image

Οικογενειακά αυτοκίνητα: Αλλάζουν για να αντέξουν την «επίθεση» των SUV

Τα κλασσικά σεντάν που κάποτε μονοπωλούσαν την ελληνική αγορά, πλέον βρίσκονται αντιμέτωπα με την επέλαση των SUV.

Επί πολλές δεκεατίες, το όνειρο κάθε οικογενειάρχη ήταν η απόκτηση ενός μεγάλου αυτοκινήτου τριών όγκων. Το κλασσικό σεντάν – σε διάφορες κατηγορίες από την μικρομεσαία και την μεσαία έως την μεγάλη – κυριαρχούσε με τους χώρους που προσέφερε για επιβάτες και αποσκευές αλλά και το κύρος που εξέπεμπε.

Ιδίως όσον αφορά τις πολυτελείς μάρκες, τα σεντάν αποτελούσαν σύμβολο καταξίωσης για όσους βρίσκονταν πίσω από το τιμόνι τους. Είχαν το ποιοτικότερο εσωτερικό και τον πλουσιότερο εξοπλισμό, ενώ και η σιλουέτα τους ήταν ελκυστική για ένα μεγάλο κομμάτι του καταναλωτικού κοινού.

οικογενειακό αυτοκίνητο εσωτερικό

Όταν όμως ο αριθμός των SUV άρχισε να μεγαλώνει σημαντικά, το μερίδιό τους συρρικνώθηκε σταδιακά. Η αυξημένη απόσταση από το έδαφος, η ελκυστική σχεδίαση και οι πλούσιοι χώροι των SUV δύσκολα βρήκαν «απάντηση» από τα κλασσικά οικογενειακά αυτοκίνητα. Υπάρχει πάντως ακόμα και σήμερα στην Ευρώπη (αλλά και στην Ελλάδα) ένα κοινό που προτιμά τα λεγόμενα οικογενειακά μοντέλα. Με τη μορφή σεντάν ή station wagon. Το μερίδιο των station στην Ευρώπη το 2021 ξεπέρασε το 8%, ποσοστό υψηλό στην «εποχή των SUV».

Αυτοκίνητα όπως η Toyota Corolla, η Skoda Octavia, αλλά και μεγαλύτερα όπως η Mercedes-Benz C-Class και η BMW Σειρά 3, έχουν το δικό τους κοινό και στην ελληνική αγορά. Μάλιστα όσο η κατηγορία – αλλά και το μπάτζετ – ανεβαίνει, τόσο τα σεντάν αυξάνουν τη διείσδυσή τους στο κοινό. Μάλιστα σε κατηγορίες όπως η executive (αντίστοιχη του E-segment), τα σεντάν αποτελούν την κύρια – ακόμα και αποκλειστική – επιλογή.