Κρίση εμπιστοσύνης δανειστών- κυβέρνησης και σενάρια εκλογών

Gazzetta team
Κρίση εμπιστοσύνης δανειστών- κυβέρνησης και σενάρια εκλογών
Το Μαξίμου επιχειρεί να κάνει μια «εκλογική τρίπλα», καθώς είναι πλέον κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ερχονται σκληρά μέτρα από τώρα για το 2018.

«Τώρα ξέρουν» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στο ερώτημα αν οι Θεσμοί γνώριζαν την πρόθεση της κυβέρνησης να εξαγγείλει τις παροχές. Λίγη ώρα αργότερα, οι δανειστές, η Κομισιόν και ο Σόιμπλε έστελναν σαφές μήνυμα ότι οι εξαγγελίες αυτές δεν είχαν συζητηθεί και ότι είναι υπόθεση των Θεσμών να αξιολογούν τέτοια μέτρα. Είναι σαφές ότι το Μαξίμου επιχειρεί να κάνει μια «εκλογική τρίπλα», καθώς είναι πλέον κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ερχονται σκληρά μέτρα από τώρα για το 2018. Εξάλλου, το «ομολόγησε» στη Βουλή ο αναπλωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, λέγοντας ότι το ΔΝΤ απαιτεί τώρα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ για το 2019.

Πίσω από την χτεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού την οποία κράτησαν ως επτασφράγιστο μυστικό οι συμμετέχοντες στον πρωϊνό καφέ από την περασμένη Τρίτη, κρύβεται ένα σκληρό παιχνίδι για το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, η ελληνική κυβέρνηση ή η δανειστές, στην περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές. Το γνωστό «εμείς» και οι άλλοι» που αποτυπώνεται καθαρά σε απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση ο Αλέκος Φλαμπουράρης: «Δεν πήραμε άδεια από τους δανειστές, αλλά αυτά που δώσαμε προέρχονται από το περίσσευμα 1 δισεκ. ευρώ και παραπάνω που έχουμε και δεν είχαν δικαίωμα να μας πουν ‘‘όχι’’» είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Παράλληλα, το Μαξίμου στήνει και το σκηνικό της εσωκομματικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, η οποία προηγείται με τεράστια διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Και την αντιπαράθεση επενδύει με έναν ιδεολογικό μανδύα. Δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικές πηγές καλούν τη ΝΔ «να αφήσει την αφωνία» για το μείζον θέμα των εργασιακών και «να απαντήσει επιτέλους στους πολίτες: Αποτελεί "ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς" η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων;».

Οι αντιδράσεις των δανειστών

Οι πρώτες αντιδράσεις των δανειστών έβαλαν αμέσως «πάγο» στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, καθώς αποδεικνύεται ότι δεν είχε προηγηθεί συνεννόηση.

Όπως είπε το μεσημέρι της Παρασκευής η εκπρόσωπος της τύπου της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρντ, στέλνοντας σαφές μήνυμα, «πρέπει να θυμίσω ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις για προκαταβολικές συζητήσεις γύρω από το πρόγραμμα και δεσμεύσεις για το πώς θα γίνεται ο χειρισμός περιπτώσεων υπεραπόδοσης στους συμφωνημένους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος». Η εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχτηκε ότι η Κομισιόν δεν ήξερε τις λεπτομέρειες των εξαγγελιών και είπε ότι θα πρέπει να εξεταστούν πριν γίνουν περισσότερες δηλώσεις ή γίνουν περαιτέρω κινήσεις.

Σημειώνεται ακόμη ότι μιλώντας σε εκδήλωση στη Φινλανδία, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στις εξαγγελίες Τσίπρα, λέγοντας ότι ανακοινώθηκαν χωρίς να έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς και επομένως προκαλούν μια σειρά από ερωτήματα.

Σε ερώτηση που απηύθυνε η Deutsche Welle προς την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, εάν είχε γνώση των εξαγγελιών Τσίπρα το υπουργείο της, η Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν μας απάντησε ως εξής: «Όχι, το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Αλλά είναι υπόθεση των θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα».

Στο Βερολίνο Τσίπρας και Τσακαλώτος

Στη Γερμανία αναμένεται να μεταβεί την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ειδικότερα, Τσίπρας και Τσακαλώτος θα βρεθούν στο Βερολίνο στις 15 και 16 Δεκέμβρη για να πάρουν μέρος στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Σημειώνεται ότι μία ημέρα νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η επίσκεψη στο Βερολίνο δεν ήταν προγραμματισμένη.

Το αν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους Άνγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής.

Ωστόσο με τη δεύτερη αξιολόγηση ανοιχτή και την ανακοίνωση του κοινωνικού πακέτου από τον έλληνα πρωθυπουργό χωρίς προηγούμενη γνώση των εταίρων, όπως υποστηρίζουν τουλάχιστον οι τελευταίοι, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Έρχονται σκληρά μέτρα

Το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε μετά το τελευταίο Eurogroup ότι η Γερμανία σε συνδυασμό με το ΔΝΤ είναι αποφασισμένη να επιβάλλει νέα σκληρά μέτρα στην Ελλάδα. Από την μία πλευρά το Βερολίνο και ο Β. Σόιμπλε ζητούν την επιβολή πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ έως και για 10 χρόνια και το ΔΝΤ που διαφωνεί με τα υψηλά πλεονάσματα, γνωστοποιεί ότι για να παραμείνει στο πρόγραμμα όπως επιθυμεί η Γερμανία θα πρέπει να ψηφιστούν από τώρα μέτρα για την διετία 2018 -2020 που θα περιλαμβάνουν νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου και μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου.

Ο Πρωθυπουργός βλέποντας να έρχονται σκληρά μέτρα τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν από τώρα για το 2018, αποφάσισε να καλλιεργήσει το κλίμα των εκλογών αποκηρύσσοντας τις κάλπες αλλά επιλέγοντας την τακτική της ρήξης με τους δανειστές.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο TheTOC: «Τώρα το μπαλάκι είναι στο γήπεδο των δανειστών», σημειώνοντας ότι τώρα θα φανεί εάν οι δανειστές θέλουν να οδηγήσουν αυτοί την χώρα σε εκλογές.

Το σενάριο των εκλογών

Είναι προφανές ότι σύμφωνα με ένα σενάριο που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, στην περίπτωση που οι δανειστές ζητήσουν την ψήφιση μέτρων από τώρα για το 2018 τότε το Μαξίμου αναμένεται να κάνει λόγο για τιμωρητικές πρακτικές των εταίρων μετά από την ανακοίνωση για την καταβολή του επιδόματος στους συνταξιούχους και πιθανότατα να ζητήσει την διεξαγωγή εκλογών με στόχο να πετάξει την καυτή πατάτα των μέτρων στην επόμενη κυβέρνηση.

Η επιλογή το διαγγέλματος έγινε σε μία περίοδο όπου αναμένεται να φουντώσουν οι κινητοποιήσεις κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από τα νέα μέτρα για το ασφαλιστικό που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ή από τους συνταξιούχους που κατηγορούν την πολιτική ηγεσία για την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού η χώρα φαίνεται ότι μπαίνει σε μία ιδιότυπη προεκλογική περίοδο όπου αργά ή γρήγορα οι κάλπες φαντάζουν ως λύση ενόψει ενός νέου μνημονίου και σκληρών μέτρων που θα επιβληθούν στην χώρα μετά από μία αποτυχημένη διαπραγμάτευση που έχει γεύση 2015.

Αντιπολίτευση: Λαϊκισμός και εκλογικού τύπου οι παροχές

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηλιτεύουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργου, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό.

«Ο κ. Τσίπρας μεθοδεύει πλέον καθαρά την πολιτική του απόδραση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας στο Star, αναφερόμενος στις παροχές που ανακοίνωσε o Πρωθυπουργός σε διάγγελμά του την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, είναι πολύ ανέντιμο να παρουσιάζεται κανείς ότι δίνει κάτι (στους συνταξιούχους) όταν το 2016 έχει πάρει περισσότερο και το 2017 αναμένεται να πάρει το τριπλάσιο.

Όπως είπε, ο Πρωθυπουργός το 2016 μείωσε το αφορολόγητο, αύξησε τις εισφορές, κατήργησε το ΕΚΑΣ και αυτό κοστίζει στις συντάξεις 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσό περισσότερο από τα 617 εκατ. που θα δοθούν εφάπαξ εντός Δεκεμβρίου σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Tι απαντά το Μαξίμου

Δριμεία κριτική προς τη ΝΔ για τη στάση της ως προς τα μέτρα ανακούφισης που ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός, ασκούν πηγές της κυβέρνησης, σχολιάζοντας προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αποδίδει προεκλογικό χαρακτήρα σε αυτή την κίνηση ότι «αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του κ. Μητσοτάκη και τα εσωκομματικά του προβλήματα, αλλά για τις εκλογές θα κάνουν όλοι υπομονή μέχρι το 2019».

Σημειώνουν ότι η κίνηση αυτή «δεν έχει χαρακτήρα προκελογικής παροχής, αλλά αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού» και καλούν τη ΝΔ «να αφήσει την αφωνία» για το μείζον θέμα των εργασιακών και «να απαντήσει επιτέλους στους πολίτες: Αποτελεί "ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς" η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων;».

Παράλληλα οι ίδιες πηγές απαντούν αναλυτικά και σε όσους εξισώνουν την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού με το λεγόμενο "κοινωνικό μέρισμα" της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2014, τονίζοντας ότι «τις δύο πρωτοβουλίες χωρίζει άβυσσος». Αναφέρουν ότι με την κίνηση της εκείνη η κυβέρνηση είχε "ρίξει στα βράχια" τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ύψους 1,5%, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει δημοσιονομικό κενό κοντά στο 1 δισ, ενώ η δαπάνη για την πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν προέρχεται από το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά από την υπεραπόδοση και δεν διακινδυνεύεται η επίτευξη του συμφωνημένου στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016.

Πηγή: thetoc.gr