Νέα εντάλματα σύλληψης στην υπόθεση «Νoor-1»

Gazzetta team
Νέα εντάλματα σύλληψης στην υπόθεση «Νoor-1»
Νέα δεδομένα στην περιβόητη υπόθεση μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης. Αποκαλύπτεται «δοκιμαστικό ταξίδι» για τα ναρκωτικά και αναφορές για «παρεμβάσεις σε δικαστές»

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην περιβόητη υπόθεση της μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης - αξίας άνω των 30 εκατ. ευρώ - με το πλοίο «Noor-1» που είχε αποκαλυφθεί το καλοκαίρι του 2014.
Προ ολίγων ημερών δόθηκε εντολή από την Εισαγγελία Εφετών Πειραιά για την επιτάχυνση της έκδοσης των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για τουλάχιστον τρεις τούρκους και βέλγους επιχειρηματίες που θεωρούνται χρηματοδότες του φορτίου.

Την ίδια ώρα, σε νεότερη έγγραφη αναφορά του ο 42χρονος βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση Ευθύμιος Γιαννουσάκης περιγράφει κι άλλες κινήσεις των χρηματοδοτών της ηρωίνης στην Αθήνα, συναντήσεις σε κεντρικό ξενοδοχείο στα Ιλίσια και άλλα σχετικά. Επιπλέον μιλά για «δοκιμαστικό» ταξίδι της μεταφοράς ηρωίνης με άλλο πλοίο!

Ακόμη στα πλαίσια αιτήματός του για να αποφυλακισθεί και να τεθεί σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα (λόγω των πληροφοριών που έχει δώσει) αναφέρθηκε σε περιστατικό με ύποπτες κινήσεις κοντά στο σπίτι του στη Φιλοθέη, για το οποίο υπάρχει καταγραφή στο δελτίο συμβάντων.

Παράλληλα παρουσιάζονται στοιχεία για τον ρόλο ενός ιδιώτη - με κατάστημα πώλησης ελαστικών - στον οποίο φέρεται ότι του είχε ανατεθεί η προσέγγιση δικαστικών λειτουργών για την ευνοϊκή μεταχείριση των κατηγορουμένων! Επίσης φέρεται να έχουν υπάρξει καταθέσεις εμπλεκομένων στην υπόθεση που αναφέρονται στο ενδεχόμενο το «Noor-1» να μετέφερε και τρίτο τόνο ηρωίνης, ο οποίος μεταφέρθηκε σε βαλκανική χώρα και προοριζόταν για πληρωμές ελλήνων και ξένων διακινητών.

Από τη διετή δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης βρέθηκαν 35 κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους έλληνες εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών στην Αθήνα και στη Μέση Ανατολή, τούρκοι διακινητές, ινδοί - μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου που φέρεται να είχαν σημαντικό ρόλο στο ταξίδι του «Noor-1» από το Ντουμπάι στη Βλύχα της Ελευσίνας μέσω του Περσικού.

Τον περασμένο Αύγουστο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιώς καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη πέντε άτομα, επέβαλε πολυετείς καθείρξεις σε δεκάδες ενώ αθώωσε μέλη του πληρώματος. Ενα βασικό ζητούμενο για τους δικαστικούς λειτουργούς είναι να προσδιορισθούν οι χρηματοδότες του φορτίου.

Οπως αποκάλυψε «το Βήμα της Κυριακής» στις 9 Οκτωβρίου 2016 για την οργάνωση της μεταφοράς των ναρκωτικών καθοριστική ήταν μυστική κατάθεση του κατηγορούμενου Γιαννουσάκη που αναφέρθηκε σε συναντήσεις του σε γραφείο στην Κωνσταντινούπολη με τον 42χρονο ιρανικής καταγωγής τούρκο Νάτσι Σερίφι Ζιντάστι που είχε συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2007 για διακίνηση 75 κιλών ηρωίνης.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 (περίπου τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη του μεγάλου φορτίου ναρκωτικών στην Ελευσίνα) δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από δύο δράστες η 19χρονη κόρη του Αρζού Σεντί και ο 23χρονος οδηγός του.
Σύμφωνα με αναφορές τού Ζιντάστι η δολοφονία της κόρης και του οδηγού του σχετίζεται με τη μεταφορά ναρκωτικών με το «Noor-1» αλλά και με τον εντοπισμό του φορτίου.

Ομως ακολούθησαν και άλλες εκδικητικές δολοφονίες στην Κωνσταντινούπολη και στην Ολλανδία, όπου φέρεται να βρισκόταν άλλος από τους οργανωτές μεταφοράς της ηρωίνης.

Ωστόσο, στο πρόσφατο αίτημα για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του συγκεκριμένου έλληνα κατηγορουμένου προς το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων περιλαμβάνονται και νέα στοιχεία για τις κινήσεις των χρηματοδοτών της ηρωίνης. Ο εν λόγω καθοριστικός μάρτυρας αναφέρεται σε ταξίδι-πρόβα για τη μεταφορά ηρωίνης και στην εμπλοκή νέου προσώπου.

«Την εποχή που το "Grand Island" (πλοίο των ίδιων εφοπλιστών που εμπλέκονται στο "Noor-1") ήταν στην Ελλάδα πραγματοποιώντας δοκιμαστικό ταξίδι (Οκτώβριος 2013) προκειμένου να χαρτογραφηθεί επί έναν μήνα η τότε σχεδιασθείσα περιοχή ξεφορτώματος των ναρκωτικών υπάρχει στην Ελλάδα τοποτηρητής του Ζιντάστι και τον οποίο είδα στην Κωνσταντινούπολη. Διέμενε στο ξενοδοχείο Κάραβελ και μπορώ να τον αναγνωρίσω από τη φωτογραφία του διαβατηρίου αν ζητηθεί από το εν λόγω ξενοδοχείο».

Επιπλέον αποκαλύπτεται ότι ο ίδιος κατηγορούμενος έχει προχωρήσει σε αναφορές για «πιθανόν ύποπτη ανάμειξη στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης του "Noor-1" του προαναφερόμενου ιδιοκτήτη εταιρείας ελαστικών που διατηρούσε προσωπική φιλία με έναν από τους άλλους κατηγορουμένους για τη μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης, αλλά και με έναν δικαστικό λειτουργό που εξέταζε την υπόθεση».

Σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς παρέμβαση του εν λόγω ιδιώτη σε δικαστή οδήγησε στη μη διερεύνηση της διακίνησης χρηματικών ποσών για την πληρωμή του «Noor-1». Κάτι ασφαλώς που προτού υιοθετηθεί πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Προς το παρόν, δεν ελήφθη απόφαση για το αίτημα του 42χρονου εφοπλιστή για αποφυλάκισή του και ζητήθηκε από τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς να επιταχυνθεί η αργοπορημένη διαδικασία έκδοσης των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης.

Πηγή: tovima.gr