Ο θησαυρός του…Αλή Μπαμπά σε ένα άρμα μάχης (vid)

Πέτρος Πιτσίνης
Ο θησαυρός του…Αλή Μπαμπά σε ένα άρμα μάχης (vid)
Βρετανός συλλέκτης έψαχνε στο ρεζερβουάρ ενός παλαιού άρματος μάχης για κρυμμένα όπλα και ανακάλυψε μπάρες χρυσού αξίας εκατομμυρίων ευρώ, όμως άγνωστης προέλευσης!

Ο Νικ Μιντ λατρεύει τα άρματα μάχης και έχει κάνει το χόμπι του επάγγελμα, καθώς συλλέγει παλιά τεθωρακισμένα, τα αναπαλαιώνει και τα μεταπωλεί σε ενδιαφερόμενους. Ωστόσο ένα νέο άρμα, που αγόρασε στη διαδικτυακή πλατφόρμα eBay, ενδέχεται να αποδειχθεί μία ιδιαίτερα χρυσοφόρα επένδυση. Ο Μιντ αγόρασε ένα κινέζικο τανκ Type 69 στην τιμή των 33.000 ευρώ και ανακάλυψε μέσα σε αυτό μπάρες χρυσού αξίας άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Βρετανός συλλέκτης και ο μηχανικός του Τοντ Τσάμπερλεϊν ξεκίνησαν να λύνουν το άρμα μάχης, όταν διαπίστωσαν ότι έκρυβε μέσα του πυρομαχικά. Στην πορεία άρχισαν να υποψιάζονται, ότι μέσα στο ρεζερβουάρ του στρατιωτικού οχήματος μπορεί να βρίσκονταν όπλα, οπότε ξεκίνησαν την έρευνα καταγράφοντας με κάμερα όλες τις κινήσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο σχεδίαζαν να αποδείξουν απέναντι στις αγγλικές Αρχές την προέλευση των όπλων, που εκτιμούσαν ότι θα βρουν.

Ωστόσο τους περίμενε μία μεγάλη έκπληξη, καθώς αντί για τουφέκια ή πιστόλια βρήκαν μεγάλες, λαμπερές μπάρες χρυσού. Αρχικά μία και ακολούθως άλλη μία και άλλη μία, για να μαζέψουν τελικά πέντε. Κάθε μία ζύγιζε γύρω στα πέντε κιλά και η αξία του χρυσού υπολογίζεται, ότι ξεπερνά τα δύο εκατ. ευρώ. Ο Μιντ δεν γνώριζε, τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Όπως δήλωσε ωστόσο στη βρετανική εφημερίδα ‘’Sun’’, «δεν μπορείς να πας πέντε μπάρες χρυσού σε ένα ενεχυροδανειστήριο, χωρίς να σου υποβάλλουν ερωτήσεις, γιαυτό καλέσαμε την Αστυνομία».

Ακολούθησε έρευνα, σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο άρμα μάχης είχε κατασκευαστεί στις αρχές της δεκαετίας του 80 στην Κίνα, όμως η προέλευση του χρυσού παραμένει ακόμη άλυτο μυστήριο. Εικάζεται πάντως, ότι πρόκειται για έναν θησαυρό που έκλεψαν και έκρυψαν στο τανκ Ιρακινοί στρατιώτες, όταν εισέβαλλε ο στρατός της χώρας τους το 1990 στο Κουβέιτ.

Η νομική κατάσταση είναι προς το παρόν μπερδεμένη και ο Μιντ ενδέχεται να λάβει ένα ποσοστό ως εύρετρα, μπορεί όμως να μην πάρει ούτε ευρώ. Ως γνήσιος φλεγματικός Βρετανός δηλώνει ωστόσο, ότι «ακόμη και αν δεν πάρω τίποτα από το χρυσάφι, θα μου μείνει το πανέμορφο τεθωρακισμένο μου».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!