Και πάλι δεν συγκροτήθηκε το ΕΣΡ

Gazzetta team
Και πάλι δεν συγκροτήθηκε το ΕΣΡ
Δεν ψήφισαν ΝΔ και Ένωση Κεντρώων - Υπέρ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ Δημοκρατική Συπαράταξη και Ποτάμι - Η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε αίτημα να ψηφιστεί πρώτα η τροπολογία και μετά να ψηφιστεί η σύνθεση του ΕΣΡ

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε και η σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), παρά την κίνηση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, να αποσύρει την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πύδωρα και να προτείνει για πρόεδρο του Συμβουλίου τον Ροδόλφο Μορώνη.

Στο κενό, δε, έπεσε και η αποδοχή, εκ μέρους του κ. Βούτση, της υποψηφιότητας του κ. Νίκου Κιάου για την αντιπροεδρία του ΕΣΡ, αντί του Βασίλη Μουλόπουλου, που είχε προτείνει ο πρόεδρος της Βουλής, όταν απέσυρε την υποψηφιότητα Πολύδωρα. Ο κ. Βούτσης είχε προτείνει τον Νίκο Κιάο ως μέλος του ΕΣΡ, ωστόσο αποδέχθηκε την υποψηφιότητά του για την αντιπροεδρία, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ) και του Ποταμιού, όπως και συνέβη.

Υπέρ της πρότασης Βούτση ψήφισαν ακόμη, όπως ήταν φυσικό, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Αντίθετα, ΝΔ και Ένωση Κεντρώων ψήφισαν κατά, ενώ ο εκπρόσωπος της ΧΑ, Χρήστος Παππάς, ήταν απών από τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 δεν επετεύχθη, καθώς 16 βουλευτές ψήφισαν «ναι», ένας «όχι», έξι δήλωσαν «παρών», ενώ απών ήταν ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής.

Παράλληλα, ενστάσεις διατυπώνονταν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και επί των λεκτικών διαβεβαιώσεων του προέδρου της Βουλής περί μεταβίβασης όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ -συμπεριλαμβανομένης και αυτής του καθορισμού του αριθμού των αδειών.

Τι προηγήθηκε της ψηφοφορίας

Ο κ. Νίκος Δένδιας εξήγησε ότι η ΝΔ εμμένει στην πρότασή της, που προβλέπει ακύρωση της Διάσκεψης, διακομματικό νομοθέτημα που θα μεταβιβάζει όλες τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ με κατάργηση του νόμου Παππά και νέα συναινετική πρόταση για συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής.

Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι η υποψηφιότητα του κ. Βασίλη Μουλόπουλου αναγκάζει το κόμμα του να μην δώσει θετική ψήφο. Επίσης, έθεσε ως προϋπόθεση την ακρόαση των υποψηφίων πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Την υποψηφιότητα Μουλόπουλου έθεσε και ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, ως αιτία για το «παρών» που θα δήλωνε το κόμμα του. Πρότεινε, δε, να αντικατασταθεί η υποψηφιότητα με τον κ. Γιάννη Τζανετάκο.

Επίσης, ο κ. Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων ζήτησε το συνολικό «ξήλωμα» του νόμου Παππά πριν από κάθε απόπειρα συγκρότησης ΕΣΡ.

Πηγή: protothema.gr