Στίβος: Το παλαιότερο παγκόσμιο ρεκόρ είναι 41 ετών και ανήκει σε γυναίκα
15/04/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Στίβος: Το παλαιότερο παγκόσμιο ρεκόρ είναι 41 ετών και ανήκει σε γυναίκα

Πηνελόπη Γκιώνη

Ένα παγκόσμιο ρεκόρ που δεν λέει να “πέσει” είναι αυτό της Γιαρμίλα Κρατοσβίλοβα στα 800μ γυναικών, το οποίο κρατάει εδώ και 41 χρόνια και με αφορμή το απίστευτο ρεκόρ που έκανε ο νεαρός δισκοβόλος Μίκολας Αλέκνα αξίζει να δούμε τα πιο αραχνιασμένα ρεκόρ του στίβου.

Κάθε χρόνο στον στίβο θα δούμε εντυπωσιακά παγκόσμια ρεκόρ, όπως αυτό του Μίκολας Αλέκνα ο οποίος κατέγραψε τη μεγαλύτερη βολή όλων των εποχών στην ιστορία της δισκοβολίας και κατέρριψε το παλαιότερο παγκόσμιο ρεκόρ στους άνδρες. Όμως, υπάρχουν δύο παγκόσμια ρεκόρ που είναι ακόμη παλιότερα από το 38χρόνο ρεκόρ του Σουλτ που “έριξε” ο Αλέκνα.

Η Γιαρμίλα Κρατοσβίλοβα κρατά τα ηνία της… αρχαιότητας στα παγκόσμια ρεκόρ αφού το 1:53.28 που έχει τρέξει στα 800μ το 1983 δεν έχει καταφέρει να το ακουμπήσει ακόμη καμία αθλήτρια. Το ρεκόρ αυτό θα συμπληρώσει 41 χρόνια που είναι ανέγγιχτο τον ερχόμενο Ιούλιο, αν καμία δεν μπορέσει να το καταρρίψει ως τότε πράγμα που φαίνεται αρκετά πιθανό καθώς μιλάμε για μία πολύ μεγάλη επίδοση.

Αν, όμως, συγκρίνουμε την επίδοση με αυτή που κατέγραψε ο Αλέκνα θα φανεί πως έχει... κάμποση διαφορά. Σύμφωνα με το scoring table της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, το 1:53.28 της Κρατοσβίλοβα έχει σκορ 1286 βαθμών ενώ το ρεκόρ του Αλέκνα έχει 1325 βαθμούς σκορ, που σημαίνει πως για να είναι το 800άρι γυναικών αντίστοιχη βαθμολογία με αυτή της βολής του Αλέκνα θα έπρεπε η Κρατοσβίλοβα να έχει τερματίσει σε 1:51.22.

Ένα επίσης “αρχαίο” ρεκόρ, είναι αυτό της Μαρίτα Κοχ στα 400μ. Η θρυλική κούρσα της Κοχ που τερμάτισε σε 47.60 την έχει τοποθετήσει στη λίστα των ρεκόρ εδώ και 39 χρόνια και ακόμη καμία δεν έχει βρεθεί να την αποκαθηλώσει από τον θρόνο της. Το 47.60 της Κοχ έχει σκορ 1304 βαθμούς και κρατά από το 1985. Άλλα αρκετά παλιά ρεκόρ είναι το 2.09μ της Στέφκα Κονσταντίνοβα το 1987 και της Ναταλία Λισόφσκαγια στη σφαιροβολία με 22.63μ την ίδια χρονιά.

Ακόμη κι αν εμφανιστούν εκείνες οι τρομερές αθλήτριες που θα μπορέσουν να καταρρίψουν αυτά τα αραχνιασμένα ρεκόρ, ακόμη δεν θα μπορούμε να μιλάμε για τη νέα εποχή στον στίβο καθώς υπάρχουν πολλά παγκόσμια ρεκόρ που κρατούν από πριν τη δεκαετία του 1990. Για την ακρίβεια, οχτώ παγκόσμια ρεκόρ στις γυναίκες και ένα παγκόσμιο ρεκόρ στους άνδρες έχουν καταγραφεί πριν το 1990 (μέχρι χθες, στους άνδρες τα παγκόσμια ρεκόρ που είχαν καταγραφεί πριν το 1990 ήταν δύο).

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]