Σενάρια εκλογών αν δεν κλείσει η αξιολόγηση

Gazzetta team
Σενάρια εκλογών αν δεν κλείσει η αξιολόγηση
Πίσω από την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται το νέο αφήγημα του Μαξίμου που οδηγεί σε κάλπες στην περίπτωση που η δεύτερη αξιολόγηση κολλήσει και κυρίως αν δεν «βγει» ο σχεδιασμός για το χρέος, το οποίο η κυβέρνηση έχει αναγορεύσει ως «ιερό δισκοπότηρο».

Το κλίμα στην κοινωνία είναι βαρύ- το ομολόγησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός- και μπορεί επισήμως και σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός να τονίζει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ωστόσο η σημερινή του ομιλία δίνει το στίγμα της στρατηγικής του, στην οποία πλέον αρχίζει να κερδίζει έδαφος το σενάριο της πρόωρης κάλπης μέσα στους πρώτους μήνες του 2017. Διότι είναι μάλλον εξαιρετικά απίθανο ο Σόιμπλε να ντυθεί Santa Claus και να προσφέρει στην Αθήνα την πολυπόθητη ελάφρυνση του χρέους

Αυτό βέβαια το γνωρίζει το Μαξίμου- τα μηνύματα από το Βερολίνο είναι σαφή και επαναλαμβανόμενα -και για το λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας στην σημερινή ομιλία, και σε μία προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των βουλευτών του κόμματος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και νέα μέτρα για μετά το 2018.

Με τη φράση αυτή σε συνδυασμό με την επίθεση που εξαπέλυσε στην ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός έθεσε στην ουσία το κατ αυτόν διακύβευμα της κάλπης,: Απο τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη οι ανάλγητοι δανειστές και ο Μητσοτάκης και το 4ο Μνημόνιο

Στο πλαίσιο αυτό, ασφαλώς δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός επιχείρησε να «ξυπνήσει» αντιδεξιά και «αντιμητσοτακικά ένστικτα». Είναι χαρακτηριστικές ορισμένες αναφορές που χρησιμοποίησε για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν υπερασπίζεται το «μένουμε Ευρώπη» αλλά το γινόμαστε μπανανία»,. «Είναι ταυτισμένος με το ΔΝΤ και είναι σαν να τους λέει μην υποχωρείτε κρατείστε γερά, σε μία ορκισμένη αντιλαϊκή, αντικοινωνική και βαθιά ταξική πολιτική». «ο κ. Μητσοτάκης έχει ως ατζέντα τις θέσεις του ΔΝΤ που σημαίνει άγρια λιτότητα, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις απολύσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Ισως όμως η πιο αποκαλυπτική των προθέσεων του πρωθυπουργού είναι η προσπάθειά του να «φορτώσει» το 4ο Μνημόνιο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: « Δεν είναι απλά αντιπολιτευτικός ζήλος, αλλά η στάση του είναι ενδεικτική ενός πολιτικού σχεδίου, που λέγεται τέταρτο μνημόνιο. Επιδιώκει να μην κλείσει η αξιολόγηση και να μην μπει η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση, ενώ αμφισβητεί και την είσοδο της χώρας στην ανάπτυξη. Ταυτίζεται με το ΔΝΤ, χωρίς να τηρεί τα προσχήματα». Στην ουσία, ο πρωθυπουργός, παρά τα όσα λέει, ομολογεί εμμέσως ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να κλείσει «αναίμακτα» η δεύτερη αξιολόγηση και να μπει η χώρα στην «ποσοτική χαλάρωση»

Το «κακό» σενάριο

Το σενάριο της πρόωρης κάλπης ενισχύεται και από δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων, που δείχνουν ότι το κρίσιμο διάστημα είναι οι πρώτοι μήνες του 2017.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είπε ότι αυτά που συνδέονται με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, θα πρέπει να έχουν συμβεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο, το αργότερο μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2017. Ο αντιπρόεδρος περιέγραψε το καλό σενάριο αλλά και το «κακό σενάριο», στο οποίο – καθόλου τυχαία- συμπεριέλαβε τη ΝΔ και το 4ο Μνημόνιο. Είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δραγασάκης: «Το καλό νέο είναι ότι οι στόχοι αυτοί είναι απολύτως εφικτοί. Το δεύτερο καλό νέο είναι ότι η κυβέρνηση έχει επιδείξει και θέληση και αποφασιστικότητα να κάνει ό, τι εξαρτάται από την ίδια, για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι στην ώρα τους. Το κακό νέο είναι ότι δεν εξαρτώνται όλα μόνο από εμάς. Αλλά κι εδώ τα πράγματα σε σχέση με πέρυσι είναι ευνοϊκότερα. Το δεύτερο κακό νέο είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι θέλει επιτέλους η ΝΔ; Την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το «πάγωμα» και την αναδιαπραγμάτευση της ή μήπως στην πραγματικότητα, ποντάροντας στην αποτυχία της χώρας, ζητά αυτοβούλως τέταρτο μνημόνιο;Ευτυχώς, όμως, και σ’ αυτό το σημείο η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να είναι θορυβώδης, όμως, δεν μπορεί να ανατρέψει τη ροή των γεγονότων», αναρωτήθηκε.

Η έμμεση ομολογία Τσακαλώτου

Αλλά η πιο αποκαλυπτική των εκλογικών σχεδίων που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση είναι η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος ερωτάται από τη WSJ αν θα προκηρύξει εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός απαντά: «Δεν βλέπω ο ΣΥΡΙΖΑ να πηγαίνει σε εκλογές το 2017, εκτός και αν βγει το χειρότερο σενάριο για το χρέος και την ανάκαμψη». Αυτό το «εκτός εάν» τα λέει όλα.

Πότε θα τραβήξουν το χαρτί της κάλπης

Είναι προφανές ότι το χαρτί των εκλογών κρατιέται από το Μ. Μαξίμου. Από τρείς παράγοντες θα κριθεί το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες εντός του 2017 και πιθανότατα μέχρι τον Μάρτιο οπότε και ολοκληρώνεται το χρονικό διάστημα όπου θα μπορούσαν να γίνουν εκλογές με λίστα, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη.

  • Από την στάση των εταίρων: εάν διαφανεί ότι οι δανειστές επιμείνουν στην αλλαγή των εργασιακών σε σημείο που δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει η κυβέρνηση την στάση της σε συνδυασμό με την απειλή του «κόφτη» το 2017 και χωρίς να υπάρχει φως στο τούνελ του ελληνικού χρέους, τότε ενδέχεται η κυβέρνηση να καταφύγει σε εκλογές προκειμένου να διασώσει ότι μπορεί από την στήριξη του εκλογικού σώματος κάνοντας ηρωική έξοδο μέσω κάλπης. Σε μία τέτοια περίπτωση αναμένεται να υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μέχρι τον Μάρτιο, οπότε σύμφωνα με συνταγματολόγους, λήγει το 18μηνο για την λίστα από τις τελευταίες εκλογές. Διαφορετικά, μετά τον Μάρτιο αναμένεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό της ΚΟ λόγω της εκλογής με σταυρό.

  • Από την αντίδραση της κοινωνίας: πυκνώνουν οι αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων κατά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Στις πρόσφατες εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο οι κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκαν επιθέσεις από πολίτες σε όλη την επικράτεια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαδηλώσουν . Αντίστοιχα από τον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ ο νέος συνδικαλιστικός νόμος ενδέχεται να ξαναζωντανέψει τα συνδικάτα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις μαζί με τις οργανώσεις των συνταξιούχων.

  • Από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπό την πίεση των κοινωνικών αντιδράσεων ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στην ΚΟ του κόμματος. Σε μια τέτοια περίπτωση που ενδέχεται να λάβει χώρα κατά την διάρκεια ψήφισης των εργασιακών η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τις γιορτές, θα προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων που πιθανολογείται ότι θα καταλήξουν σε εκλογές μέχρι τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς.

Πηγή: thetoc.gr