Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης πρόσφυγα από το Ιράκ στη Σάμο

Σοβαρή καταγγελία για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης ενός 25χρονου πρόσφυγα στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου έκανε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης πρόσφυγα από το Ιράκ στη Σάμο

Σοβαρή καταγγελία για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης ενός 25χρονου πρόσφυγα στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου έκανε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Σε αναφορά του Συμβουλίου γίνεται λόγος για παράνομη κράτηση του 25χρονου επί 19 ημέρες, για αδικαιολόγητο δέσιμο των χεριών του με χειροπέδες, για ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει και για άθλιες συνθήκες ύπνου.

Από την πλευρά της η Αστυνομία αναφέρει ότι ο 25χρονος είχε προσαχθεί  στις 10 Νοεμβρίου 2016 στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σάμου για πρόκληση ταραχών που είχαν λάβει χώρα στις 9 Νοεμβρίου 2016 στο κέντρο ταυτοποίησης της Σάμου.

Αστυνομικές πηγές προσθέτουν ότι «λόγω υπερπληρότητας των κρατητηρίων και λόγω των προβλημάτων υγείας που επικαλέστηκε ο 25χρονος παρέμεινε εκτός κρατητηρίων. Ενώ ήμασταν γνώστες του προβλήματος υγείας δεν είχαμε καμία γνώση ότι λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή».

Το θέμα, ωστόσο, είναι ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η παρατεταμένη κράτηση εκτός του προβλεπόμενου χώρου του 25χρονου και έτσι αναμένεται να διενεργηθεί έρευνα για τυχόν ευθύνες του αστυνομικού προσωπικού.

Την Δευτέρα με διαταγή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ο Ιρακινός έφυγε από την Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου και επέστρεψε το κέντρο ταυτοποίησης, όπου συνεχίζει και διαμένει.

Η καταγγελία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες έχει κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία και στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και έτσι θεωρείται δεδομένο ότι θα διεξαχθεί έρευνα.

Η ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

Στις 24 Νοεμβρίου το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) κλήθηκε να προσφέρει νομική συνδρομή σε ιδιαίτερα ευάλωτο 25χρονο αιτούντα άσυλο από το Ιράκ, ο οποίος έχει υποστεί βασανιστήρια  από μέλη του ISIS, διασώθηκε από ναυάγιο και βρίσκεται στη Σάμο για διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών. Ο εν λόγω τραυματίστηκε όταν βρέθηκε τυχαία παρών σε συμπλοκή μεταξύ  της αστυνομίας και ομάδας διαμενόντων στον καταυλισμό,  οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, ειδικά μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν προ 20ημερου. Συνεπεία του τραυματισμού του μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου. Την επόμενη μέρα έλαβε εξιτήριο, παραμένει δε τραυματισμένος στο χέρι και στο πόδι. Αμέσως μετά το πέρας της νοσηλείας του μετήχθη, συνοδεία αστυνομικών, στο μέγαρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου και έκτοτε κρατείται για διάστημα 19 ημερών δεμένος συνεχώς με χειροπέδες τις πρώτες 5 ημέρες και με κάποια «διαλείμματα» στη συνέχεια, σε πάγκο αναμονής στον κεντρικό διάδρομο του χώρου εισόδου, όντας εκτεθειμένος σε κοινή θέα.

Καθ’ όλο το διάστημα της κράτησής του είναι αναγκασμένος να ζητάει να μεταφερθεί στην τουαλέτα, χωρίς το αίτημά του να ικανοποιείται πάντα. Κοιμάται στο πάτωμα δεμένος από το χέρι στον πάγκο. Το φαγητό που του χορηγείται είναι ακατάλληλο δεδομένων των προβλημάτων υγείας του (τυγχάνει χειρουργημένος σε σπλήνα και χολή), με  αποτέλεσμα να υποσιτίζεται και να είναι ιδιαιτέρως εξαντλημένος και για αυτόν τον λόγο. Επιπλέον, τις τελευταίες 5 ημέρες δε λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή  για την πίεση επειδή τελείωσαν τα φάρμακα που είχε μαζί του. Τέλος, δεν του έχει δοθεί η δυνατότητα να κάνει μπάνιο και να αλλάξει ρούχα, παρά τις επίμονες σχετικές εκκλήσεις του. Ευρισκόμενος σε απόγνωση και σε ψυχική και σωματική κατάρρευση εξαιτίας των συνθηκών κράτησής του, μας ενημέρωσε ότι σκέφτεται να παραιτηθεί από το αίτημά του για χορήγηση ασύλου και έχει επικοινωνήσει με εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης προκειμένου να ενημερωθεί για τη δυνατότητα υπαγωγής του σε πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής.

Κατόπιν σχετικής διερεύνησης, διαπιστώθηκε αφ’ ενός ότι δεν εκκρεμεί καμία ποινική διαδικασία εις βάρος του και αφετέρου ότι η εκδοθείσα κατά την είσοδό του στη χώρα απόφαση κράτησης έχει ανασταλεί. Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται ότι νόμος απαγορεύει ρητά την επιβολή του μέτρου της διοικητικής κράτησης σε εν ελευθερία άτομα που έχουν ήδη ζητήσει άσυλο. Κατ’ επέκταση η κράτηση του ανωτέρω είναι παράνομη.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υπογραμμίζει ότι η κράτηση υπό τις ανωτέρω συνθήκες συνιστά βασανιστήριο και εκφράζει τον αποτροπιασμό του, αλλά και τη βαθιά του ανησυχία σχετικά με τις συνθήκες υποδοχής που η Ελληνική Πολιτεία επιφυλάσσει για τους νεοαφικνούμενους πληθυσμούς.

Το παρόν κοινοποιείται στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προς ενημέρωσή του καθώς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου και στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ. Παραμένουμε στη διάθεση των αρμοδίων αρχών για κάθε αναγκαία διευκρίνιση.

Πηγή: thetoc.gr

Best of internet