Σχέδιο ανατροπής του Brexit από «μυστική» οργάνωση

Gazzetta team
Σχέδιο ανατροπής του Brexit από «μυστική» οργάνωση
Σχέδιο εκστρατείας κατά του Brexit και υπέρ της ΕΕ καταστρώνουν σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο στελέχη των Εργατικών που βρίσκονται στον κύκλο των ανθρώπων του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, αλλά και κάποια πρώην στελέχη των Τόρις.

Οι αποκαλύψεις για τη «μυστική» οργάνωση έρχονται την ώρα που η έκθεση «Global Wealth Report» του Ινστιτούτου Ερευνών της Credit Suisse υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα έχει κοστίσει στα βρετανικά νοικοκυριά περίπου 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ κυρίως εξαιτίας της πτώσης της στερλίνας.

Τη χρηματοδότηση της προσπάθειας, η οποία έχει τελικό στόχο τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, έχουν αναλάβει μεταξύ άλλων ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο Σερ Κλάιβ Κάουντερι, ενώ την έχουν πλαισιώσει γνωστά ονόματα από τον χώρο του θεάματος και της πολιτικής, όπως ο Μπομπ Γκέλντοφ, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ και o βουλευτής Τσούκα Ουμούνα.

Ολα τα στοιχεία αυτά έγιναν γνωστά από e-mails τα οποία διέρρευσαν και σύμφωνα με τα οποία ο κύριος πυρήνας της ομάδας είναι ο πρώην υπουργός Υγείας του Τόνι Μπλερ, Αλαν Μίλμπερν, ο επίσης υπουργός των κυβερνήσεων Μπλερ, Ντάγκλας Αλεξάντερ και ο λόρδος Χάτον του Φέρνες. Στην εκστρατεία φέρονται να εμπλέκονται επίσης ο πρώην Συντηρητικός υπουργός Υγείας Στίβεν Ντορέλ και ο επίσης Εργατικός πρώην υπουργός Ντέιβιντ Λάμι.

Στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν υποστηρίζεται ότι ο Ρίτσαρντ Μπράνσον προσφέρθηκε να παρέχει γραφεία και χρήματα για την έναρξη της προσπάθειας. Συνολικά, σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου, μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

Την καμπάνια, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες, έχει αναλάβει να «τρέχει» ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία δημοσίων σχέσεων της Βρετανίας, το Freuds. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, ο ιδρυτής του γραφείου, ο Μάθιου Φρόιντ, είναι στενός προσωπικός φίλος του Τόνι Μπλερ αλλά και του Ντέιβιντ Κάμερον.

Οπως έγινε γνωστό, ο βασικός σχεδιασμός της προσπάθειας προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ αρκετών οργανώσεων υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε τοπικό, αλλά και εθνικό επίπεδο, λειτουργώντας στην ουσία σαν μια οργάνωση-ομπρέλα. Η προσπάθεια προχωράει, όπως αναφέρει σε σχετικό e-mail ο φερόμενος ως επικεφαλής της, Αλαν Μίλμπερν, με καλό ρυθμό και «έχει γίνει σημαντική πρόοδος». Ομως οι σχολιαστές τονίζουν ότι όσο κι αν η καμπάνια πηγαίνει καλά, το «στρατόπεδο» των ευρωπαϊστών εμφανίζεται διχασμένο, καθώς υπάρχουν έριδες μεταξύ των συμμετεχόντων, αλλά και μεταξύ των διαφόρων οργανώσεων. Οπως σημειώνεται η μεγαλύτερη φιλοευρωπαϊκή οργάνωση Open Britain αυτή τη στιγμή δεν τάσσεται κατά του Brexit, αλλά ζητάει ένα «μαλακό» Brexit. Επιπλέον η μέχρι πρότινος «μυστική» οργάνωση δεν διατηρεί δεσμούς με αυστηρά πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως είναι το ίδρυμα του Τόνι Μπλερ.

Πηγή: ethnos.gr