Αυτό είναι το σχέδιο του Σόιμπλε για την Ελλάδα

Gazzetta team
Αυτό είναι το σχέδιο του Σόιμπλε για την Ελλάδα
«Μέγγενη» για την Αθήνα το «Plan B» του ισχυρού άνδρα του Βερολίνου, σε περίπτωση που το Ταμείο φύγει από το πρόγραμμα - Θα ζητάει σφιχτά χρονοδιαγράμματα, αυστηρές δεσμεύσεις και... νέα μέτρα!

Αποφασισμένος να επιβάλει ακόμα πιο αυστηρή και σκληρή επιτήρηση επί του ελληνικού προγράμματος, εφόσον τελικά αποχωρήσει το ΔΝΤ, φέρεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος στέλνει τις τελευταίες ημέρες συνεχή μηνύματα στην Αθήνα, μετατρέποντας την όποια θετική προσδοκία έχει η κυβέρνηση για βελτίωση των πραγμάτων, εάν φύγει το Ταμείο, σε «εφιάλτη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των σκέψεων που υπάρχουν στο Βερολίνο για το πώς θα ελέγχεται η υλοποίηση των ελληνικών δεσμεύσεων, υπάρχει ως κυρίαρχη η ενίσχυση του ρόλου της γερμανικής Βουλής. Το σχέδιο αυτό λέει ότι οι αξιολογήσεις για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και οι εγκρίσεις των δόσεων του δανειακού προγράμματος θα περνούν ανά τακτά διαστήματα και σε σαφώς προσδιορισμένα χρονικά σημεία!

Με αυτό τον τρόπο, ο κ. Σόιμπλε εξασφαλίζει ότι θα γίνεται συνεπής, λεπτομερής και χωρίς καμία διάθεση «επιείκειας» ή ανοχής έλεγχος, σε αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση, όπου πολλές φορές η σχέση θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης είναι «χαλαρή», με τις δύο πλευρές να μην τηρούν ούτε καν τα χρονοδιαγράμματα.

Ας επισημανθεί ότι ήδη στο Βερολίνο είναι πολύ επιφυλακτικοί και για τον ρόλο της Κομισιόν, στην οποία δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη και τη θεωρούν υπερβολικά ανεκτική, ή και «φιλική» προς την ελληνική κυβέρνηση! Άρα, η επιδίωξη για την επιβολή μίας ελεγκτικής διαδικασίας άτεγκτης και χωρίς το παραμικρό περιθώριο υποχωρήσεων προς την Αθήνα είναι το πρώτο μέλημα του κ. Σόιμπλε.

Με δεδομένο ότι τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές το κλίμα στο Βερολίνο θα είναι μάλλον «άγριο» για την Ελλάδα, είναι περίπου σαφές τι σημαίνει μία τέτοια ενίσχυση του ρόλου της γερμανικής Βουλής σε αυτή τη φάση. Καμία πλευρά, ακόμη και εκείνες που γενικώς δεν γοητεύονται από την προσήλωση του κ. Σόιμπλε στη λιτότητα, δεν θα θέλει να εμφανιστεί υποχωρητική έναντι των ελληνικών θέσεων και αιτημάτων.

Ταυτόχρονα, με την κίνησή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «πετάει το μπαλάκι» σε ένα γήπεδο, που σαφώς είναι χειρότερο από το σημερινό, χωρίς να παίρνει ο ίδιος την ευθύνη των όποιων πιέσεων προς την ελληνική πλευρά και αποφεύγει να γίνει ο ίδιος, «ο κακός» της ιστορίας. Επιπλέον, ξεπερνά την όποια κριτική δεχθεί από τους Γερμανούς βουλευτές ότι το τρέχον πρόγραμμα, για το οποίο ο ίδιος είχε εγγυηθεί το καλοκαίρι του 2015, έφτασε σε αδιέξοδο.

Σημειωτέον, ότι το παραπάνω σχέδιο αφορά στο νέο μηχανισμό ελέγχου του ελληνικού προγράμματος και όχι στο περιεχόμενο μίας νέας συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων και της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνέχιση του προγράμματος. Κανείς δηλαδή δεν μπορεί να διανοηθεί ακόμη τι και ποια επιπλέον μέτρα θα ζητήσει ενδεχομένως η γερμανική Βουλή, σε περίπτωση που η σημερινή συμφωνία καταστεί «παρωχημένη», όπως ξεκάθαρα την είπε ο κ. Σόιμπλε, στην περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ.

Ο μεγάλος κίνδυνος θα είναι να αρχίσουν οι διάφορες πτέρυγες της Bundestag να πλειοδοτούν σε απαιτήσεις για νέα μέτρα και πιο ασφαλείς δεσμεύσεις από την Αθήνα, για να εγκρίνουν ένα νέο πρόγραμμα!

Πηγή: protothema.gr