Οι Ρώσοι χάκερς που σπέρνουν τον τρόμο στην Ευρώπη

Gazzetta team
Οι Ρώσοι χάκερς που σπέρνουν τον τρόμο στην Ευρώπη
Γερμανικές μυστικές υπηρεσίας: Κίνδυνος επίθεσης από Ρώσους χάκερ. Πιθανός στόχος οι εκλογές του 2017.

Ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) Μπρούνο Καλ προειδοποίησε για τον κίνδυνο ρώσοι χάκερς να βάλουν στο στόχαστρό τους τις εκλογές του επόμενου χρόνου με εκστρατείες παραπληροφόρησης, οι οποίες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη δημοκρατική διαδικασία, απηχώντας τις ανησυχίες που έχει εκφράσει ο διευθυντής της γερμανικής υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας BfV.

Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είχαν προειδοποιήσει πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ που ανέδειξαν νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ για την πιθανότητα απόπειρας χειραγώγησης της ψήφου εις γνώσιν των ρωσικών αρχών, κάτι το οποίο αρνούνται ρώσοι αξιωματούχοι.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην Sueddeutsche Zeitung, ο επικεφαλής της BND δηλώνει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τέτοιες ενέργειες.

"Εχουμε ενδείξεις ότι πραγματοποιούνται κυβερνοεπιθέσεις που δεν έχουν άλλο στόχο από το να προκαλέσουν πολιτική αβεβαιότητα. Οι δράστες επιδιώκουν να απονομιμοποιήσουν τη δημοκρατική διαδικασία, ανεξαρτήτως ποιον εξυπηρετεί αυτό".

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η διασπορά ψευδών ειδήσεων συνέβαλε στη μεταστροφή του εκλογικού σώματος προς το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών του Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να βελτιώσει της σχέσεις με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Μάλιστα, η ηττημένη υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τον Τραμπ ότι είναι "μαριονέτα" του Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Καλ, η Γερμανία, μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αποτελεί ιδιαιτέρως στόχο εκστρατείας παραπληροφόρησης.

"Εδώ ασκείται ένα είδος πίεσης στον δημόσιο διάλογο και την δημοκρατία, που είναι απαράδεκτο".

Η Deutsche Telekom απέδωσε τις παρεμβολές που υπέστησαν εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της την Δευτέρα σε αποτυχημένη απόπειρα από χάκερς να υποκλέψουν τα δεδομένα από τις συσκευές router με στόχο μία εκτεταμένη ιντερνετική επίθεση.

Ο επικεφαλής της BfV Χανς-Γκέοργκ Μάασεν είχε εκφράσει στις αρχές του μήνα στο Reuters την ανησυχία των αρχών ότι η Ρωσία ενδεχομένως να αναμειχθεί στις εθνικές εκλογές της χώρας του μέσω της διασποράς παραπλανητικών και ψευδών ειδήσεων.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επίσης έχει προειδοποιήσει ότι η εκλογική διαδικασία μπορεί να κινδυνεύσει από τη χρήση προγραμμάτων λογισμικού σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης με μεγάλη επισκεψιμότητα, που έχουν στόχο τον επηρεασμό των ψηφοφόρων μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Η Μέρκελ αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις από το αντιμεταναστευτικό, λαϊκιστικό κόμμα AfD, το οποίο ζητεί η ΕΕ να άρει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και το Βερολίνο να υιοθετήσει μία θετικότερη στάση ως προς τη Μόσχα.

Πηγή: topontiki.gr