EuroLeague: Τα σενάρια και οι ισοβαθμίες για Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό

Τα σενάρια και οι ισοβαθμίες της EuroLeague για Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό
Τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου EuroLeague, το Gazzetta ανοίγει τον φάκελο με τα σενάρια και τις ισοβαθμίες, εξετάζοντας το πλασάρισμα που μπορεί να έχουν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός για τα play off και το πλεονέκτημα.

Η φράση «βγήκαν τα κομπιουτεράκια» ίσως είναι μικρή για να περιγράψει αυτό που γίνεται στη φετινή EuroLeague. Από τη 2η έως την 8η θέση όπου κανείς δεν ξέρει αν τελικά θα πάρει πλεονέκτημα ή μείνει στο play in.

Και φυσικά ο... χαμός συνεχίζεται στη 10η θέση, με τέσσερις ομάδες να παλεύουν για μία δεύτερη ευκαιρία. Το Gazzetta, λοιπόν, έβαλε κάτω τα σενάρια που αφορούν Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, τσεκάροντας πώς ακριβώς παίρνουν πλεονέκτημα και πώς μένουν εκτός από αυτό.

Με αστερίσκους φυσικά, μιας και δε γίνεται διαφορετικά αυτήν την ώρα και ειδικότερα από τη στιγμή που το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε την τελευταία αγωνιστική, μπορεί να διαμορφώσει τα πάντα.

Για παράδειγμα αν οι «ερυθρόλευκοι» επικρατήσουν και η συναστρία τους φέρει όλους σε ίδιο αριθμό νικών, τότε στην πενταπλή ισοβαθμία έχουν όλοι ρεκόρ 4-4 και αυτή μετά θα σπάσει από το goal difference. Πολύ μακρινό σενάριο, αλλά... σενάριο.

Κρατάμε επίσης τους αστερίσκους της Μακάμπι (19-13 πλέον) και της Βίρτους, που πριν την έναρξη της 32ης αγωνιστικής είχαν 18 και 17 νίκες και δε συμπεριλήφθηκαν. Μπορεί οι πιθανότητες να μην είναι με το μέρος τους, αλλά τις κρατούν μιας και η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Το μόνο δεδομένο είναι ότι η Ρεάλ θα τερματίσει στην 1η θέση και ότι ο Παναθηναϊκός με 3/3 θα είναι 2ος. Μιας και αναφέραμε λοιπόν τον Παναθηναϊκό, ας δούμε τι συμβαίνει στις δικές του ισοβαθμίες και πώς θα παίξει εντός έδρας τα πρώτα δύο παιχνίδια των play off.

  • Σε κάθε πίνακα οι ομάδες τοποθετούνται με βάση την κατάταξη που προκύπτει στις ισοβαθμίες. Για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός βγαίνει στις διπλές πάνω από Μπαρτσελόνα και Μονακό, αλλά όχι από Φενέρμπαχτσε και Ολυμπιακό.
  • Όπου εμπλέκεται ο Ολυμπιακός και η Φενέρμπαχτσε, εκκρεμεί το μεταξύ τους παιχνίδι.

Πρόγραμμα Euroleague

Παναθηναϊκός

ΔΙΠΛΕΣ ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ

Οι «πράσινοι» έχουν δύο εκτός έδρας αναμετρήσεις, αρχής γενομένης από την Ιταλία και έπειτα στο Μόναχο απέναντι στην Μπάγερν, για να κλείσουν με την Άλμπα Βερολίνου. Από τη στιγμή που με 3/3 είναι εξασφαλισμένη η 2η θέση, θέλουν αν γίνεται να αποφύγουν οποιαδήποτε διπλή ισοαθμία με Ολυμπιακό ή Φενέρμπαχτσε. Πιθανότατα αν κερδίσουν τη Βίρτους να εξασφαλίσουν και τη θέση τους στην πρώτη τετράδα πολύ νωρίτερα

Οι διπλές του Παναθηναϊκού

ΤΡΙΠΛΕΣ ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ

Από εκεί και έπειτα, ο Παναθηναϊκός αν χάσει το πλεονέκτημα με κάποια τριπλή ισοβαθμία θα είναι τεράστια έκπληξη. Και αυτό διότι παραμένει πολύ δύσκολο να τον βάλουν από κάτω τρεις ομάδες. Με ρυθμιστικό παράγοντα τον Ολυμπιακό βέβαια, καθώς το 0-2 που έχει η ομάδα του Αταμάν απέναντι στους «ερυθρολεύκους» μπορεί να τους βάλει σε μπελάδες. Παρακάτω βλέπετε τα σενάρια που μπορεί να προκύψουν σε τριπλές ισοβαθμίες. Ο Παναθηναϊκός θα μείνει εκτός στην περίπτωση 1 και 3, ακριβώς επειδή μπλέκεται ο Ολυμπιακός.

ΑΤΑΜΑΝ

Σενάριο 1: Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν ίδιο αριθμό νικών, δηλαδή οι «ερυθρόλευκοι» κάνουν μία περισσότερη στις τρεις αγωνιστικές που μένουν. Σε αυτήν την περίπτωση ο Παναθηναϊκός μένει τελευταίος στην τριπλή και από εκεί και πέρα η Μονακό πρέπει να κάνει μια περισσότερη νίκη για τον αφήσει εκτός πλεονεκτήματος. Τι σημαίνει αυτό; Εγχώριο ντέρμπι στα play off. Το σενάριο μπορεί να επιβεβαιωθεί και αν η Μονακό δεν κάνει καμία νίκη και μείνει πίσω από τους τρεις, αλλά δεν το εξετάζουμε προς το παρόν με βάση και το πρόγραμμα.

Σενάριο 3: Φενέρμπαχτσε, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός να έχουν ίδιο αριθμό νικών. Δε συγκεντρώνει μεν αρκετές πιθανότητες, μιας και ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Φενέρμπαχτσε τελευταία αγωνιστική. Άρα «ερυθρόλευκοι» και Τούρκοι πρέπει να κάνουν από δύο και ο Παναθηναϊκός μονάχα μία, για να μείνει τελευταίος στη μεταξύ τους ισοβαθμία και τότε Μπαρτσελόνα ή Μονακό να θέλουν μόνο δύο νίκες.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τριπλής ισοβαθμίας ο Παναθηναϊκός δύσκολα θα χάσει το πλεονέκτημα, αφού έχει ήδη τουλάχιστον μία ομάδα από κάτω. Και η ειδική συνθήκη της τελευταίας αγωνιστικής με το Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε, μειώνει το ταβάνι των δύο σε μέγιστο αριθμό νικών. Όπως για παράδειγμα στο «Σενάριο 2», ακόμα και αν ο Ολυμπιακός κάνει 3/3, στην τριπλή οι «πράσινοι» βάζουν κάτω τη Μονακό και πρέπει να κάνουν μία λιγότερη νίκη από τη Φενέρ, η οποία στην εν λόγω συνθήκη μπορεί να πιάσει μέχρι τις 21.

Το «Σενάριο 5» όμως παρουσιάζει ένα ακόμα έξτρα ενδιαφέρον. Αν Παναθηναϊκός και Μονακό κάνουν μία νίκη λιγότερη από τη Φενέρμπαχτσε, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με ένα πιθανό 3/3 των Τούρκων, τότε το πιθανότερο είναι η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα να πάρουν τις δύο πρώτες θέσεις. Έτσι ο Παναθηναϊκός στην τριπλή που προκύπτει μένει από πάνω και βγαίνει 3ος πηγαίνοντας ολοταχώς για «εμφύλιο», μιας και ο Ολυμπιακός θα έχει μείνει χαμηλότερα, στην 6η θέση!

ΤΕΤΡΑΠΛΕΣ ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ

Και πάλι ο Παναθηναϊκός έχει το πάνω χέρι για το πλεονέκτημα έδρας. Κάτι που έχει κερδίσει άλλωστε, έχοντας υπέρ του αρκετές διπλές ισοβαθμίες. Ακόμα και αυτήν που δεν πήρε με τη Φενέρμπαχτσε, η μία νίκη που έκανε στο ζευγάρι του δίνει ώθηση σε τετραπλές. Πάλι η περίπτωση που ο Ολυμπιακός μπλεχτεί στις τετραπλές μπορεί να φέρει πρόβλημα στους «πράσινους».

Σενάριο 1: Ο Παναθηναϊκός εξασφαλίζει το πλεονέκτημα, με τον Ολυμπιακό στο goal difference να μένει τελευταίος στη συγκεκριμένη ισοβαθμία.

Σενάριο 2: Ολυμπιακός και Φενέρμπαχτσε να κάνουν μία περισσότερη νίκη από Μπαρτσελόνα και Παναθηναϊκό. Εξίσου δύσκολο λόγω της τελευταίας αγωνιστικής και της μεταξύ τους κόντρας. Ο Παναθηναϊκός για να χάσει το πλεονέκτημα εδώ θα πρέπει να κάνει μόλις μία νίκη, όπως και η Μπαρτσελόνα. Η Μονακό να κάνει δύο, όπως και ο Ολυμπιακός με τη Φενέρμπαχτσε για να αφήσουν τους «πρασίνους» εκτός πλεονεκτήματος.

Σενάριο 3: Φενέρμπαχτσε και Ολυμπιακός να κάνουν μία περισσότερη νίκη από Παναθηναϊκό και Μονακό, έχοντας τον αστερίσκο του μεταξύ τους. Σε αυτήν την περίπτωση ο Παναθηναϊκός χάνει το πλεονέκτημα αν η Μπαρτσελόνα τερματίσει από πάνω τους, χωρίς ισοβαθμίες. Πολύ δύσκολο όμως, ένεκα του προγράμματος της Μονακό και του ότι Ολυμπιακός, Φενέρ μπορούν να πάνε μέχρι τις δύο νίκες.

Σενάριο 4: Ο Παναθηναϊκός εξασφαλίζει το πλεονέκτημα. Πιθανό σενάριο αν η Φενέρμπαχτσε κάνει το 3/3 και Παναθηναϊκός, Μονακό, Μπαρτσελόνα έχουν δύο νίκες στα παιχνίδια που απομένουν.

Ολυμπιακός

ΔΙΠΛΕΣ ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ

Και τώρα περνάμε στο φαληρικό στρατόπεδο. Ο Ολυμπιακός έκανε ένα εντυπωσιακό σερί φτάνοντας προς το φινάλε της διαδρομής, αλλά αυτή η ήττα στην Κωνσταντινούπολη από την Εφές, μπορεί τελικά να αποδειχθεί μοιραία. Οι «ερυθρόλευκοι» κυνηγούν να βάλουν από κάτω τους τη Φενέρμπαχτσε, με την οποία παίζουν στο ΣΕΦ την τελευταία αγωνιστική και τουλάχιστον άλλη μία ομάδα.

Οι διπλές του Ολυμπιακού

Αλλά από τους από πάνω, δηλαδή Μπαρτσελόνα, Μονακό και Παναθηναϊκό, έχουν κερδίσει στο μπρα ντε φερ μόνο τους «πρασίνους».

ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

ΤΡΙΠΛΕΣ ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ

Είδαμε πιο πάνω τις πιθανές ισοβαθμίες που φέρνουν τον Παναθηναϊκό με πλεονέκτημα απέναντι στον Ολυμπιακό. Οι πιθανότητες να συμβεί το αντίστοιχο με τη σειρά να ξεκινά από το ΣΕΦ είναι σαφώς λιγότερες, αλλά στη φετινή EuroLeague τίποτα δεν αποκλείεται. Και όπως είναι λογικό, ο Ολυμπιακός θέλει να σημαδέψει κάθε ισοβαθμία με τον Παναθηναϊκό, τη μοναδική ομάδα που κουβαλά δύο νίκες και φυσικά να κερδίσει τη Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ.

Σενάριο 1: Ο Ολυμπιακός κάνει μία περισσότερη νίκη από Παναθηναϊκό και Μπαρτσελόνα. Με ένα ενδεχόμενο 3/3 των «ερυθρολεύκων», για να… καθαρίσει από τη Φενέρ και ένα στραβοπάτημα των παραπάνω δύο, τότε η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα μπαίνει στο πλεονέκτημα. Σημαντικό βέβαια να κάνει και η Μονακό το 3/3 για να βγει πάνω από τη συγκεκριμένη ισοβαθμία. Σε αυτήν την περίπτωση ο «εμφύλιος» των play off έχει αφετηρία το ΣΕΦ, μιας και ο Παναθηναϊκός έχει μία νίκη με τις συγκεκριμένες δύο ομάδες και το 2-0 της Μπάρτσα επί του Ολυμπιακού τη φέρνει από πάνω.

Σενάριο 2: Ο Ολυμπιακός κάνει μία περισσότερη νίκη από Παναθηναϊκό και Μονακό. Αντίστοιχο με το παραπάνω, απλώς σε αυτήν την περίπτωση αντί για την Μπαρτσελόνα έρχεται η Μονακό. Όμως οι Μονεγάσκοι μετρούν μόνο μία νίκη με τις ελληνικές ομάδες και έτσι όχι απλώς παίρνει πλεονέκτημα ο Ολυμπιακός, αλλά κουβαλά και τον Παναθηναϊκό μαζί του.

Σενάριο 3: Ολυμπιακός και Φενέρμπαχτσε κάνουν μία περισσότερη νίκη από τον Παναθηναϊκό. Με δεδομένο το μεταξύ τους παιχνίδι, αυτό σημαίνει πως οι «πράσινοι» θα κάνουν μόνο μία. Ακραίο όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αλλά υπαρκτό και φέρνει τους Τούρκους στο πλεονέκτημα, να υποδέχονται τον Ολυμπιακό. Με την προϋπόθεση πάντα πως Μπάρτσα και Μονακό θα κάνουν δύο τουλάχιστον νίκες.

Σενάριο 4: Ο Ολυμπιακός κάνει μία περισσότερη νίκη από Μπαρτσελόνα και Μονακό. Σειρά του Παναθηναϊκού στα συγκεκριμένα δεδομένα να ξεφύγει από Καταλανούς και Μονεγάσκους. Σε αυτήν την περίπτωση και με τον Ολυμπιακό να κάνει 3/3, η Μπαρτσελόνα μένει 4η και παίζει σειρά play off με τους Πειραιώτες. Κρατήστε εδώ τη σημείωση, πως το σενάριο αυτό δίνει πλεονέκτημα στον Ολυμπιακό με 0/3 των «πρασίνων», κάτι που προφανώς δεν εξετάσαμε, πηγαίνοντας με τη λογική του προγράμματός του.

Σενάριο 5: Ολυμπιακός και Φενέρμπαχτσε κάνουν μία νίκη περισσότερη από τη Μονακό. Κάτι που σημαίνει ότι οι Μονεγάσκοι θα κάνουν 1/3 (πάλι αποκλείουμε το 0/3 και το 1/3 Ολυμπιακού και Φενέρ με βάση τη λογική), ενώ Παναθηναϊκός και Μπαρτσελόνα ξεφεύγουν προς τα πάνω. Σε αυτήν την ισοβαθμία, αν ο Ολυμπιακός κάνει το δικό του 2/3 με ήττα από τους Τούρκους μένει 6ος και πολύ πιθανό να έχουμε ελληνική «μάχη». Αν όμως κερδίσει, τότε τα πάντα θα κριθούν από το goal difference, που αυτήν τη στιγμή δίνει πλεονέκτημα στον Ολυμπιακό. Κομβικότατο το ματς του ΣΕΦ την τελευταία αγωνιστική ακόμα και σε αυτό το κομμάτι.

Σενάριο 6: Ολυμπιακός και Φενέρμπαχτσε κάνουν μία νίκη περισσότερη από την Μπαρτσελόνα. Παναθηναϊκός και Μονακό ξεφεύγουν πάλι, σε ένα παρόμοιο σενάριο με το προηγούμενο. Κάτι που ο Ολυμπιακός δε θέλει καθόλου, αφού ακόμα και αν νικήσει τη Φενέρ, είναι από κάτω στην τριπλή και μένει 6ος, με το ντέρμπι των «αιωνίων» να αχνοφαίνεται και εδώ.

Οι τριπλές του Ολυμπιακού

ΤΕΤΡΑΠΛΕΣ ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ

Σενάριο 1: Ο Ολυμπιακός κάνει μία περισσότερη νίκη από Μπαρτσελόνα, Παναθηναϊκό, Μονακό. Κάτι που με 3/3 των «ερυθρολεύκων» (για να έχουν τελειώσει και με τη Φενέρ) γίνεται, αλλά θέλουν μία γκέλα από όλους. Η ισοβαθμία εδώ βγάζει πάνω τον Παναθηναϊκό στο goal difference και αφήνει τον Ολυμπιακό τελευταίο στην τετράδα (άρα 5ο).

Σενάριο 2: Ολυμπιακός και Φενέρμπαχτσε να κάνουν μία περισσότερη νίκη από Μπαρτσελόνα και Παναθηναϊκό. Πάλι με δεδομένο το μεταξύ τους παιχνίδι στο ΣΕΦ, οι πρώτοι δύο του σεναρίου κάνουν 2/3, την ώρα που Καταλανοί και «πράσινοι» βρίσκουν μόνο μία νίκη. Απευκταίο και για τις δύο ελληνικές ομάδες, αφού μένουν 5ος και 6ος αντίστοιχα στην τετραπλή, με τη Μονακό στη 2η θέση.

Σενάριο 3: Ολυμπιακός και Φενέρμπαχτσε να κάνουν μία περισσότερη νίκη από Παναθηναϊκό και Μονακό. Ίδιο σενάριο με πριν απλά αυτήν τη φορά τη 2η θέση παίρνει η Μπαρτσελόνα. Και αν ισχύσει, με δεδομένο πως η Μονακό βυθίζεται, τότε έχουμε πάλι την πιθανότητα ντέρμπι στα play off. Χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε την έδρα, μιας και ο Ολυμπιακός αν χάσει από τη Φενέρ και μείνει στο 3-3 στη συγκεκριμένη τετραπλή, αυτήν τη στιγμή έχει πολύ χειρότερο συντελεστή goal difference που πρέπει να καλύψει. Αν κερδίσει όμως πάει στην 3η θέση και πιθανώς να τραβήξει μαζί του στο πλεονέκτημα τον Παναθηναϊκό για τον ίδιο λόγο.

Σενάριο 4: Ολυμπιακός και Φενέρμπαχτσε να κάνουν μία περισσότερη νίκη από Μπαρτσελόνα και Μονακό: Ακριβώς ίδιο σενάριο με το παραπάνω, μόνο που αυτήν τη φορά ο Ολυμπιακός χρειάζεται οπωσδήποτε τη νίκη με τη Φενέρμπαχτσε για να μη μείνει τελευταίος στην ισοβαθμία. Πάλι το goal difference θα κρίνει σε ποια θέση θα τερματίσει.

Η πενταπλή ισοβαθμία

Εδώ μιλάμε ξεκάθαρα για το απόλυτο χάος. Για παράδειγμα αν Ολυμπιακός και Φενέρμπαχτσε κάνουν μία περισσότερη νίκη από τους από πάνω τους, πράγμα ακραίο αλλά υπαρκτό, τότε πάμε στην πενταπλή. Και στην περίπτωση που ο Ολυμπιακός κερδίσει τους Τούρκους, πηγαίνουν όλοι στο 4-4 και μετά έχουμε το goal difference να κρίνει τις διαφορές τους.

Αν η Φενέρ ωστόσο κερδίσει τον Ολυμπιακό, στην πενταπλή ισοβαθμία φτάνει σε ρεκόρ 5-3 και παίρνει τη 2η θέση. Είπαμε, ακραίο αλλά… υπαρκτό!

5απλη ισοβαθμία

@Photo credits: eurokinissi