Γιαγιά και εγγονός γλίτωσαν στο Ιράκ και πέθαναν στη Λέσβο

Gazzetta team
Γιαγιά και εγγονός γλίτωσαν στο Ιράκ και πέθαναν στη Λέσβο
Το τραυματισμένο παιδάκι που μεταφέρθηκε με C-130 μαζί με τη μητέρα του στην Αθήνα είναι δύο ετών. Μαζί με την μητέρα του νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Από το Ιράκ είχε έρθει στη Λέσβο η οικογένεια, στη σκηνή της οποίας σημειώθηκε η φονική έκρηξη φιάλης υγραερίου στον καταυλισμό της Μόριας.

Η Αστυνομία από νωρίς το πρωί της Παρασκευής έχει καταγράψει και επίσημα τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Πέμπτης. Η 66χρονη μαγείρευε στις 22.00 με φιάλη υγραερίου όταν ξαφνικά σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

Τραγικό θάνατο βρήκε η ίδια, ενώ φωτιά πήρε παράπλευρη σκηνή, στην οποία ζούσε η 25χρονη νύφη της, επίσης από το Ιράκ, με τα δύο παιδιά της. Το ένα από αυτά, ηλικίας 6 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή στο σημείο της πυρκαγιάς, ενώ η 25χρονη τραυματίστηκε πολύ σοβαρά.

Το τραυματισμένο παιδάκι που μεταφέρθηκε με C-130 μαζί με τη μητέρα του στην Αθήνα δεν είναι 4 ετών, όπως αρχικά είχε ειπωθεί, αλλά δύο ετών. Μαζί με την μητέρα του νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

Από τη φωτιά τραυματίστηκαν ελαφρά ακόμα έξι άτομα.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων καταστράφηκαν 20 μεγάλες σκηνές και 110 μικρότερες, δύο κοντέινερ, ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο κεφάλι από πέτρα

Συνολικά η Αστυνομία προχώρησε σε 15 προσαγωγές Αφγανών.

Στο άκουσμα της έκρηξης ομάδες μεταναστών ξεσηκώθηκαν και ξεκίνησαν επεισόδια. Στο σημείο έφτασαν άνδρες των ΜΑΤ αλλά τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο. Φωτιές, συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και μετανάστες, καταστροφές στον καταυλισμό μαίνονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ. Τα επεισόδια έγιναν πιο άγρια όταν έγινε γνωστό στον καταυλισμό ότι η έκρηξη προκάλεσε νεκρούς. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν αρκετοί τραυματισμοί.

Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί οδήγησε προσωρινά στην εκκένωση των χώρων, κυρίως από τα γυναικόπαιδα που σκόρπισαν στα γύρω χωράφια. Εκκενώθηκε επίσης και η δομή των ανηλίκων προσφύγων που λειτουργεί μέσα στο χοτ σποτ.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχει δώσει εντολές για ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στη Λέσβο, κάτι που θα γίνει άμεσα με τη μεταφορά επιπλέον δυνάμεων στο νησί. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. άλλωστε εδώ και καιρό φοβούνται το ενδεχόμενο να υπάρξει ντόμινο εξεγέρσεων στα «κόκκινα» νησιά του Αιγαίου, όπου η κατάσταση κρίνεται οριακή. Και αυτό διότι φιλοξενούν τον τριπλάσιο ή και τετραπλάσιο αριθμό προσφύγων σε σχέση με αυτόν που μπορούν να φιλοξενήσουν στις υπάρχουσες δομές.

Πώς ξημέρωσε η επόμενη ημέρα στη Μόρια


Πηγή: thetoc.gr