Τσάμπι Αλόνσο, ο Special μαθητής!

Τσάμπι Αλόνσο, ο Special μαθητής!

«Θα έλεγα για τον Τσάμπι Αλόνσο, ότι ο πατέρας του ήταν προπονητής, έτσι μεγάλωσε με πατέρα παίκτη, με πατέρα τεχνικό. Μετά έγινε κορυφαίος ποδοσφαιριστής, φυσικά πολύ καλύτερος από ό,τι ήμουν εγώ στη θέση του στον αγωνιστικό χώρο και η γνώση του παιχνιδιού ήταν τοπ. Μετά έπαιξε στην Ισπανία στην Αγγλία και στη Γερμανία. Τον προπονούσε ο Γκουαρδιόλα στη Μπάγερν, εγώ και ο Αντσελότι στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Μπενίτεθ στη Λίβερπουλ. Οπότε, αν τα συνδυάσεις όλα αυτά, νομίζω ότι ο Τσάμπι έχει τις προϋποθέσεις να γίνει ένας εξαιρετικός προπονητής» τόνιζε ο Ζοσέ Μουρίνιο το 2019 και δεν έπεσε έξω.

bwin sponsored

Μια πενταετία αργότερα η ομάδα του, η Μπάγερ Λεβερκούζεν ενθουσιάζει με το παιχνίδι και τις επιδόσεις της, ξόρκισε τα φαντάσματα του παρελθόντος και ανέβηκε στην κορυφή της Bundesliga. Ωστόσο, το πιο συναρπαστικό είναι πως ο Ισπανός κόουτς ακόμα κάνει τα πρώτα του βήματα. Κι αν κρίνουμε από αυτά, οι υποσχέσεις που αφήνει είναι μεγάλες. Οι ιδέες του Αλόνσο και στο πώς αυτές έκαναν τη Λεβερκούζεν μια από τις πιο απολαυστικές ομάδες στην Ευρώπη εντυπωσίασαν τους κορυφαίους.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

«Να γίνω γνωστός γι αυτό που κάνω…»

Έβρεχε πολύ στο Σαν Σεμπαστιάν τον Νοέμβριο του 2019 όταν ο Τσάμπι Αλόνσο κοίταξε έξω από το παράθυρο του γραφείου του και χαμογέλασε. Ήταν περισσότερα από δύο χρόνια από την αποχώρησή του από το παιχνίδι και πίσω στην πατρίδα του, αρχίζοντας να κατανοεί τον εαυτό του ως προπονητή στην ομάδα Β’ της Ρεάλ Σοσιεδάδ, του συλλόγου από τον οποίο ξεπετάχθηκε ποδοσφαιρικά.

Έχοντας συνεργαστεί με την ομάδα κάτω των 14 ετών της Ρεάλ Μαδρίτης, είχε γίνει κάποια συζήτηση για την ένταξή του στο επιτελείο του Πεπ Γκουαρδιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά ο Αλόνσο επέστρεψε στο Σαν Σεμπαστιάν. Μετά από τόσα χρόνια ταξιδεύοντας, μετακινούμενος μεταξύ Λίβερπουλ, Μαδρίτης και Μονάχου, ήθελε η οικογένειά του να επανασυνδεθεί με την πόλη που τον διαμόρφωσε. Εκείνη την εποχή, το μόνο που ήθελε πραγματικά να κάνει ήταν να εξαφανιστεί από το κοινό και να μάθει για την προπονητική. Είχε κερδίσει αρκετά χρήματα από το ποδόσφαιρο και δεν χρειαζόταν να αρπάξει στην πρώτη μεγάλη δουλειά που του ήρθε. Παρόλα αυτά, ήταν τόσο φιλόδοξος ως προπονητής όσο και ως παίκτης. Ήταν η «δεύτερη καριέρα» του και ένιωθε ότι έπρεπε να αποδείξει ποιος πραγματικά είναι. «Δεν θέλω να γίνω γνωστός για αυτό που έχω κάνει. Θέλω να γίνω γνωστός για αυτό που κάνω».

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Ίσως μάλιστα αυτό να αποτελεί και το μεγάλο ατού σε σχέση με τους «συμμαθητές» του. Ο Κροϊφισμός δεν ήταν το μοναδικό μάθημα που διδάχθηκε, καθώς στην πλούσια καριέρα του υπηρέτησε δασκάλους της προπονητικής με διαφορετικούς τακτικούς νευρώνες, επιλέγοντας τα πιο δυνατά στοιχεία τους. Κι η εργασία του πάνω στη Λεβερκούζεν αποδεικνύει πως έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον δικό του ξεχωριστό δρόμο.

«Πάντα θα βρίσκουμε χώρο» είναι το κύριο συστατικό και η οδηγία που διατηρεί από τις διδαχές του Γκουαρδιόλα, όμως την ίδια στιγμή στο γήπεδο παρουσιάζει μια ομάδα που θα κέρδιζε περισσότερο το χειροκρότημα των Μουρίνιο και Αντσελότι. Η κατοχή άλλωστε ουδέποτε τον απασχόλησε, με τη Λεβερκούζεν να αποτελεί πρακτικά με ρευστή επιθετική μηχανή που ορμάει με συντονισμό και αμεσότητα προς τον αντίπαλο.

Η φύση της Bundesliga μάλιστα της έχει επιτρέψει να βρίσκει τις απαραίτητες ευκαιρίες προς την εστία του αντιπάλου, με τα αποτελέσματα ευδιάκριτα στη βαθμολογία. Αν άλλωστε υπήρχε ένα κοινό δίδαγμα που απορρόφησε από τρία πολύ διαφορετικά ποδοσφαιρικά μυαλά που είχε την τύχει να υπηρετήσει, είναι πως η δουλειά του πάντα θα εξασφαλίζεται μέσα από τις νίκες κι όχι από τη φιλοσοφία που θα επιλέξει να ακολουθήσει. Ένα μάθημα που αποστήθισε για τα καλά, με τις Ασπιρίνες να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να κατακτούν για πρώτη φορά τη Bundesliga.

image

Το ναρκοπέδιο του ενός είναι ο παράδεισος του άλλου

Εκεί που οι άλλοι βλέπουν παγίδες και κινδύνους και τις συνέπειες ενός λάθους, ο Τσάμπι Αλόνσο έχει μάθει να περιμένει μόνο ένα δευτερόλεπτο, μόνο ένα χτύπημα, μέχρι να έρθει στο προσκήνιο κάτι άλλο. Όταν ο Αλόνσο δέχεται μια ερώτηση, δεν την εκτοξεύει μακριά σαν οπλισμένη χειροβομβίδα. Δεν αισθάνεται τη θερμότητα της αντεκδίκησης. Αντιθέτως, κάνει αυτό που έκανε πάντα. Μια παύση. Απολαμβάνει αυτή τη στιγμή του ελέγχου. Και μετά λέει κάτι διαπεραστικό και σίγουρο.

Ο Ισπανός δε στέκεται απλώς στα λόγια του. Ζει σύμφωνα με αυτά. Είναι πλέον ο πιο συναρπαστικός προπονητής στην Ευρώπη. Κληρονόμησε τον Οκτώβρη του 2022 μια ομάδα, μέσα στη μάχη του υποβιβασμού και την οδήγησε στον πρώτο τίτλο της ζωής της και η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμα… Όλα αυτά αήττητη! Ο Αλόνσο δημιούργησε μια ομάδα που ενσαρκώνει τις πεποιθήσεις του και έδειξε τι είναι δυνατό να γίνει όταν παίρνεις αυτό που σε ορισμένες περιοχές εξακολουθεί να θεωρείται ως άθλημα της επαφής, της σωματικής δύναμης, της δυναμικής πρόθεσης και το κάνεις τέχνη της αποφυγής αυτών των πραγμάτων.

Ναι, ο Αλόνσο συνδυάζει τον μαγνητισμό του Ζινεντίν Ζιντάν με τη βαθιά κατανόηση του ποδοσφαίρου από τον Γκουαρδιόλα και την ικανότητά του να εμφυσήσει την αρχιτεκτονική ενός περίπλοκου παιχνιδιού με κατοχή. Δεν είναι μάλλον υπερβολή να πούμε ότι ο πιο προσεκτικός μαθητής είναι ήδη ο πιο περιζήτητος προπονητής στην Ευρώπη.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Ίσως το πιο εντυπωσιακό με τη δουλειά που έχει κάνει ο Αλόνσο στις «ασπιρίνες» είναι ότι την έκανε στη Λεβερκούζεν. Οι περισσότεροι παίκτες του μεγέθους του, ξεκινώντας το προπονητικό τους ταξίδι, αναζητούν την άνεση του οικείου. Ο Γκουαρδιόλα προπόνησε την Μπαρτσελόνα, ο Ζιντάν και ο Αντρέα Πίρλο άρχισαν την καριέρα τους σε συλλόγους όπου έπαιζαν για χρόνια. Η ομάδα του Στίβεν Τζέραρντ στη Ρέιντζερς ήταν ένα συνονθύλευμα Βρετανών παικτών, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων που είχαν παίξει στη Λίβερπουλ. Ο Φρανκ Λάμπαρντ φαινόταν συχνά να κάνει την καλύτερη δουλειά του με νεαρούς Άγγλους παίκτες που του θύμιζαν τον εαυτό του.

Αντίθετα, ο Αλόνσο επέλεξε να αναλάβει την πρώτη του δουλειά σε κορυφαίο επίπεδο εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από οπουδήποτε έπαιξε ποτέ. Ο Γκριμάλδο δεν είναι απλώς ο μοναδικός Ισπανός στην ομάδα του, αλλά και ο μοναδικός παίκτης με εμπειρία από το ισπανικό ποδόσφαιρο. Ο Αλόνσο έκανε τεράστια προσπάθειά να κατανοήσει την οπτική γωνία των παικτών με διαφορετικό υπόβαθρο από το δικό του. Αυτή η ταπεινότητα, αυτή η περιέργεια, αυτή η προθυμία να συναντήσει τους ανθρώπους στο επίπεδο της εμπειρίας τους και όχι της δικής του, φαίνεται να είναι κι ένα από τα μυστικά της εκτόξευσής του.

Η άνοδoς του μέχρι την κορυφή της Γερμανίας ήταν ομαλή, αλλά σκόπιμα αργή. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η διάρκεια στις θητείες του: ένα χρόνο ως προπονητής της ομάδας U14 της Ρεάλ Μαδρίτης, τρεις ολόκληρες σεζόν ως προπονητής της ομάδας Β της Ρεάλ Σοσιεδάδ. Πάνω από τρία χρόνια πέρασαν από τότε που ο Αλόνσο απέκτησε την άδεια UEFA Pro Licence και αισθάνθηκε έτοιμος να προπονήσει μια ομάδα μεγαλύτερης κατηγορίας. Αντίθετα, με τους Τζέραρντ και Λάμπαρντ.

Οι δυο Άγγλοι έπεσαν με τα μούτρα στην πρώτη πρόκληση, ανυπόμονοι να ασχοληθούν, θεωρώντας την αδράνεια ως… προπατορικό αμάρτημα. Τώρα βρίσκονται εγκλωβισμένοι, εκτός θέσης, δύο βήματα πίσω.

Ο Αλόνσο, από την άλλη πλευρά, αγαπούσε αυτή την παύση. Το ποδόσφαιρο έχει να κάνει με το ποια πράγματα επιλέγεις να εκτιμήσεις πάνω από άλλα, και πάντα ήξερε ποια είναι η ανώτερη αρετή ανάμεσα στη γενναιότητα και τη σαφήνεια, το σθένος και την προνοητικότητα, τη βιασύνη και την κρίση.

image

Τσάμπι Αλόνσο, ο διαπραγματευτής

Το δημοτικό συμβούλιο του Λεβερκούζεν ανακοίνωσε ότι στη συνεδρίαση της 6ης Μαΐου θα ανακοινώσει αν θα δώσει σε δρόμο ή σε πλατεία το όνομα του Τσάμπι Αλόνσο. Οι διπλωματικές του ικανότητες και οι κοινωνικές του δεξιότητες του χάρισαν ένα παρατσούκλι μεταξύ των συμπαικτών του όταν έπαιζε στη Ρεάλ: El Negociador (Ο διαπραγματευτής). Εδώ και μήνες έπρεπε να ενεργοποιήσει αυτές τις διασκεδαστικές ικανότητες, καθώς τον έχουν προσεγγίσει για να προπονήσει τη Λίβερπουλ και την Μπάγερν την επόμενη σεζόν.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Η ιστορία λέει ότι ο Φλορεντίνο Πέρεθ σκέφτεται ακόμη και να του προσφέρει τον πάγκο, σε περίπτωση που ο Αντσελότι αποχωρήσει από τον σύλλογο το 2025. Για να σταματήσουν οι φήμες, ο Αλόνσο, κόντρα στις γενικές προσδοκίες, ανακοίνωσε πριν από ένα μήνα ότι θα παραμείνει στη Λεβερκούζεν για έναν ακόμη χρόνο. Στα 42 του χρόνια και με μόλις μιάμιση σεζόν ως προπονητής σε κορυφαίο επίπεδο, ο Αλόνσο ζει μια περιπέτεια που ο ίδιος περιγράφει ως «απροσδόκητη». Σαν να μην του έφταναν δύο τίτλοι Champions League, δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και μερικά πρωταθλήματα, τώρα καλπάζει προς το τρεμπλ με μια ομάδα μιας μικρής πόλης. Μόνο ο ίδιος ξέρει πότε θα διαπραγματευθεί το μέλλον του…