Το «μαρτύριο της σταγόνας» για μπλοκάκια και επαγγελματίες

Gazzetta team
Το «μαρτύριο της σταγόνας» για μπλοκάκια και επαγγελματίες
To υπουργείο Εργασίας δεν έχει ξεκαθαρίσει τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές για όσους κόβουν δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, χιλιάδες εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» θα πρέπει να εκδώσουν τα δελτία παροχής υπηρεσιών για να εισπράξουν τις αμοιβές του Ιανουαρίου και ακόμη το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ξεκαθαρίσει τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Εργοδότες και εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν αν τα παραστατικά που θα εκδοθούν στο τέλος του μήνα, θα πρέπει εκτός από τις συνήθεις επιβαρύνσεις –ΦΠΑ 24% και παρακράτηση φόρου 20%- να περιλαμβάνουν και την παρακράτηση της ασφαλιστικής εισφοράς. Με την αδυναμία του υπουργείου Εργασίας να λάβει οριστικές αποφάσεις, οι πιθανότητες να δημιουργηθεί τεράστια αναστάτωση στην αγορά πολλαπλασιάζονται καθώς ακόμη και να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος μέσα στα επόμενα 24ωρα –υποτίθεται ότι η έκδοση θα γινόταν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου- είναι δεδομένο ότι δεκάδες ερωτήματα θα παραμείνουν αναπάντητα.

Μερικές από τις σκηνές απείρου κάλλους που αναμένεται να εκτυλιχθούν στην αγορά τις επόμενες ημέρες, είναι οι εξής:

Θα αποσταλούν ειδοποιητήρια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών σε επαγγελματίες που εν τω μεταξύ θα έχουν κλείσει τα βιβλία τους. Ειδικά τις τελευταίες ημέρες, τα αρμόδια τμήματα των Δ.Ο.Υ εξυπηρετούν εκατοντάδες επαγγελματίες που θέλουν να προχωρήσουν σε διακοπή εργασιών. Τίθεται όμως το εξής ερώτημα: πότε θα ενημερωθεί η «βάση δεδομένων» μέσω της οποίας θα γίνει ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών για το ποιοι επαγγελματίες παραμένουν ενεργοί και ποιοι όχι τη στιγμή μάλιστα που οι επαγγελματίες μπορούν να προχωρήσουν σε αναδρομικό κλείσιμο των βιβλίων τους χωρίς πρόστιμο μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου; Είναι προφανές ότι οι υπηρεσίες του νέου ασφαλιστικού φορέα θα γεμίσουν από επαγγελματίες που θα τρέχουν εκ των υστέρων να διαγράψουν εισφορές που θα τους έχουν καταλογιστεί εν τω μεταξύ.

Θα εκδοθούν δελτία παροχής υπηρεσιών από εργαζόμενους, στα οποία ο εργοδότης θα κληθεί να παρακρατήσει ακόμη και πάνω από τη μισή αμοιβή για να την αποδώσει στους φορείς του δημοσίου. Αν υποτεθεί ότι η ασφαλιστική εισφορά παρακρατηθεί κατά την καταβολή της αμοιβής –αυτό θέλει να κάνει το υπουργείο Εργασίας για τους «μπλοκάκηδες» που θα έχουν έως δύο εργοδότες- τότε με την έκδοση ενός Δ.Π.Υ ύψους 1000 ευρώ θα πρέπει:

1. Ο εργοδότης να δώσει στον εργαζόμενο 240 ευρώ για τον ΦΠΑ

2. Ο εργοδότης να παρακρατήσει από τον εργαζόμενο 200 ευρώ ως παρακράτηση φόρου

3. Ο εργοδότης να παρακρατήσει από την μεικτή αμοιβή των 1000 ευρώ και 269,5 ευρώ για τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό μάλιστα το ποσό, θα καλύπτει τον εργαζόμενο μόνο για υγεία και σύνταξη και όχι για επικούρηση και εφάπαξ.

Αν αφαιρεθούν όλα αυτά τα ποσά τι μένει ως καθαρή αμοιβή από τα 1000 ευρώ; Ο υπάλληλος θα εισπράττει 770,5 ευρώ εκ των οποίων τα 240 θα πρέπει άμεσα να τα αποδίδει στην εφορία μέσα από τη δήλωση ΦΠΑ. Έτσι, θα απομένουν 530,5 ευρώ στα 1000 ευρώ. Στελέχη της αγοράς έχουν προειδοποιήσει το υπουργείο Εργασίας ότι με αυτή την πρακτική, τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών δεν θα εκδοθούν άμεσα, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν με «έναντι» και το υπουργείο Εργασίας θα μείνει χωρίς εισφορές για πολλούς μήνες.

Αρκετές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι –κυρίως δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον χώρο του τύπου αλλά και τραπεζικοί- έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από άλλα ταμεία (νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου) και όχι από τον ΕΟΠΥΥ. Ούτε αυτό το θέμα έχει λυθεί: θα πληρώνουν αυτοί εργαζόμενοι όταν δεν είναι μισθωτοί ασφαλιστικές εισφορές υπέρ υγείας για τον ΕΟΠΥΥ τη στιγμή που δεν θα έχουν καμία παροχή από τον ενιαίο φορέα; Θα θεσπιστεί διαδικασία εξαίρεσης (κάτι το οποίο ακόμη δεν έχει γίνει); Θα βρεθεί τρόπος οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ υγείας για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους να καταβάλλονται στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου; Όλα αυτά τα ερωτήματα (και πολλά ακόμη) ζητούν απαντήσεις που αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να δώσει το υπουργείο Εργασίας. Και όσο περνούν οι ημέρες, τόσο περισσότερο αυξάνουν οι πιθανότητες να δημιουργηθούν σκηνικά αντίστοιχα με αυτά του Αυγούστου του 2014 όταν και εκδόθηκαν για πρώτη φορά τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.


Πηγή: thetoc.gr