Χωρίς συμφωνία στο Euro Working Group

Gazzetta team
Χωρίς συμφωνία στο Euro Working Group
Επιμένουν στις ακραίες θέσεις στα εργασιακά οι δανειστές - «Από Τρίτη και μετά θα κλείσουν αρκετά θέματα» - «Δεν ζητάνε πώληση της ΔΕΗ» λένε κυβερνητικές πηγές - Ρέγκλινγκ: Πάγος για το χρέος - Η Ελλάδα είναι ξανά στον πάτο

«Καρότο και μαστίγιο» από τους δανειστές, που ενώ μιλούν για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την Δευτέρα στο Euro Working Group θα διαπιστωθεί ότι παραμένουν οι διαφωνίες στα ανοικτά θέματα. Περαιτέρω υποχωρήσεις και συμφωνία των δύο πλευρών μπορεί να υπάρξουν μόνο «στο παρά ένα» του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, αλλά όχι για τα Εργασιακά που, όπως διαφαίνεται, η κυβέρνηση θα κρατά το θέμα σε εκκρεμότητα για αρκετό καιρό ακόμα.

Στην χθεσινή τρίωρη τηλεδιάσκεψη των κ.κ. Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Αχτσιόγλου, Σταθάκη και Παπαδημητρίου με τους θεσμούς καταγράφηκε το χάσμα σε Εργασιακά, «κόκκινα δάνεια», δημοσιονομικά και ενεργειακά θέματα. Η υπουργός εργασίας μάλιστα έφυγε πρώτη από όλους από το υπουργείο Οικονομικών, αφήνοντας τους υπόλοιπους υπουργούς να συζητούν επί δίωρο με τους επικεφαλής των θεσμών για τα άλλα θέματα.

Όπως έλεγε κυβερνητικός αξιωματούχος που μετείχε στην σύσκεψη, και την Κυριακή θα έχουν σύσκεψη τα τεχνικά κλιμάκια με σκοπό να επιτευχθεί κάποια προσέγγιση, αλλά δεν προβλέπεται να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Δευτέρα. «Από Τρίτη και μετά θα κλείσουν αρκετά θέματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης:

1.Στα εργασιακά: οι δανειστές επιμένουν σε ακραίες θέσεις και η κυβέρνηση αντιστέκεται. «Θα συνεχίζουμε να προβάλλουμε τις απόψεις μας έως ότου δούμε ότι και οι δανειστές περάσουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Γιατί έως τώρα δεν το έχουμε δει» έλεγαν χαρακτηριστικά. Τη Δευτέρα οι συναντήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Μέχρι τώρα, στα εργασιακά διαπιστώνεται τεράστιο χάσμα με το ΔΝΤ και μικρότερες διαφορές με τους εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να υπερασπίζεται την θέση της ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.

Στις ομαδικές απολύσεις οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση. Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και το καθεστώς της προέγκρισης. Η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει επίσης στην θέσπιση του lock out.

2.Το θέμα στα Ενεργειακά είναι να ανοίξει η αγορά Ενέργειας. Ζητάνε να έχει πουληθεί το 49% του ΑΔΜΗΕ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Πιέζουν να ανοίξουν τα μερίδια της αγοράς στην λιανική, δηλαδή ποιοι και πώς θα πουλήσουν την παραγωγή της ΔΕΗ. Ωστόσο κυβερνητικες πηγές λένε πως δεν ζητούν οι δανειστές πώλησης ποσοστού άνω του 17% της ΔΕΗ, το οποίο προορίζεται για ιδιωτικοποίηση.

3.Στα δάνεια παραμένουν τα δύο ανοικτά θέματα που θα λυθούν σε τεχνικό επίπεδο. Το βασικό είναι αν θα κουρευτούν οφειλές από ΦΠΑ και «πανωτόκια» σε δάνεια από τράπεζες. Σήμερα θα έχουν και νέα σύσκεψη τα τεχνικά κλιμάκια.

Την ίδια στιγμή πάντως που ο Επίτροπος Μοσκοβισί φθάνει στην Αθήνα, κομίζοντας «κλάδους ελαίας» και «στρώνοντας χαλί» για πολιτική συμφωνία ως τις 5 Δεκεμβρίου, ει δυνατόν, ο επικεφαλής του ESM (που είναι και ο μεγάλος δανειστής της χώρας κατέχοντας τα 171 από τα 320 δισ. του ελληνικού χρέους) έβαζε «πάγο» στις προσδοκίες για ουσιαστική ελάφρυνση, καταχεριάζοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα έργα και ημέρες της.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή «Ντερ Στάνταρντ», ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, απέκλεισε μείωση του χρέους, που, όπως παρατηρεί, "δεν ζητείται ούτε από τους Έλληνες", λέγοντας πως η Ελλάδα είχε λάβει το 2012 την μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους στην ιστορία του κόσμου «κατά πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια τον χρόνο». Και τόνισε: «Όταν το 2018 τελειώσει το πρόγραμμα θα αναλυθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Εάν υπάρξει ανάγκη θα δράσουμε».

Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα οικονομικά έχει ξεπεράσει τον "πάτο", ο Κλάους Ρεγκλινγκ απαντά: «Θα έλεγα ότι η Ελλάδα είναι και πάλι στον "πάτο". Εκεί ήμασταν ήδη το 2014, όταν είχε καταγραφεί ανάπτυξη και η ανεργία είχε μειωθεί κατά δύο μονάδες. Τότε το κράτος ήταν και πάλι σε θέση να δανειστεί στις αγορές. Αυτές ήταν σαφείς ενδείξεις ότι με την Ελλάδα υπήρχε πάλι ανοδική πορεία.

Μετά είχαμε την υποτροπή το πρώτο εξάμηνο του 2015 με μία νέα κυβέρνηση. Με έναν υπουργό Οικονομικών, ο οποίος προσπάθησε να ακολουθήσει μία τελείως άλλη στρατηγική, η οποία υπήρξε πολύ ακριβή για την Ελλάδα». Πολλές μεταρρυθμίσεις υποχώρησαν και για το λόγο αυτό η Ελλάδα περιήλθε πάλι σε ύφεση. Αυτό οδήγησε κατόπιν στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Τώρα είμαστε για δεύτερη φορά στον "πάτο". Εάν η Ελλάδα είχε παραμείνει το 2015 σε πορεία μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσαμε να έχουμε εξοικονομήσει πολύ χρόνο και χρήματα».

Πηγή protothema.gr