Χωρίς το smartphone είμαστε κατά 26% πιο παραγωγικοί

Gazzetta team
Χωρίς το smartphone είμαστε κατά 26% πιο παραγωγικοί
Ερευνα της Kaspersky Lab καταρρίπτει τον μύθο της απανταχού χρησιμότητας των έξυπνων κινητών.
Οσο πιο έξυπνα τόσο πιο απαραίτητα για τον σύγχρονο άνθρωπο γίνονται τα κινητά τηλέφωνα. Για να ασχοληθεί κανείς με κάτι το ευφυές, ωστόσο, απαιτεί... φαιά ουσία. Απαιτεί συγκέντρωση, προσοχή και ασφαλώς χρόνο! Γι' αυτό και οι ειδικοί διαπιστώνουν ξαφνικά ότι, με τη σχέση εξάρτησης που έχουμε αποκτήσει με την τεχνητή ευφυΐα του κινητού, εν τέλει η συσκευή έχει γίνει απολύτως... αντιπαραγωγική καθώς περιορίζει την αποτελεσματικότητά μας και εμποδίζει τη συγκέντρωσή μας σε οτιδήποτε επιχειρούμε να κάνουμε που δεν έχει σχέση με το κινητό.
Ενας νέος Αμερικανός ανακοίνωσε προσφάτως μια ανακάλυψη που υποτίθεται ότι «λύνει τα χέρια των νέων γονέων». Πρόκειται για έναν τρόπο... πρόσδεσης του κινητού στο μπιμπερό των βρεφών, ώστε η σίτισή τους να μην απομονώνει τους γονείς από τον κυβερνο-κόσμο! «Το παράδειγμα αυτό αναδεικνύει ανάγλυφα τα επίπεδα εξάρτησης του σύγχρονου ανθρώπου με την έξυπνη συσκευή του κινητού του τηλεφώνου» γράφει στη «Figaro» ο Κεντέν Περινέλ.
Η αλήθεια είναι ότι το φαινόμενο ανθρώπων να μην μπορούν να σηκώσουν τα μάτια τους από την οθόνη του κινητού τους ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής συνομιλίας ή κατά τη διάρκεια του φαγητού γίνεται όλο και πιο συχνό. Πόσω μάλλον το φαινόμενο προσκόλλησης στην οθόνη του κινητού εν ώρα εργασίας. Τα ευρήματα της εταιρείας ερευνών και ψηφιακής προστασίας Kaspersky Lab (εδρεύει στη Μόσχα αλλά δραστηριοποιείται διεθνώς), η οποία προσπάθησε να διεισδύσει στα άδυτα της σχέσης του χρήστη με το κινητό του, είναι εντυπωσιακά.
Οι ερευνητές της Kaspersky Lab ζήτησαν από 95 εθελοντές εν ώρα εργασίας να συμμετάσχουν σε ένα τεστ συγκέντρωσης κάτω από διαφορετικές συνθήκες: με το κινητό τους στην τσέπη, με το κινητό ακουμπισμένο δίπλα τους στο γραφείο, με τη συσκευή κλεισμένη μέσα σε ένα συρτάρι και με τη συσκευή εντελώς απούσα από το δωμάτιο.
Το αποτέλεσμα ήταν γραμμικό: όσο απομακρυνόταν η συσκευή του smartphone από τον ιδιοκτήτη της τόσο βελτιώνονταν οι επιδόσεις του στη δουλειά. Συγκεκριμένα, οι επιδόσεις του στο τεστ συγκέντρωσης ήταν κατά 26% καλύτερες όταν το smartphone βρισκόταν εκτός της αιθούσης εργασίας!
Παράγων άγχους
Τα ευρήματα της έρευνας της Kaspersky Lab βρίσκονται σε αντιστοιχία με εκείνα παλαιότερης έρευνας με θέμα την «ψηφιακή αμνησία στη δουλειά». Η έρευνα αυτή είχε δείξει επίσης ότι η παρουσία ψηφιακών συσκευών σε χώρους εργασίας έχουν αρνητική επιρροή στη συγκέντρωση των εργαζομένων. Είχε αποδείξει ότι όσοι είχαν σε μια σύσκεψη έναν φορητό υπολογιστή μπροστά τους, παρακολουθούσαν με μεγαλύτερη δυσκολία και αδυνατούσαν να αντιληφθούν τη ροή της κουβέντας.
«Οι επαγγελματικοί συνεργάτες μας θα ήσαν πολύ παραγωγικότεροι αν αποχωρίζονταν τα έξυπνα κινητά τους. Μια λύση θα ήταν να συμφωνηθεί με τα εργατικά συνδικάτα η απαγόρευση της παρουσίας τηλεφώνων, laptop και προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών ή σύνδεσης με το Διαδίκτυο σε εργασιακά περιβάλλοντα στα οποία δεν αποτελούν "εργαλείο" της δουλειάς» δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα ο γενικός διευθυντής της Kaspersky Lab Τανγκί Ντε Κοτπόν.
Και για όσους ισχυριστούν ότι αν αποχωριστούν το smartphone τους το μυαλό τους θα είναι διαρκώς σε αυτό, οι ερευνητές της Kaspersky Lab έχουν μια κατηγορηματική απάντηση: η απομάκρυνση από το smartphone λειτουργεί αγχολυτικά! «Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας έδειξαν ότι δεν είναι η παρουσία αλλά η απουσία του έξυπνου κινητού από δίπλα μας που μας απελευθερώνει από το άγχος και βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσής μας σε ό,τι κάνουμε» εξηγεί η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ της Βαυαρίας, Αστριντ Κάρολους. Υποθέτει κανείς ότι η απομάκρυνση του κινητού απομακρύνει και τον κίνδυνο πνιγμού των βρεφών κατά τη διάρκεια του ταΐσματος με μπιμπερό.