ΕΕ: Το ISIS θα επιτεθεί ξανά στην Ευρώπη με χημικά

Gazzetta team
ΕΕ: Το ISIS θα επιτεθεί ξανά στην Ευρώπη με χημικά
Την τρομακτική προειδοποίηση, ότι το Ισλαμικό Κράτος θα επιτεθεί ξανά στην Ευρώπη, διατύπωσε ο Συντονιστής της Αντιτρομοκρατικής Δράσης της ΕΕ.

Με τους τζιχαντιστές να είναι αντιμέτωποι με ολοένα μεγαλύτερες δυσκολίες, αλλά και με το φάσμα της ήττας στη Συρία και το Ιράκ, πολλοί από αυτούς επιστρέφουν σε ευρωπαϊκές χώρες, εξήγησε ο Ζιλ ντε Κερσόβ, προειδοποιώντας ότι οι επόμενες ενέργειες του ISIS εναντίον της Ευρώπης μπορεί να περιλαμβάνουν αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά, κυβερνοεπιθέσεις, ή ακόμη και τη χρήση χημικών όπλων.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατο να εκτιμηθεί με βεβαιότητα πόσοι τζιχαντιστές βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη και σχεδιάζουν επιθέσεις. Εκθεση της Europol, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες κάνει λόγο για δεκάδες.

Περίπου 2.500 πολίτες χωρών-μελών της ΕΕ πιθανόν συνεχίζουν να πολεμούν στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ο ντε Κερσόβ σε συνέντευξη στο Reuters. Αλλά καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ήττας στη Μοσούλη, στο Χαλέπι και αλλού, η Ευρώπη πρέπει να τους παρακολουθεί εάν θέλει να περιορίσει τη δράση μιας διασποράς εκπαιδευμένων κι εμπειροπόλεμων τζιχαντιστών, σαν κι αυτή που ακολούθησε την αποχώρηση των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν το 1989.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε, διότι κάποιοι από αυτούς θα έρθουν στην Ευρώπη», τόνισε ο Κερσόβ. «Μπορεί να προσπαθήσουν να ξαναγυρίσουν εδώ και δεν θέλουμε να επαναλάβουμε το σφάλμα που είχαμε διαπράξει στα τέλη της δεκαετίας του '80 όταν οι Ρώσοι έφυγαν από το Αφγανιστάν κι αφήσαμε τους μουτζαχεντίν (...) στην τύχη τους».

Ορισμένοι Ευρωπαίοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά πολεμιστών, μπορεί να επιλέξουν να μείνουν στη Μέση Ανατολή ακόμη κι αν το ISIS. Αλλοι μπορεί να μετακινηθούν, με την Λιβύη, όπου η κατάσταση είναι χαοτική, ήδη να προβάλλει σαν μια πιθανή νέα βάση για τους Ευρωπαίους τζιχαντιστές. Το κίνημα αυτό αναμένεται να συνεχίσει να στρατολογεί νέα μέλη μέσω του Διαδικτύου.

«Το υλικό χαλιφάτο (...) καταρρέει, αλλά έχουμε ακόμη το εικονικό χαλιφάτο, που επιτρέπει στην οργάνωση να διευθύνει επιθέσεις», ανέφερε ο ντε Κερσόβ.

«Εχουμε σχεδόν κλείσει όλα τα παραθυράκια», διαβεβαίωσε, ερωτηθείς τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές, οι οποίοι θεωρείται πως αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Νέες απειλές
Το δυσκολότερο σήμερα, επισήμανε ο ντε Κερσόβ, είναι να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που αποτελούν τις αιτίες της ριζοσπαστικοποίησης και της προσχώρησης πολλών σε τζιχαντιστικές ομάδες, είτε πρόκειται για αποκλεισμένους ανθρώπους στην Ευρώπη είτε για εξοργισμένους σουνίτες στο Ιράκ και στη Συρία.

«Ο τρόπος που εξελίσσεται η μάχη στο Χαλέπι θα έχει συνέπειες», είπε. «Ο τρόπος με τον οποίο θα δοθούν απαντήσεις τα ζητήματα για οποία διαμαρτύρεται ο σουνιτικός πληθυσμός στο Ιράκ και στη Συρία θα έχει συνέπειες». Εντός της Ευρώπης, συμπλήρωσε, «τα πάμε αρκετά καλύτερα».

Στην έκθεσή της, η Europol επισήμανε ότι στο άμεσο μέλλον υπάρχει κίνδυνος να γίνουν επιθέσεις παρόμοιες με αυτές που έχουν διαπραχθεί ήδη: από ομάδες που θα χρησιμοποιούν αυτόματα τουφέκια εφόδου και θα έχουν ζωστεί με εκρηκτικά, ή πρόσωπα που θα χρησιμοποιήσουν μαχαίρια ή αυτοκίνητα σαν όπλα. Κατά την ίδια υπηρεσία, το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να παρεισφρήσει σε κοινότητες σύρων προσφύγων στην Ευρώπη και να εντείνει ή να εκμεταλλευτεί την εχθρότητα έναντι των μεταναστών σε χώρες όπως είναι η Γερμανία.

Κατά τον Κερσόβ, υπάρχει ο κίνδυνος τα μέλη του ISIS να μεταφέρουν τακτικές όπως η χρήση αυτοκινήτων παγιδευμένων με εκρηκτικές ύλες, κάτι που κάνουν πολύ συχνά στη Συρία και στο Ιράκ, στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας προετοιμάζονται επίσης να αντιμετωπίσουν πιο περίπλοκες μεθόδους δράσης τα επόμενα χρόνια, από κυβερνοεπιθέσεις μέχρι τη χρήση βιολογικών όπλων.

Προς το παρόν, ανέφερε, το διαδίκτυο χρησιμοποιείται κυρίως για να στρατολογούνται ή να ριζοσπαστικοποιούνται άνθρωποι, κάτι που η ΕΕ εργάζεται για να αντιμετωπίσει σε συνεργασία με εταιρείες του χώρου.

«Μέχρι τώρα οι τρομοκρατικές οργανώσεις δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως όπλο, για να διαπράξουν μια κυβερνοεπίθεση», είπε, αναφερόμενος στον κίνδυνο να υπάρξει κάποια απόπειρα να διαταραχθεί η λειτουργία πυρηνικών σταθμών, φραγμάτων, δικτύων ηλεκτροδότησης ή ακόμη και των συστημάτων των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

«Δεν έχει συμβεί ακόμη (...) αλλά δεν αποκλείω το ενδεχόμενο πριν περάσουν πέντε χρόνια να βρεθούμε αντιμέτωποι και με αυτό», είπε, ενώ προειδοποίησε ότι το ISIS διαθέτει τους πόρους για να προσλάβει ικανούς χάκερ.

Η ΕΕ, είπε, «εργάζεται εντατικά» για να αντιμετωπίσει χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και ακόμη και πυρηνικές απειλές, πάντως πρόσθεσε ότι δεν βλέπει κάποιον «έντονο κίνδυνο» παρά τα στοιχεία πως οι τζιχαντιστές πειραματίζονται με βιολογικά και χημικά όπλα στο Ιράκ και στη Συρία. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», συμπλήρωσε.

Πηγή: iefimerida.gr