Τουλάχιστον 15 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στο Χαλέπι

Gazzetta team
Τουλάχιστον 15 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στο Χαλέπι
Τουλάχιστον 15 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 100 τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι από το πυροβολικό των ισλαμιστών ανταρτών, μεταδίδει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκατοντάδες οβίδες και ρουκέτες έχουν πέσει σε πολλές συνοικίες στα δυτικά της πόλης.

Παράλληλα, πυρά πυροβολικού των σύρων ανταρτών σκότωσαν την Πέμπτη (27/10) παιδιά σε σχολείο στο ελεγχόμενο από την κυβέρνηση δυτικό Χαλέπι, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, μόλις μια ημέρα μετά τα αεροπορικά πλήγματα σε σχολείο ανταρτοκρατούμενου χωριού στην Ιντλίμπ, 50 χλμ. μακρύτερα.

Οι οβίδες έπληξαν δύο συνοικίες, μετέδωσε το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA: το δημόσιο σχολείο στην συνοικία Σαχάμπα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία παιδιά και να τραυματισθούν περισσότερα από 12, ενώ η άλλη επίθεση προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων στη συνοικία Χαμντανίγια.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση που έχει την έδρα της στη Βρετανία, ανακοίνωσε πως έξι παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών σκοτώθηκαν στις δύο επιθέσεις, ανάμεσα στα οποία ένα μωρό.

Το Χαλέπι, η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας πριν από τον πόλεμο, είναι διαιρεμένο εδώ και χρόνια ανάμεσα σε τομείς που ελέγχονται από την κυβέρνηση και άλλους που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.

Αεροπορικές επιδρομές είχαν πλήξει την Τετάρτη (26/10) ένα σχολείο στο χωριό Χάας, στην ανταρτοκρατούμενη Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 μαθητές. Δυτικές χώρες κατηγόρησαν για την επίθεση τον συριακό στρατό και τη ρωσική πολεμική αεροπορία, όμως η Μόσχα αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ ζητά εφαρμογή ενός σχεδίου Μάρσαλ για το Συριακό

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε πως για τη Συρία χρειάζεται να καταστρωθεί ένα σχέδιο Μάρσαλ, ανάλογο με εκείνο που οι δυτικές δυνάμεις είχαν συμφωνήσει να θέσουν σε εφαρμογή για να βοηθήσουν την μεταπολεμική Γερμανία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του στη Μόσχα με τους ομολόγους του της Συρίας και του Ιράν, ο Λαβρόφ δήλωσε πως οι άνομες κυρώσεις κατά της Συρίας πλήττουν κατά κύριο λόγο τους αμάχους στη χώρα και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει εναλλακτική στην πολιτική λύση του εμφυλίου πολέμου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αναφορές για πιθανό πλήγμα κατά ενός σχολείου στο Ιντλίμπ από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς αποτελούν παραπληροφόρηση και διαβεβαίωσε πως κατά το τελευταίο δεκαήμερο οι αεροπορικές δυνάμεις της χώρας του δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία επιδρομή κατά του Χαλεπίου.

Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε πως η υπό αμερικανική επιχείρηση για την απελευθέρωση της πόλης της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ θα επηρέαζε σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων και στη Συρία.

Υπερθεματίζοντας ο Σύρος ομόλογός του Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, μετά τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ και τον Ιρανό ΥΠΕΞ στη Μόσχα, δήλωσε πως η υπό αμερικανική καθοδήγηση συμμαχία στην ουσία ενθαρρύνει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να μετακομίσουν από το Ιράκ στη Συρία.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η συμμαχία θέλει να μετακινηθούν οι ισλαμιστές μαχητές από τη Μοσούλη στη Ράκα, που αποτελεί την εκ των περιστάσεων επιβεβλημένη πρωτεύουσα των ριζοσπαστών σουνιτών στη Συρία.

Πηγή: protothema.gr