Σφίγγει ο κλοιός, όλο και πιο κοντά τα νέα μέτρα

Gazzetta team
Σφίγγει ο κλοιός, όλο και πιο κοντά τα νέα μέτρα
Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει η κυβέρνηση, καθώς η διαπραγμάτευση με τους δανειστές εξελίσσεται σε μία πολύπλοκη παρτίδα σκάκι με απρόβλεπτη κατάληξη.

Ο πρωθυπουργός από σήμερα και για δύο εικοσιτετράωρα θα βρίσκεται στην Κούβα, προκειμένου να αποδώσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.

Την ίδια στιγμή αγωνιώδεις και μαραθώνιες προσπάθειες που καταβάλλονται- σε όλα τα επίπεδα- ώστε να μπορέσει να ξεκολλήσει η δεύτερη αξιολόγηση και να υπάρξει η συμφωνία. Το σήμα από το Euroworking Group, κατά πληροφορίες δεν ήταν και το πιο ενθαρρυντικό. Με την Αθήνα πάντως να επιμένει πως η 5η Δεκεμβρίου παραμένει η ημερομηνία-ορόσημο στην οποία μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.

Ξορκίζουν νέα μέτρα και… βαρύ λογαριασμό
Ενδεικτικό των πιέσεων, αποτελεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση σπεύδει και διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να δεχτεί νέα μέτρα μετά το 2018.

«Δεν συζητάμε νέα μέτρα», αναφέρει χωρίς περαιτέρω σχόλια στο iefimerida πηγή της κυβέρνησης δείχνοντας προς το ΔΝΤ.

Και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προειδοποίησε ότι «αν δεν μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων θα είναι στην πλάτη μας».

Βραχυκύκλωμα για το Ταμείο
Κατά τα λοιπά ο προβληματισμός για τη στάση του ΔΝΤ, αναφορικά με το αν αυτό θα μπει στο πρόγραμμα περισσεύει. Στοιχείο που καταδεικνύεται και από τις αμφίσημες δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης.

Από το Μαξίμου τέλος, επαναλαμβάνουν τη γνωστή θέση ότι «το Ταμείο είναι αυτό που θα πρέπει να αποφασίσει» και διερωτώνται «θέλει ή δεν θέλει να μείνει;».

Πηγή: iefimerida.gr