Ομπάμα: Θα είμαι εδώ και θα μιλάω εάν απειληθούν οι αξίες μας

Gazzetta team
Ομπάμα: Θα είμαι εδώ και θα μιλάω εάν απειληθούν οι αξίες μας
Είναι προετοιμασμένος για ήρεμες στιγμές, σκοπεύει να ασχοληθεί με το γράψιμο, και θέλει να παραχωρήσει στον επόμενο πρόεδρο χώρο για να κυβερνήσει, τουλάχιστον στα περισσότερα θέματα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα αποκάλυψε μερικές από τις σκέψεις του για τη ζωή που θα ακολουθήσει μετά από δύο θητείες στον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας του επίσημης συνέντευξης τύπου χθες, όπου εξύψωσε το ρόλο ενός ελεύθερου τύπου και μοιράστηκε προσωπικές σκέψεις για το πώς αντέδρασαν οι δύο κόρες του στα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2016.

Ο Ομπάμα και η οικογένειά του θα αποχωρήσουν για το Παλμ Σπρινγκς της Καλιφόρνιας αύριο, μετά την ορκωμοσία του ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ ως 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Θέλω να ηρεμήσω λίγο και να μην ακούω τον εαυτό μου να μιλάει τόσο πολύ», είπε ο Ομπάμα, ο οποίος θέλει να γράψει ένα βιβλίο φέτος και να ασχοληθεί με την οικογένειά του.

Ο Ομπάμα, πολιτικός του Δημοκρατικού Κόμματος ο οποίος έγραψε ιστορία το 2008 όταν εκλέχθηκε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Αμερικής, έχει επαναλάβει πολλές φορές την παρατήρηση ότι εκτιμά το παράδειγμα του προκατόχου του, ρεπουμπλικανού Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο οποίος αρνείται συστηματικά να εκφέρει δημόσια γνώμη για τις απόψεις του από τότε που έφυγε από τον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο ο Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν κάποια θέματα για τα οποία δεν θα διστάσει να εκφέρει γνώμη: θέματα «όπου πιστεύω ότι οι βασικές μας αξίες κινδυνεύουν», όπως τα εμπόδια πρόσβασης των ψηφοφόρων στις κάλπες, «θεσμικές προσπάθειες να καταπνιγεί η αντίθεση γνώμης ή ο τύπος» και κάθε προσπάθεια να απελαθούν παράτυποι μετανάστες τους οποίους έφεραν οι οικογένειές τους στην Αμερική ως παιδιά.

Το 2012, ο αμερικανός πρόεδρος είχε πει ότι η κυβέρνησή του θα επιτρέψει σε άτομα που είχαν έρθει παράνομα στις ΗΠΑ με τους γονείς τους να παραμείνουν στη χώρα με προσωρινές άδειες που θα τους επιτρέψουν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε αμερικανικά πανεπιστήμια και να εργαστούν, το οποίο καλύπτεται από ένα από τα προεδρικά διατάγματα που εξέδωσε και που σκοπεύει να ακυρώσει ο Τραμπ.

«Η ιδέα ότι θα τιμωρήσουμε αυτά τα παιδιά απλώς αυθαίρετα ή λόγω πολιτικής, όταν δεν έκαναν κάτι λάθος τα ίδια, νομίζω ότι είναι κάτι για το οποίο θα άξιζε να εκφέρω γνώμη δημόσια», είπε ο Ομπάμα.

Η οικογένεια Ομπάμα θα εξακολουθήσει να κατοικεί στην Ουάσιγκτον, όπου η μικρότερη κόρη Σάσα, τελειώνει το γυμνάσιο. Η Μαλία έχει μπει στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αλλά δεν θα ξεκινήσει τα μαθήματα φέτος.

Ελπίδα, προσαρμοστικότητα

Ο πρόεδρος και η σύζυγός του, Μισέλ Ομπάμα, έκαναν μεγάλη προεκλογική προεκλογική προσπάθεια πέρσι υπέρ της υποψήφιας των δημοκρατικών για την προεδρία, Χίλαρι Κλίντον. Η πρώτη κυρία υποστήριξε σθεναρά την Κλίντον, την πρώτη υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης του συζύγου της, ιδιαίτερα μετά από τη διαρροή μιας μαγνητοφωνημένης συνομιλίας του Τραμπ ο οποίος μιλάει ανοιχτά για «χούφτωμα» γυναικών.

Ο Ομπάμα είπε ότι οι κόρες του δεν μεμψιμοιρούν για την εκλογική ήττα της Κλίντον, ούτε ένιωσαν κυνισμό. «Ήταν απογοητευμένες. Έδωσαν προσοχή σε ό,τι είπε η μητέρα τους στην προεκλογική εκστρατεία και το πίστεψαν γιατί ήταν συνεπές με αυτά που έχουμε προσπαθήσει να τους μάθουμε στο σπίτι» είπε ο Ομπάμα.

«Αυτό όμως που έχουμε επίσης προσπαθήσει να τους μάθουμε είναι η προσαρμοστικότητα, και προσπαθήσαμε να τους μάθουμε να ελπίζουν, και ότι το μόνο πράγμα που αποτελεί την συντέλεια του κόσμου, είναι η συντέλεια του κόσμου (καθεαυτή)», πρόσθεσε.

Παρομοίως, ο απερχόμενος πρόεδρος έχει προσπαθήσει να καθησυχάσει το προσωπικό του και άλλους για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, με τον συνήθη ψύχραιμο και νηφάλιο τρόπο του.

«Αυτό δεν είναι μόνο λόγω του 'No Drama Obama', είναι κάτι που πιστεύω πραγματικά», είπε, αναφερόμενος σε μία έκφραση που χρησιμοποιεί ο τύπος (Ομπάμα χωρίς δράμα). «Κατά βάθος όμως, πιστεύω ότι θα τα πάμε καλά», συμπλήρωσε.

Πηγή: newsbeast.gr