image

Station wagon: Λατρεμένα στην Ευρώπη, παρεξηγημένα στην Ελλάδα

Μπορεί να μην είναι τα πιο ελκυστικά στο μάτι αυτοκίνητα, όμως τα προσόντα τους δύσκολα περνούν απαρατήρητα.

Σε αντίθεση με τα σεντάν παλαιότερα και τα SUV τα τελευταία χρόνια, τα station wagon ποτέ δεν υπήρξαν η δημοφιλής επιλογή των Ελλήνων οδηγών ανάμεσα στα οικογενειακά αυτοκίνητα.

Το σχήμα τους δεν είναι το δυνατό τους σημείο, καθώς σε αρκετές περιοχές της γης τα παρομοιάζουν με... νεκροφόρες. Όμως διαθέτουν ευρύχωρη καμπίνα επιβατών και τεράστιο χώρο αποσκευών. Το τελευταίο χαρακτηριστικό τους είναι αυτό που καθιστά τα station wagon δημοφιλή σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Σημαντικό μερίδιο στην Ευρώπη, ελάχιστο στην Ελλάδα

Παρά την επέλαση των SUV, τα station wagon είχαν μερίδιο 8,3% στη Γηραιά Ήπειρο κατά το 2021. Πρώτη αγορά για τα station wagon είναι η Γερμανία, με πωλήσεις που πλησιάζουν τις 400.000 μονάδες ετησίως. Ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Κίνα.

Προκειμένου να τα διατηρήσουν στην επιφάνεια της αγοράς, αρκετοί κατασκευαστές δημιουργούν crossover εκδόσεις των station wagon. Με αυξημένη απόσταση από το έδαφος και πιο σκληροτράχηλη εικόνα (χάρη σε προστατευτικά περιμετρικά του αμαξώματος), προσθέτουν χαρακτήρα περιπέτειας και lifestyle στην πρακτικότητά τους.

Mercedes-Benz station wagon

Photo Credits: Mercedes-Benz, BMW