Οι πέντε όροι της Άγκυρας για μια συμφωνία σε Κύπρο και Αιγαίο

Gazzetta team
Οι πέντε όροι της Άγκυρας για μια συμφωνία σε Κύπρο και Αιγαίο
Προτείνει σε Λευκωσία και Αθήνα ένα συνολικό πάρε-δώσε.

Συμφωνία-πακέτο για όλα τα θέματα στο Αιγαίο επιθυμεί η Άγκυρα, η οποία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία στο Κυπριακό αλλά και την ευρωπαϊκή και διεθνή αβεβαιότητα.

Η Τουρκία θέλει να ανοίξει όλα τα μέτωπα και να συμψηφίσει με πολλά πάρε-δώσε στα ελληνοτουρκικά θέματα. Έτσι, αν και η Άγκυρα εκφράζει ικανοποίηση για τη συμφωνία που επετεύχθη το βράδυ της Πέμπτης στο μέτωπο του Κυπριακού, εκφράζει προβληματισμούς για τη στάση και τα «μηνύματα» της Αθήνας και ανοίγει όλα τα «χαρτιά» στα ελληνοτουρκικά θέματα, επιδιώκοντας ουσιαστικά μια συμφωνία πακέτο για Κυπριακό και Αιγαίο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», προτείνει σε Λευκωσία και Αθήνα ένα συνολικό πάρε-δώσε σε ελληνοτουρκικά και Κυπριακό αλλά και περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία.

Εκμεταλλευόμενη την αστάθεια συνολικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέτει πέντε όρους:

  1. Τάχιστη λύση στο Κυπριακό και ταυτόχρονη αναθεώρηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων
  2. Πάρε-δώσε στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά: Στο πλαίσιο της συμφωνίας εντάσσει και ενεργειακές συμφωνίες, μετά όμως τη διευθέτηση του Κυπριακού
  3. Αναθεώρηση και όχι κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων. Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δεν καταργούνται οι εγγυήσεις και κυρίως το τουρκικό δικαίωμα παρέμβασης (στο Κυπριακό)
  4. Η εκ περιτροπής προεδρία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων
  5. Τα ποσοστά στο εδαφικό: Ζητά από τη Λευκωσία να σεβαστεί τις ευαισθησίες της τουρκοκυπριακής πλευράς τόσο για τα ποσοστά των εδαφών που θα επιστραφούν, όσο και για τα ποσοστά των προσφύγων


Πηγή: newsbeast.gr