Επιμένουν ότι θα γίνει το «μίνι Eurogroup» για την Ελλάδα

Gazzetta team
Επιμένουν ότι θα γίνει το «μίνι Eurogroup» για την Ελλάδα
Επιμένει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ ότι το «μίνι Eurogroup» για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί κανονικά αλλά άλλη ημέρα.

Μάλιστα, το τηλεγράφημα τονίζει ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πριν από τις 5 Δεκεμβρίου.

«Τα μέλη του "Washington Group" θα έχουν διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος και την απομείωσή του προ του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου», αναφέρει σχετικά.

Τονίζει δε ότι εκτός της Ελλάδας θα συζητηθεί και το θέμα της Ιταλίας.

«Μύλος» από το πρωί

Η εν λόγω συνάντηση έχει προκαλέσει σύγχυση από το πρωί, καθώς οι πληροφορίες του γερμανικού και του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών είναι αντικρουόμενες.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομιοκών δήλωσε σήμερα ότι ποτέ δεν έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε σε δημοσιογράφους στη Βουλή ότι η συνάντηση «θα γίνει».

Η Deutsche Welle μετέδιδε σήμερα ότι η συνάντηση των πέντε ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή ενώ στην «ατζέντα» βρίσκεται και το ελληνικό ζήτημα.

Στο λεγόμενο μίνι Eurogroup, που έχει καθιερωθεί ως «Washington Group», είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί το πώς θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Επιμένει το ΜΝΙ: Θα γίνει το «μίνι Eurogroup» για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το χθεσινό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, το οποίο ανέφερε ότι έπειτα από πρωτοβουλία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα υπήρχε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, στην οποία θα παραστούν επίσης και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και της Κομισιόν, δεν επιβεβαιώνεται.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν, δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα συνόδου μίνι Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας υπογράμμισε ότι «ποτέ δεν είχε ανακοινωθεί κάτι τέτοιο».
Ειδικότερα η Φεντερίκα φον Τισενχάουζεν δήλωσε: «Δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο. Οι συζητήσεις μας για την Ελλάδα γίνονται στο Eurogroup και στο Euroworking Group.

Δεν υπάρχει κάποια κατάσταση που αφορά στο ελληνικό θέμα αυτή τη στιγμή. Ούτε ποτέ είχε ανακοινωθεί κάτι τέτοιο. Δεν γνωρίζουμε από που άντλησε τις πληροφορίες της η «Süddeutsche Zeitung».

Τη συνάντηση στο Βερολίνο αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» αναφέροντας, όπως μετέδωσε το Reuters, πως οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας σχεδιάζουν να συναντηθούν στο Βερολίνο την Παρασκευή με αξιωματούχους του ΔΝΤ για να συζητήσουν το χρέος.

Ωστόσο, νωρίτερα, προσερχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός ΟΙκονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ερωτηθεί από τους δημοσιογράφους σχετικά, είπε «από όσα ξέρω η Διάσκεψη για το χρέος θα γίνει» προσθέτοντας ότι δεν έχει ενημέρωση για ενδεχόμενη ακύρωσή της. Ωστόσο, δεν προσδιόρισε το πότε θα γίνει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Ο σχεδιασμός για τη συνάντηση της Παρασκευής έρχεται λίγο πριν από το EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου και λίγο μετά την αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα, όπου καταγράφηκε πρόοδος αλλά δεν υπήρξε συμφωνία.

Χθες, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως υπάρχουν περιθώρια για πολιτική συμφωνία ως τις 5 Δεκεμβρίου, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει άλλο εναλλακτικό πλάνο.

Κομισιόν: Δεν σχολιάζουμε διαρροές προς τον Τύπο

Με τη σειρά της, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για Οικονομικές Υποθέσεις Ανίκα Μπράιτχαρντ δήλωσε σήμερα ότι η Επιτροπή «δεν σχολιάζει διαρροές προς τον Τύπο».

Η ίδια τόνισε πως δεν είναι στις αρμοδιότητες του επιτρόπου Οικονομικών «να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τέτοιες συναντήσεις».

Επιπλέον, ερωτηθείς εάν ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, είχε προγραμματίσει ταξίδι στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, απάντησε: «Δεν σχολιάζουμε διαρροές, ούτε υποθετικές ερωτήσεις που σχετίζονται με αυτές τις διαρροές».

Σε ό,τι αφορά την ακριβή ημερομηνία μετάβασης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, η κ. Μπράιντχαρντ σημείωσε πως θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου.

Τέλος, σχετικά με τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πηγές της Επιτροπής υποστηρίζουν ότι «οι επαφές συνεχίζονται σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο», προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της αποστολής στην Αθήνα, έγινε «εξαιρετική δουλειά» και σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος».

Πηγή: ethnos.gr