμισθεί το βάρος της διαχείρισης των λογαριασμών σας.

Facebook

Πρέπει να ορίσετε ένα έμπιστό σας πρόσωπο ως διαχειριστή του λογαριασμού μετά τον θάνατό σας. Αυτός θα μπορεί να κάνει μία ανάρτηση που θα έχει εξέχουσα θέση στο προφίλ σας, να αλλάζει τη φωτογραφία του προφίλ και να προσθέτει νέους φίλους. Επίσης αυτό το άτομο θα μπορεί να «κατεβάσει» όλη σας τη δημόσια δραστηριότητα (αναρτήσεις, φωτογραφίες και «Likes») αλλά δεν θα μπορέσει να διαβάσει τα ιδιωτικά σας μηνύματα.

Google

Η εταιρεία επιτρέπει τον καθορισμό δέκα προσώπων που θα διαχειρίζονται τον λογαριασμό σας όταν μεταβείτε σε τόπο χλοερό. Αυτά τα πρόσωπα θα έχουν πλήρη πρόσβαση στον λογαριασμό σας, όπως και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αλλά και το ιστορικό των συζητήσεών σας (chat) και θα μπορεί να κατεβάσει τα δεδομένα που εσείς θα προκαθορίσετε.

Twitter

Το Twitter δεν παρέχει τη δυνατότητα καθορισμού διαχειριστή του λογαριασμού του χρήστη μετά θάνατον ούτε υπάρχει κάποιος τρόπος για να καθορίσετε τι θα γίνουν τα δεδομένα σας αφού πεθάνετε. Ωστόσο, το μέσο επιτρέπει σε κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο, που θα προσκομίσει τη βεβαίωση θανάτου και άλλα επίσημα έγγραφα, να σβήσει εξ ολοκλήρου τον λογαριασμό σας. Ανάλογη είναι και η διαδικασία που ακολουθείται αν κάποιος δεν μπορεί να διαχειριστεί τον λογαριασμό του, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται πληρεξούσιο.

Αλλες πλατφόρμες

LinkedIn, Snapchat, Tumblr δεν έχουν προβλέψει τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση θανάτου κάποιου χρήστη, αν και υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης του λογαριασμού.

Το LinkedIn επιτρέπει σε συγγενικά πρόσωπα που προσκομίζουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά να σβήσουν τον λογαριασμό χρήστη που απεβίωσε. Το Snapchat λέει ότι μπορεί να σβήσει κάποιο λογαριασμό αν εμφανιστεί συγγενής του εκλιπόντος χρήστη με πιστοποιητικό θανάτου. Το Tumblr λέει ότι ένα απλό αίτημα των συγγενών του αποβιώσαντος αρκεί προκειμένου να σβήσει ο λογαριασμός. Έντυπη


Πηγή: kathimerini.gr