Ώρα μηδέν για το χρέος στο Eurogroup

Gazzetta team
Ώρα μηδέν για το χρέος στο Eurogroup
- Στο "κόκκινο" η αγωνία για την εξέλιξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης - Κρίνεται το... μέλλον του απόλυτου πολιτικού στοιχήματος του Αλέξη Τσίπρα: Της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους - Ο Σόιμπλε έχει φροντίσει ήδη να μας... προσγειώσει! Ζητεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για άλλα 10 χρόνια!

Ημερομηνία - ορόσημο η 5η Δεκεμβρίου". Μία φράση που έχει... χιλιογραφτεί το τελευταίο διάστημα, αποτελώντας όμως απλά την αλήθεια. Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup κρίνει τα πάντα. Κυρίως την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που αν επιτευχθεί ανοίγει το δρόμο της συζήτησης -σε πραγματικά πλαίσια πια- για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μια συζήτηση στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει επενδύσει... όλο του το πολιτικό "είναι". Μια συζήτηση, όμως, που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φροντίζει διαρκώς να υποβαθμίζει, αν όχι να απορρίπτει.

"Μεταρρυθμίσεις χρειάζεται η Ελλάδα και όχι μείωση του χρέους", είναι η ατάκα που... έχει βαρεθεί να λέει καιρό τώρα και τα σημερινά (άκρως αποθαρρυντικά) δημοσιεύματα, αποδεικνύουν πως φυσικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν άλλαξε γνώμη ξαφνικά και πως η αποψινή βαρδιά αναμένεται... μεγάλη.

Γερμανοί εναντίον Σόιμπλε!

Σε άλλο σημείο του σχολίου επιτίθεται εναντίον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αφορμή τις χθεσινές του δηλώσεις στην κυριακάτικη Bild για την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων και όχι ελάφρυνσης του χρέους.

«Ο Σόιμπλε ξέχασε το βασικότερο», σημειώνει η αρθρογράφος. «Οι Ευρωπαίοι απαιτούν πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. (…) ακόμη και οι φετιχιστές των μηδενικών ελλειμμάτων όπως ο Σόιμπλε δεν μπορεί να επιτύχει πλεονάσματα άνω του 1%, παρά το χαμηλό ποσοστό ανεργίας, παρά τους φόρους που αναβλύζουν. Πώς θα καταφέρει λοιπόν η Ελλάδα ένα τόσο υψηλό πλεόνασμα, που το ΔΝΤ θεωρεί μη ρεαλιστικό;».

"Ελλάδα, η αποικία του ευρώ"!

Η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου, παράλληλα, έχει τίτλο «Ελλάδα, η αποικία του ευρώ». Σε αυτό η σχολιάστρια κατακεραυνώνει την πολιτική της ΕΕ απέναντι στη χώρα.

«Σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια πένεται. Το εισόδημα έχει μειωθεί κατά 35%. Παρ' όλα αυτά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καμώνονται ότι δεν τρέχει τίποτα. Θέλουν να μειώσουν κι άλλο τους μισθούς παραβιάζοντας όλες τις διεθνείς συνθήκες, που προστατεύουν τα δικαιώματα των συνδικάτων. Οι υπουργοί Οικονομικών μετατρέπουν την Ελλάδα σε μια αποικία, όπου οι νόμοι δεν ισχύουν, παρά μόνο οι επιταγές».

Χαμός!

H Süddeutsche Zeitung περιγράφει καυγάδες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με αντικείμενο τα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα και γράφει:

«Ενώ η γερμανική κυβέρνηση πιέζει να παραταθεί για άλλα δέκα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα που συμφωνήθηκε μέχρι το 2018, η Γαλλία και η Ιταλία βλέπουν σε αυτό κίνδυνο για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας και αντ΄ αυτού επιθυμούν την προώθηση συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους».

... κακή η μέρα από το πρωί φαίνεται

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ξεκίνησε το πρωί και τα... μαντάτα δεν ήταν και τα καλύτερα...

Πρώτος, χτύπησε ο Σόιμπλε. Ο οποίος, δεν έκανε καμία αναφορά στο ελληνικό χρέος και είπε μόνο ότι

«Η Ελλάδα μπορεί να έχει μια ανταγωνιστική οικονομία μόλις εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε με τους πιστωτές της ευρωζώνης».

Πηγή: newsiti.gr