Στο τιμόνι οι γυναίκες και στη Σαουδική Αραβία

Gazzetta team
Στο τιμόνι οι γυναίκες και στη Σαουδική Αραβία
Με βασιλικό διάταγμα, άρθηκε η απαγόρευση οδήγησης στις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία, σε μία ιστορική απόφαση για τη χώρα.

Μέχρι πρότινος η Σαουδική Αραβία ήταν η μοναδική χώρα στον κόσμο, που απαγόρευε στις γυναίκες να οδηγήσουν. Πλέον, παύει να ισχύει αυτό το μέτρο, αφού ανακοινώθηκε πως από το 2018 ο θυληκός πλυθησμός θα έχει τη δυνατότητα να μπει στο τιμόνι, όπως όρισε βασιλικό διάταγμα, το οποίο δημοσιοποίησε το παλάτι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SPA, η διαταγή ήρθε από τον βασιλιά Σαλμάν, τη στιγμή που οι γυναίκες κινδύνευαν με φυλάκιση, αν αψηφούσαν την απαγόρευση και συλλαμβάνονταν να οδηγούν. Μάλιστα, η άρση της απαγόρευσης ήρθε λίγες ημέρες μετά τη συγκέντρωση των γυναικών της Σαουδικής Αραβίας για μία εθνική εορτή, κάτι που επίσης ήταν πρωτότυπο για τη χώρα.

Έτσι, φαίνεται πως το Ριάντ γίνεται πιο ελαστικό με κάποιους νόμους, στο πλαίσιο των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, που έχει σκοπό να κάνει το Βασίλειο μέχρι το 2030, ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση από το πετρέλαιο.

Από εκεί και πέρα, να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι γυναίκες, που βρίσκονται στην ελίτ της Σαουδικής Αραβίας, είχαν το δικαίωμα να οδηγήσουν στο Λονδίνο ή στο Ντουμπάι, όμως όχι στο Ριάντ. Κάτι που θα αλλάξει, λοιπόν, από τον Ιούνιο του 2018, όταν θα τεθεί σε ισχύ το εν λόγω μέτρο, ώστε η εν λόγω απόφαση να είναι ιστορική για τη χώρα.

Βέβαια, αυτή η εξέλιξη μόνο χαμόγελα μπορεί να φέρει στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας, κάτι που φαίνεται και από τις πρώτες δηλώσεις. «Βρίσκομαι σε κατάσταση σοκ, νιώθω τόσο μεγάλη χαρά. Δεν θα περίμενα ποτέ μια τέτοια απόφαση πριν (περάσουν ακόμη) δέκα ή είκοσι χρόνια», δήλωσε μία 30χρονη υπάλληλος τράπεζας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι, πλέον, οι γυναίκες της ασιατικής χώρας ελπίζουν να αλλάξουν και μερικοί ακόμη κανονισμοί, με πρώτο όλων τον τρόπο εξόδου από τη Σαουδική Αραβία, αφού τώρα πρέπει να έχουν την έγκριση του πατέρα τους, του συζύγου τους ή του αδερφού τους, προκειμένου να ταξιδέψουν ή ακόμα και να σπουδάσουν.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!