Το προφίλ σου στο Facebook λέει τα πάντα για εσένα

Gazzetta team
Το προφίλ σου στο Facebook λέει τα πάντα για εσένα
Έρευνα: Τι αποκαλύπτει για το χαρακτήρα μας το προφίλ μας στο Facebook - Οι αναρτήσεις και οι εικόνες προφίλ που επιλέγουμε αποκαλύπτουν πολλά για την προσωπικότητά μας

Πολύς κόσμος χρησιμοποιεί το Facebook για να κατασκοπεύει είτε λίγο είτε πολύ τους υπόλοιπους.

Αυτόπου δεν γνωρίζουν όμως είναι πως το ίδιο το προφίλ του καθενός μας μπορεί να αποκαλύψει πάρα πολλά για την προσωπικότητά μας- πολλά περισσότερα από όσα φανταζόμαστε ή στην τελική επιθυμούμε.

Ένα από αυτά είναι και το πόση αυτοπεποίθηση ή ακόμη και ναρκισσισμό κρύβουμε.

Σύμφωνα με έρευνα του Brunel University, οι άνθρωποι έχουν την τάση να κάνουν αναρτήσεις με βάση τη θεωρία του Big Five. Η κλίμακα των «Πέντε Διαστάσεων της Προσωπικότητας» περιλαμβάνει: την Εξωστρέφεια, τη Συμπόνοια, τη Συνειδητότητα, τη Συναισθηματική Ισορροπία, την Καινοτομία/ Εφευρετικότητα/ Ανοιχτή Αντίληψη.

Βάσει αυτού κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

Οι νευρωτικοί χρησιμοποιούν το Facebook γιατί ψάχνουν επιβεβαίωση από τους άλλους.

Οι ναρκισσιστές ενημερώνουν μέσω των αναρτήσεών τους για τα κατορθώματά τους, τη διατροφή τους και την άσκηση και γυρεύουν προσοχή και επιβεβαίωση μέσω ενός μεγάλου αριθμού από likes.

Οι «ανοιχτοί», δημιουργικοί άνθρωποι που έχουν περιέργεια ανεβάζουν κυρίως post που έχουν σχέση με την πολιτική ή άλλα θέματα που απαιτούν σκέψη. Οι ευσυνείδητοι δεν κάνουν πολύ συχνά αναρτήσεις, αλλά όταν κάνουν αφορούν κυρίως τα παιδιά τους.

Όσοι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ανεβάζουν κυρίως πράγματα για τον σύντροφό τους.

Εκτός όμως από τις γενικού και ποικίλλου περιεχομένου αναρτήσεις, εξίσου «αποκαλυπτικές» για το χαρατήρα μας είναι και οι φωτογραφίες που επιλέγουμε στο προφίλ μας.

Το University of Pennsylvania εξέτασε πέντε διαφορετικούς τύπους φωτογραφιών και προσωπικοτήτων και διαπίστωσε τα εξής:

Όσοι ποζάρουν κρατώντας κάποιο αντικείμενο ή παίρνοντας μια αστεία στάση στην εικόνα του προφίλ τους είναι πολύ πιθανό να είναι ανοικτοί σε νέες εμπειρίες.

Οι νευρωτικοί έχουν συνήθως ως εικόνα προφίλ ένα αντικείμενο ή ένα ζώο- ο,τιδήποτε τελοσπάντων εκτός από το πρόσωπό τους.

Και όσοι από αυτούς τελικά βάζουν φωτογραφία τους ενδεχομένως έχουν μια περίεργη έκφραση στο πρόσωπο και προτιμούν να δείχνουν χάλια, αλλά ταυτόχρονα έχουν επίγνωση των κοικωνικών πιέσεων που κρύβονται πίσω από το να δείχνουν χαρούμενοι.

Οι ευσυνείδητοι επιλέγουν κυρίως φωτογραφίες τους τέλεια καδραρισμένες και στις οποίες δείχνουν ευτυχισμένοι.

Οι ευχάριστοι και δεκτικοί άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν ως εικόνα προφίλ κάποια στην οποία χαμογελούν ή γελούν παρέα με φίλους. Οι εξωστρεφείς έχουν συνήθως πολύχρωμες εικόνες προφίλ και χρησιμοποιούν μεθόδους επεξεργασίας που τους κάνουν να δείχνουν νεότεροι από ό,τι είναι.

Πηγή: www.lifo.gr/ Independent