image

Τα compact μοντέλα κυριαρχούν στην Ελλάδα

Με 52,3% μερίδιο αγοράς το πρώτο 10μηνο του 2023, τα μοντέλα της κατηγορίας B αποτελούν τα πλέον αγαπημένα οχήματα στην ελληνική αγορά.

Εδώ και δεκαετίες τα μοντέλα αυτοκινήτων της κατηγορίας B, τα οποία από άποψη μήκους βρίσκονται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 4 μέτρα, κρατούν τα σκήπτρα των πωλήσεων της ελληνικής αγοράς. Είτε στην πιο χαρακτηριστική τους μορφή, ως πεντάθυρα hatchback είτε ως crossover και SUV, φαίνεται ότι ανταποκρίνονται ιδανικά τόσο στις ανάγκες των καταναλωτών όσο και των εταιρειών leasing και ενοικίασης.

208

Πλέον, και καθώς το μέγεθός τους έχει εδραιωθεί πάνω από τα 4 μέτρα, τα αυτοκίνητα της κατηγορίας B μπορούν να εξυπηρετήσουν μια οικογένεια, ενώ, λόγω μεγέθους, ελίσσονται και σταθμεύουν πολύ εύκολα μέσα στην πόλη αλλά μπορούν να καλύψουν με σχετική επάρκεια και τις ανάγκες εκτός αυτής.

Όντας σχετικά μικρά και ελαφρά είναι πολύ οικονομικά, ενώ ως SUV ή Crossover, προσφέρουν επιπρόσθετη πρακτικότητα χωρίς να τους λείπουν και οι δυνατότητες πρόσβασης εκτός ασφάλτου. Από άποψη εξοπλισμού, διαθέτουν πλέον οτιδήποτε έβρισκε κανείς σε ένα πολυτελές μοντέλο των περασμένων δεκαετιών, ενώ στο σύνολό τους σχεδόν έχουν άριστη συμπεριφορά στις δοκιμές ασφαλείας του EuroNCAP και πλήθος συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης. Οι τιμές τους, τέλος, στο πλαίσιο των +-20.000 ευρώ, τα καθιστούν τα πλέον προσιτά οχήματα για ένα μεγάλο εύρος χρήσεων.

Opel Corsa

Από τα 116.000 περίπου καινούρια επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου – Oκτωβρίου του 2023, λίγα περισσότερα από 60.000 ανήκαν στην κατηγορία B. Τα 10 δημοφιλέστερα με βάση τις πωλήσεις τους, αναφέρονται στον πίνακα που ακολουθεί.

1. OPEL CORSA
2. TOYOTA YARIS
3. CITROEN C3
4. TOYOTA YARIS CROSS
5. PEUGEOT 208
6. HYUNDAI i 20
7. SUZUKI VITARA
8. VOLKSWAGEN T‐ROC
9. RENAULT CLIO
10. FORD PUMA

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι τα SUV έχουν πάρει τη σκυτάλη των πωλήσεων σε όλες τις μεγαλύτερες κατηγορίες, στην B τα κλασικά πεντάθυρα hatchback κρατούν ακόμα τα ηνία. Πρώτο όλων το Opel Corsa, το οποίο έχει δεχθεί ένα εκτεταμένο facelift συνεχίζει να συγκινεί το κοινό με τα πλεονεκτήματά του. H «σταθερή αξία» Toyota Yaris και το Citroen C3 κλείνουν την τριάδα των δημοφιλέστερων μοντέλων. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη επίσης είναι η άνοδος του Toyota Yaris Cross στην 4η θέση του πίνακα, που γίνεται το πιο δημοφιλές SUV/Crossover της κατηγορίας.

C3