Ανοίγει «παράθυρο» χωρίς Πολύδωρα και μόνο με ΕΣΡ

Gazzetta team
Ανοίγει «παράθυρο» χωρίς Πολύδωρα και μόνο με ΕΣΡ
Ανοίγουν στο παρασκήνιο κάποιες προοπτικές συνεννόησης - Πιθανή η «μπλόφα» και από τις δύο πλευρές - Η αντιπολίτευση θέτει ως προϋπόθεση και οι άδειες-γέφυρα και οι μόνιμες να πάνε μόνο στο ΕΣΡ ενώ δεν συζητά το ενδεχόμενο της πρότασης για το πρόσωπο του πρώην βουλευτή - Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάει και η υποψηφιότητα Πολύδωρα και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όπου υπάρχουν θυελλώδεις αντιδράσεις

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, κι εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί της Κυριακής, σε μια νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να διασφαλίσει συναίνεση για την εκλογή νέου συμβουλίου στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, πριν από την αυριανή συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων.

Η Νέα Δημοκρατία, που με τις ψήφους της κρατά το «κλειδί» για να ξεκλειδώσει η αυξημένη πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων που απαιτούνται στη Διάσκεψη για την εκλογή νέου συμβουλίου του ΕΣΡ, θέτει δύο απαραίτητες προϋποθέσεις, τις οποίες κατ’ αρχάς δείχνει για πρώτη φορά να αποδέχεται η κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

1.Να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη με την οποία θα επανέρχονται όλες οι αρμοδιότητες αδειοδότησης στο ΕΣΡ, τόσο για την έκδοση προσωρινών αδειών , όσο και για τον διαγωνισμό μόνιμης αδειοδότησης των καναλιών.

2.Να αποσύρει η κυβέρνηση την πρότασή της για το διορισμό του Βύρωνα Πολύδωρα στο αξίωμα του προέδρου της ΝΔ και να συζητηθούν από μηδενική βάση, άλλες υποψηφιότητες για την σύνθεση του συμβουλίου, που θα είναι αποδεκτές και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση φέρεται για πρώτη φορά να συζητά την αποδοχή και των δύο αυτών προϋποθέσεων, καθώς εφόσον επιτύχει την συγκρότηση του ΕΣΡ, βγαίνει από την δύσκολη θέση που περιήλθε μετά την απόφαση του ΣτΕ, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνει τον κεντρικό της στόχο που ήταν, να πληρώνουν στο εξής τα κανάλια ετήσιο ενοίκιο για τις συχνότητες που θα κατέχουν προσωρινά, έως ότου πραγματοποιηθεί νέος διαγωνισμός με προδιαγραφές που θα ορίσει πλέον το ΕΣΡ αναλαμβάνοντας παράλληλα και τη διεξαγωγή του.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν ότι δεν έχουν αντίρρηση για την έκδοση προσωρινών αδειών έναντι ενοικίου, καθώς αυτό που εξ’αρχής ενδιέφερε την αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν η εφαρμογή της νομιμότητας, της διαφάνειας και της συνταγματικής επιταγής.

Οι εξελίξεις άρχισαν να δρομολογούνται πιο γοργά, μετά την σημερινή δήλωση του αρμοδίου υπουργού Νίκου Παππά, με την οποία δεσμευόταν ρητά, ότι οι αρμοδιότητες αδειοδότησης των καναλιών (έπειτα από την εξαγγελία τροπολογίας με την οποία θα καταργείται το αντισυνταγματικό άρθρο 2Α του νόμου 4339) ανήκουν αποκλειστικά στο ΕΣΡ.

«Επαναλαμβάνουμε. Η αρμοδιότητα για όποιον νέο διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες είναι πλέον στο ΕΣΡ, όπως προέβλεπε από την αρχή ο Ν. 4339/15.

Η δικαιολογία των αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει για τη ΝΔ. Ουδείς αντιλαμβάνεται ποιες προϋποθέσεις, ή μήπως δικαιολογίες, θέτει για ακόμα μία φορά.

Η ΝΔ έχει την υποχρέωση να αποδείξει ότι έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης και να συμβάλλει στη συγκρότηση ΕΣΡ» υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

Λίγο αργότερα η Ν.Δ. με ανακοίνωσή της υπενθύμισε και τον δεύτερο όρο που θέτει, τονίζοντας ότι η παρουσία του κ. Πολύδωρα στην κρατική τηλεόραση το πρωί της Κυριακής, αποκάλυψε «ποια ακριβώς είναι τα προσόντα του»…
Κατόπιν αυτών, αν και θεωρείται απίθανο να υπάρξει συμφωνία για την εκλογή νέου ΕΣΡ στην αυριανή διάσκεψη των προέδρων, ανοίγει για πρώτη φορά ένα παράθυρο συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που μπορεί ενδεχομένως να καταλήξει σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

Εφόσον πάντως στην αυριανή συνεδρίαση η κυβέρνηση επιμείνει στην πρότασή της για τον διορισμό του Βύρωνα Πολύδωρα στην προεδρία του ΕΣΡ με αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη, είναι βέβαιο ότι θα καταψηφιστεί, καθώς οι θετικές ψήφοι των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ , των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων που τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητάς του, δεν επαρκούν για να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων του συνόλου των συμμετεχόντων στη διαδικασία. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έχουν ήδη αποδοκιμάσει την υποψηφιότητα Πολύδωρα, ενώ ταυτόχρονα εκδηλώνονται από το μεσημέρι του Σαββάτου και έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην απόσυρσή του, ακόμη και πριν από την αυριανή ψηφοφορία.

Πηγή protothema.gr