Τα 859 εκατ. ευρώ από τη δόση θα δωθούν σε νέες συντάξεις

Gazzetta team
Τα 859 εκατ. ευρώ από τη δόση θα δωθούν σε νέες συντάξεις
Έκτακτη επιχορήγηση των Ασφαλιστικών Ταμείων - Πρόκειται για εκκρεμείς κύριες συντάξεις σε περίπου 85 χιλιάδες δικαιούχους που περίμεναν στην ουρά έως και 3 χρόνια

Τροπολογία προκειμένου να μπορέσουν τα Ταμεία να πληρώσουν συντάξεις που εκκρεμούν κατέθεσαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως προβλέπει η τροπολογία, θα εκταμιευθούν από τα δανειακό πρόγραμμα 859 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν εκκρεμείς κύριες συντάξεις σε περίπου 85 χιλιάδες δικαιούχους που περίμεναν στην ουρά έως και 3 χρόνια.

Οι συντάξεις μαζί με τα αναδρομικά θα αρχίσουν να καταβάλλονται από το Φεβρουάριο του 2017 εώς τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Δηλαδή θα δαπανώνται περίπου 100 εκατ. ευρώ το μήνα για την ικανοποίηση των εκκρεμών αιτήσεων.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές των ασφαλιστικών Ταμείων οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις υπερβαίνουν τις 190 χιλιάδες, αριθμό που δεν δέχεται το υπουργείο Εργασίας το οποίο υποστηρίζει ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη δεν υπερβαίνουν τις 90 χιλιάδες.

Η τροπολογία προβλέπει συγκεκριμένα ότι «οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, δύνανται να επιχορηγούνται εκτάκτως και για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, εφόσον έχουν παρέλθει 90 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής τους και δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης».

Από τις διατάξεις της προτεινόμενης τροπολογίας, όπως επισημαίνεται στην ειδική έκθεση που τη συνοδεύει, προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017 το ύψος της οποίας εκτιμάται στα 859 εκατ. ευρώ. Η δαπάνη αυτή θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού

Πηγή: protothema.gr