Οι 70 στόχοι τρομοκρατικών επιθέσεων στην «ατζέντα» της Ρούπα

Gazzetta team
Οι 70 στόχοι τρομοκρατικών επιθέσεων στην «ατζέντα» της Ρούπα
Η Π. Ρούπα είχε συγκεντρώσει στοιχεία και για επιφανείς επιχειρηματίες και εφοπλιστές της χώρας, καθώς επίσης και για μεγάλες εταιρείες.

Εβδομήντα πρόσωπα, εταιρείες και οργανισμούς είχε συνολικά στοχοποιήσει το τρομοκρατικό δίκτυο της Πόλας Ρούπα, όπως αποκάλυψαν οι δεκάδες χειρόγραφες σημειώσεις που εντοπίστηκαν στο «στρατηγείο» της συλληφθείσας στην Ηλιούπολη.

Ανάμεσα στους στόχους των τρομοκρατών βρίσκονται 7 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα αλλά και διευθύνσεις 7 κτιρίων όπου στεγάζονται ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Πρόκειται για πολιτικούς, οικονομικούς-επιχειρηματικούς και δικαστικούς παράγοντες της χώρας, για τους οποίους υπήρχαν συγκεντρωμένα στοιχεία (αναλυτικά σε ορισμένες περιπτώσεις), όπως διευθύνσεις και τηλεφωνικές συνδέσεις.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», η Π. Ρούπα είχε συγκεντρώσει στοιχεία και για επιφανείς επιχειρηματίες και εφοπλιστές της χώρας, καθώς επίσης και για μεγάλες εταιρείες. Η λίστα «στόχων» φέρεται να είναι «ενημερωμένη» και διανθισμένη με λεπτομέρειες, ενώ επιμερίζεται σε τρεις κατηγορίες.

Η πρώτη αφορά ονόματα εφοπλιστών, επιχειρηματιών, οικονομικών και ναυτιλιακών παραγόντων, προέδρων επιχειρηματικών ενώσεων, στελεχών ομίλων που μέσα από τη δραστηριότητά τους έχουν απασχολήσει λίγο ή πολύ τη δημοσιότητα και έχουν γίνει γνωστοί. Οπως επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., τα συγκεκριμένα πρόσωπα διαθέτουν ήδη φύλαξη.

Η δεύτερη κατηγορία των «στόχων» της Ρούπα αφορά τον τραπεζικό και κτηματομεσιτικό κλάδο, με αναφορές σε στελέχη μεγάλων ιδρυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άτομα που είναι κατά κύριο λόγο άγνωστα στο ευρύ κοινό. Με δεδομένο πως εκτιμάται ότι οι πληροφορίες για τηλεφωνικές συνδέσεις και διευθύνσεις έχουν αντληθεί από ανοιχτές πηγές (δημοσιεύματα, Ιντερνετ, πόθεν έσχες), η καταγραφή των στοιχείων τραπεζικών στελεχών προκαλεί προβληματισμό στις Αρχές.

Η τρίτη κατηγορία αφορά μεγάλες εταιρείες και ομίλους που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Αυτές χωρίζονται σε ελληνικές εταιρείες με μεγάλους τζίρους που τα τελευταία χρόνια πέρασαν στον έλεγχο πολυεθνικών (όπως μια μεγάλη εταιρεία τροφίμων) και σε πολυεθνικές που ξεκίνησαν τα τελευταία έτη να αναπτύσσουν δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Στα σημειωματάρια εντοπίζονται αρκετές πολεθνικές με έδρα τον Πειραιά αλλά και μια αναφορά σε ανταποκριτή ξένου ΜΜΕ.

Τα πολιτικά πρόσωπα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης εμπεριέχονταν στο «σημειωματάριο» της Πόλας Ρούπας.

Καταγραφές χρόνων για αφίξεις ή αναχωρήσεις από πολιτικές ή κοινωνικές εκδηλώσεις, διευθύνσεις κατοικιών και γραφείων, πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων μετακίνησης και συνοδευτικών ασφαλείας, εμπεριέχονταν στις σημειώσεις που βρέθηκαν στο «επιχειρησιακό» σπίτι της Πόλας Ρούπας στην Ηλιούπολη. Πιο «σοβαρές» κρίνονται οι πληροφορίες που αφορούσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και των Αντώνη Σαμαρά.

Πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. υποβάθμιζαν την αξία αυτών των ευρημάτων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν αξιολογούνται ως σημαντικά και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με σχέδια επιθέσεων». Οι σημειώσεις που αφορούσαν τα πολιτικά πρόσωπα δεν συνοδεύονταν από σχεδιαγράμματα ή χάρτες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης.

Ο κ. Νίκος Τόσκας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό Alpha 98,9, έκανε λόγο για κάποια «σκόρπια ονόματα σε χαρτάκια χωρίς κανένα σχέδιο», τα οποία αξιολογούνται, χωρίς όμως να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις.

Σημειώσεις από παρακολούθηση

Ωστόσο οι πληροφορίες που εμπεριέχονται σε αυτές τις σημειώσεις που ενδεχομένως κάποιες από αυτές προέρχονται από ανοικτές πηγές ενημέρωσης, υπάρχουν άλλες που προϋποθέτουν και την φυσική παρακολούθηση των πολιτικών προσώπων.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιβεβαίωναν πως ο κ. Νίκος Τόσκας είχε επικοινωνίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά. Σε αυτές φαίνεται να τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο των σημειώσεων και την αξιολόγηση της σοβαρότητάς τους. Στο μεταξύ κλιμάκιο αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., με επικεφαλής τον Αρχηγό του Σώματος Κωνσταντίνο Τσουβάλα πήγαν στα γραφεία της ΝΔ στο Μοσχάτο όπου ενημέρωσαν δια ζώσης τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» επικοινώνησε με αρμόδια πηγή που επιβεβαίωσε πως το περασμένο Σάββατο στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ζήτησαν από άνθρωπο του περιβάλλοντος του Αντώνη Σαμαρά τηλέφωνο επικοινωνίας προκειμένου να μιλήσει ο κ. Τόσκας με τον πρώην πρωθυπουργό. Η ενημέρωση που είχε ο κ. Σαμαράς είναι ότι βρέθηκαν σημειώσεις που δείχνουν προσπάθεια της Ρούπα να εντοπίσει τις μετακινήσεις του. Συγκεκριμένα στις σημειώσεις της 48χρονης περιλαμβάνονταν οι αριθμοί κυκλοφορίας οχημάτων που χρησιμοποιούνται από το Σαμαρά και τους αστυνομικούς του. Από την φρουρά του δεν είχε παρατηρηθεί κάτι ύποπτο ενώ δεν είχαν λάβει και κάποια σχετική ενημέρωση από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Πηγές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού αναφέρουν ότι το αυτοκίνητο μετακινήσεων του Αντώνη Σαμαρά και το συνοδευτικό όχημα ασφαλείας κυκλοφορούν καθημερινά στην Αθήνα και ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να πάρει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους. Σημειώνεται ότι πριν από έναν περίπου μήνα αφαιρέθηκαν 10 αστυνομικοί από την φρουρά του πρώην πρωθυπουργού.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος» προσπαθούν να αναλύσουν αυτά τα ευρήματα προκειμένου να διαπιστωθεί πότε και πώς υπήρξε παρακολούθηση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, πώς συνελέγησαν τα σχετικά στοιχεία και αν υπήρξε ειδική «εσωτερική» πληροφόρηση των ενόπλων.

Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο του 2013, επί προεδρίας του Αντώνη Σαμαρά, η οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών είχε προσπαθήσει αποτυχημένα να επιτεθεί με ρουκέτα στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Λεωφόρο Συγγρού, αλλά το έκανε με πολεμικό καλάσνικοφ.

Απαγωγές επιχειρηματιών και τραπεζιτών

Εκτός όμως από τις σημειώσεις που αφορούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο σπίτι της Ηλιούπολης βρέθηκαν και χειρόγραφες σημειώσεις που αφορούσαν σε παρακολούθηση για ενδεχόμενη απαγωγή γνωστού επιχειρηματία, ενός εφοπλιστή και πολλών τραπεζιτών.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν αναφορές για τις επαφές που είχαν, τις μετακινήσεις τους, τις συνήθειες συγγενικών τους προσώπων και άλλας λεπτομέρειες τα οποία παραπέμπουν σε αντίστοιχα χειρόγραφα σημειώματα με παρακολουθήσεις που είχαν βρεθεί πριν από ενάμιση χρόνο σε γιάφκα της Λ. Μαραθώνος και οι οποίες είχαν συνδεθεί πάλι με αρπαγές ιδιωτών. Τότε είχαν εντοπισθεί στοιχεία για οργάνωση της απόπειρας απαγωγής του εφοπλιστή κ. Κίκου Μαρτίνου τον Δεκέμβριο του 2013.

Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν και κάποια «σχέδια» για ενδεχόμενη επίθεση σε βάρος μεγαλοεπιχειρηματία αλλά και σε εταιρεία που σχετίζεται με την αποκρατικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά. Παρόμοια σχέδια επίθεσης για επίθεση στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας είχαν βρεθεί και τον Οκτώβριο του 2014 στην κατοχή ήδη συλληφθέντος συνεργού του Νίκου Μαζιώτη.

Χάρτες με… βελάκια

Σε άλλες σημειώσεις της Πόλας Ρούπας υπήρχαν χαρτογραφήσεις, εξακριβώσεις και στοιχεία κίνησης για σημαντικούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας. Οι αστυνομικοί εκτιμούν πως πρόκειται για μελλοντικούς στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων ακόμη και απαγωγών από μικτές ομάδες ποινικών και τρομοκρατών.

Τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου διαπιστώνουν πως αυτές οι ιδιόχειρες σημειώσεις έχουν πολλές ομοιότητες με εκείνες που είχαν βρεθεί στην κατοχή 34χρονου, ο οποίος είχε συλληφθεί την 1η Οκτωβρίου 2014, όταν προσέγγιζε γκαράζ στον Βύρωνα, προκειμένου να εξαφανίσει την σκάρα του Nissan Sunny, που είχε χρησιμοποιήσει Επαναστατικός Αγώνας και ο Νίκος Μαζιώτης, ως φορέα της βόμβας που εξερράγη στις 10 Απριλίου 2014, στην οδό Αμερικής.

Οι σημειώσεις της Πόλας Ρούπα, που μπορεί να αποτελούν και «αρχείο» από το πρόσφατο παρελθόν και από άλλα πρόσωπα, αναμένεται να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με το ενδιαφέρουν που παρουσιάζουν και στη συνέχεια θα γίνει γραφολογική αντιπαραβολή με αυτές που είχαν εντοπιστεί στην κατοχή του συγκεκριμένου άνδρα, ο οποίος χαρακτηριζόταν από τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ως «ισχυρός παίκτης» της νεοτρομοκρατίας, και «γείτονας» των Ρούπα-Μαζιώτη, όταν έμεναν στο Μαρούσι. Αντίστοιχες γραφολογικές συγκρίσεις θα γίνουν με σημειώσεις που έχουν βρεθεί σε γιάφκες ενόπλων οργανώσεων ή μεμονωμένων ατόμων, όπως στην περίπτωση της αγροικίας του Γιώργου Πετρακάκου στον Μώλο Φθιώτιδας ή σε αποθήκη των «ληστών του Διστόμου» στον Μαραθώνα, που είχε νοικιάσει ο Σπύρος Δραβίλας, και στο εσωτερικό του βρέθηκαν πολλά οχήματα, μοτοσυκλέτες και σημειώσεις που αφορούσαν πρόσωπα και κτίρια ενδεχομένως για την εκδήλωση απαγωγών, όπως της απόπειρας σε βάρος του Κίκου Μαρτίνου.

Σε κάποιες σημειώσεις της 48χρονης όπως διαπιστώνεται, υπάρχει χειρόγραφη χαρτογράφηση κτιρίων με χρονομετρήσεις διαδρομών προσέγγισης και κινήσεις γνωστών προσώπων. Υπάρχουν χρωματισμένες σημάνσεις με βελάκια, ανθρώπους και οχήματα. Κάτι αντίστοιχο περιελάμβανε σχεδιάγραμμα-χάρτης, που είχε βρεθεί στις σημειώσεις του 34χρονου συνεργού τους, που τότε περιελάμβανε τα κεντρικά γραφεία εταιρειών επιχειρηματιών και εφοπλιστών στον Πειραιά.

Κάποιες καταγραφές των σημειώσεων της Πόλας Ρούπας υπάρχουν τόσο αναλυτικές αναφορές και πληροφορίες, που φαίνεται να έχουν προκύψει από κατόπτευση χώρων, παρακολούθηση των προσώπων και ανοικτές πηγές ενημέρωσης.

Την ίδια ώρα στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζεται η εξέταση και ανάλυση πειστηρίων από τα καταλύματα της Πόλας Ρούπα, της 25χρονης βοηθού της προκειμένου να προσδιορισθεί η ταυτότητα τριών-τεσσάρων συνεργών τους, από τους οποίους εκτιμάται ότι τουλάχιστον δύο είναι «γνωστοί» στις διωκτικές αρχές. Στοιχεία επιχειρείται να αντληθούν και από κινητά και άλλα στοιχεία που βρέθηκαν στην κατοχή του 37χρονου Γιώργου Χ. ο οποίος συνελήφθη προ μερικών ημερών στη Νέα Σμύρνη και θεωρείται τροφοδότης όπλων οργανώσεων αντιεξουσιαστών.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν, ότι πολλές τρομοκρατικές επωνυμίες είχαν κοινό επιχειρησιακό βραχίονα με μικρές μεταβολές, που αποτελείτο από την Πόλα Ρούπα, την Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου, δύο τουλάχιστον άνδρες που ενδεχομένως κρύβονται πίσω από τις πλαστές ταυτότητες «Ευστάθιος Τριαντόπουλος», «Ιωάννης Παπαδόπουλος», ενδεχομένως κάποιες ακόμη γυναίκες, και μερικούς ποινικούς συνεργάτες, όπως ο 37χρονος παλιός συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα στην απαγωγή του Γιώργου Μυλωνά, που φαίνεται να ήταν και προμηθευτής οπλισμού.

Πηγή: thetoc.gr