Ο σκληρός δωδεκάλογος» της Μέι για το Brexit!

Gazzetta team
Ο σκληρός δωδεκάλογος» της Μέι για το Brexit!
«Μην επιχειρήσετε να τιμωρήσετε τη χώρα μου! Οι ευρωπαϊκές αξίες θα συνθλιβούν, εάν η ΕΕ υιοθετήσει επιθετική στάση» - Τα 12 σημαντικότερα σημεία της ομιλίας της

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός απείλησε σήμερα να αποχωρήσει από τις επικείμενες συνομιλίες για το Brexit, εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθετήσουν επιθετική στάση και επιχειρήσουν να «τιμωρήσουν» τη χώρα της.

Προειδοποιώντας ότι κάποιες από τις ευρωπαϊκές αξίες μπορεί να «συνθλιβούν» εάν οι ηγέτες της ΕΕ επιλέξουν αυτόν τον δρόμο στις διαπραγματεύσεις, η Τερέζα Μέι τόνισε ότι η επίδειξη τιμωρητικής διάθεση από οποιοδήποτε κράτος-μέλος θα ήταν «επικίνδυνη και αυτοκαταστροφική».

«Το δυνατό σημείο της ηπείρου μας ήταν πάντα η ποικιλομορφία. Και υπάρχουν δύο τρόποι να χειριστεί κανείς τις διαφορές στα συμφέροντα. Μπορείς είτε να προσπαθήσεις να διατηρήσεις την ενότητα με τη βία, σφίγγοντας τη λαβή σου σαν μέγκενη και συνθλίβοντας σε μικροσκοπικά κομμάτια αυτό ακριβώς που θες να προστατέψεις. Ή μπορείς να σεβαστείς την διαφορετικότητα, ακόμα και να την αγκαλιάσεις και να προβείς σε μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ ώστε να χειρίζεται καλύτερα την υπέροχη πολυπολιτισμικότητα των κρατών-μελών της», σημείωσε η Μέι.

Όπως επισήμανε, είναι προς συμφέρον της Ευρώπης αλλά και της Βρετανίας να υιοθετηθεί από όλους η προσέγγιση την οποία παρουσίασε στην σημερινή της ομιλίας, για τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. «Η μη επίτευξη συμφωνίας για τη Βρετανία θα είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία για τη Βρετανία», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέι.

Το «όραμα» της Βρετανίδας πρωθυπουργού για το Brexit, το οποίο ανέπτυξε διεξοδικά σήμερα, μπορεί να συνοψιστεί στα 12 παρακάτω στοιχεία, τα οποία περιγράφουν μια νέα στρατηγική εταιρική σχέση με την Ευρώπη και τον κόσμο.

Το σχέδιο της Μέι για τη Βρετανία προβλέπει τα εξής:

1 – Βεβαιότητα σε ο,τι αφορά την διαδικασία αποχώρησης.

«Θα διασφαλίσουμε την βεβαιότητα/σαφήνεια όπου μπορούμε», τόνισε η Μέι στην ομιλία της.

2 – Να είναι η Βρετανία υπεύθυνη για τη Βρετανική νομοθεσία.

«Η αποχώρησή μας από την ΕΕ σημαίνει ότι οι νόμοι μας θα θεσπίζονται από το Γουέστμινστερ, το Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ», σημείωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

3 – Ισχυρότερους δεσμούς ανάμεσα στα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Μια ισχυρότερη Βρετανία απαιτεί να ενισχύσουμε την πολύτιμη ένωση των τεσσάρων εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου», υπογράμμισε η Μέι.

4 – Διατήρηση του Κοινού Ταξιδιωτικού Χώρου με την Ιρλανδία.

«Θα καταλήξουμε σε μια πρακτική λύση που θα επιτρέπει την διατήρηση του Κοινού Ταξιδιωτικού Χώρου με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας», συμπλήρωσε.

5 – Έλεγχο της μετανάστευσης από την ΕΕ.

«Το Βrexit πρέπει να σημαίνει έλεγχο του αριθμού των ανθρώπων που έρχονται στη Βρετανία από την Ευρώπη», συμπλήρωσε, θίγοντας ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τα κράτη-μέλη, αυτό του μεταναστευτικού.

6 – Τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία και των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών που ζουν σε άλλα κράτη-μέλη, το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε η Μέι, θέλοντας προφανώς να καθησυχάσει τους χιλιάδες αλλοδαπούς που ζουν και εργάζονται στη χώρα της.

7 – Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Η Κυβέρνηση όχι μόνο θα προστατεύσει τα εργασιακά δικαιώματα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά θα τα ενισχύσει.»

8 – Ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές με τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

«Θα επιδιώξουμε τη σύναψη μιας τολμηρής και φιλόδοξης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ», τόνισε η Μέι.

9 – Νέες εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες.

«Ήρθε η ώρα να βγει η Βρετανία στον κόσμο και να ξανανακαλύψει το ρόλο της ως μεγάλου παγκόσμιου εμπορικού έθνους»,προανήγγειλε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

10 – Διατήρηση του προφίλ της χώρας ως τον καλύτερο προορισμό για την επιστήμη και την καινοτομία.

«Θα χαιρετίσουμε μια συμφωνία που θα επιτρέπει την συνέχιση της συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε μεγάλα επιστημονικά, ερευνητικά και τεχνολογικά έργα.»

11 – Διατήρηση της συνεργασίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

«Θα συνεχίσουμε την στενή μας συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ακόμα και μετά την αποχώρησή μας από την ΕΕ», σημείωσε η Μέι.

12 – Ομαλό και εύρυθμο Brexit.

«Πιστεύουμε ότι μια σταδιακή διαδικασία αποχώρησης θα είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας, των θεσμών της ΕΕ και των κρατών μελών», κατέληξε στην ομιλία της η Μέι.

Πηγή: protothema.gr