image

Πόσο κοστίζει η φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν όλο και περισσότερο στους δρόμους της χώρας μας γεγονός που κάνει τα ερωτήματα γύρω από την ηλεκτροκίνηση τα πληθαίνουν. Σίγουρα τα ηλεκτρικά είναι μια επένδυση γι’ αυτό και θα πρέπει να τα προσέχεις ακόμη περισσότερο.

Με τις κρατικές επιδοτήσεις να ενθαρρύνουν την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όλο και περισσότεροι αναζητούν τους τρόπους που θα φορτίζουν το όχημά τους. Όπως ξέρεις, μετά την αγορά ενός καινούριου ή μεταχειρισμένου ηλεκτρικού οχήματος έρχονται και άλλα έξοδα, τα οποία είναι καλό να προσδιορίσεις.

Με τη βοήθεια του insurancemarket.gr, που ξέρει το αυτοκίνητο καλύτερα από όλους, μαζέψαμε τις πιο χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων. Πάμε λοιπόν να δούμε πού και πώς θα τροφοδοτείς με ρεύμα το όχημά σου και ποιες διαδικασίες θα ακολουθήσεις για την εγκατάσταση φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι.

Τι θα χρειαστείς για την οικιακή φόρτιση αυτοκινήτου;

Αυτό που σίγουρα θα χρειαστείς αν σκέφτεσαι τη φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι είναι:

  • έναν καθορισμένο χώρο στάθμευσης (ας πούμε ένα κλειστό γκαράζ) ή
  • ένα συγκεκριμένο μέρος στην πιλοτή ή
  • έναν υπαίθριο χώρο στάθμευσης σε οικόπεδο που σου ανήκει.

Πώς γίνεται η εγκατάσταση φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι;

Θέλεις η φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή plug-in υβριδικού να γίνεται στο σπίτι;

Για να έχεις τον φορτιστή στο σπίτι σου και με άνεση να τροφοδοτείς με ηλεκτρικό ρεύμα το όχημά σου, θα χρειαστεί πρώτα να γίνει η εγκατάσταση. Ένας ηλεκτρολόγος μπορεί να πραγματοποιήσει τη μελέτη εγκατάστασης και να φροντίσει για την επιλογή κατάλληλου φορτιστή.

Δικαιολογητικά προς τον ΔΕΔΔΗΕ για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων

Ακολουθεί η αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ. Για να πιστοποιηθεί η παροχή και εγκατάσταση, πρέπει να υποβάλεις το έντυπο σύνδεσης / ενημέρωσης Χαμηλής ή Μέσης Τάσης με τα απαιτούμενα έγγραφα και στοιχεία στην αρμόδια Περιοχή ΔΕΔΔΗΕ.

Τι αλλάζει στη φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε πολυκατοικία;

Εφόσον δεν μιλάμε για μονοκατοικία, πέρα από τις εργασίες για τη φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε πολυκατοικία θα χρειαστεί να πάρεις και την «άδεια», όπως επίσης και να ενημερώσεις τον ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα:

Ενημέρωσε τον διαχειριστή της πολυκατοικίας εγγράφως, για το τι θέλεις να κάνεις. Είναι ανάγκη να γνωρίζουν οι συνιδιοκτήτες του κτιρίου για τα έργα που πρόκειται να πραγματοποιήσεις.

Υπάρχει μάλιστα και η δυνατότητα να τοποθετηθεί και κοινόχρηστος φορτιστής για όλους τους κατοίκους της πολυκατοικίας.

Δικαιούσαι να κάνεις την εγκατάσταση 30 ημέρες μετά από τη γνωστοποίηση προς τον διαχειριστή, εφόσον η πλειοψηφία των συνιδιοκτητών δεν έχει εναντιωθεί στην εγκατάσταση. Στην περίπτωση που αρνηθούν, τότε αυτό θα γίνει μόνο με αιτιολογημένη απόφαση της άρνησής τους υπογεγραμμένη από ηλεκτρολόγο μηχανικό.

....

Επιτρέπεται για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η φόρτιση στο πεζοδρόμιο;

Όχι, η τοποθέτηση στο πεζοδρόμιο μιας εγκατάστασης για φόρτιση αυτοκινήτου είναι κάτι που απαγορεύεται. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κλιματικό νόμο για την ηλεκτροκίνηση γίνονται προσπάθειες με στόχο να μπορεί ο καθένας να βρίσκει σταθμούς φόρτισης σε όλο και περισσότερα σημεία!

Πόσο κοστίζει η φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Το χρηματικό ποσό που θα διαθέσεις για την εγκατάσταση διαφέρει ανάλογα με το ηλεκτρικό σύστημα και τον τύπο εγκατάστασης. Επικοινώνησε με τον πάροχο ενέργειας για να μάθεις εάν υπάρχουν ειδικές τιμές για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο σπίτι, μιας και προσφέρονται επιδοτήσεις για την εγκατάσταση, που μπορούν να φτάσουν και τα 500 ευρώ!

_______________________________________________________________________________________________________________________________

#1 Πόσο κοστίζει μία πλήρης φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι;

Στον πίνακα μπορείς να δεις τι θα πληρώσεις με σημερινές τιμές για μία πλήρη φόρτιση. Τα μοντέλα με τις αντίστοιχες χρεώσεις είναι ενδεικτικά τα εξής:

....

Τα παραπάνω ποσά υπολογίστηκαν με ημερομηνία αναφοράς 20/5/2022 και εκτός του φόρου ΦΠΑ 6%, με βάση τα δεδομένα:

  • Κόστος κιλοβατώρας για έως 2000kWh η συνολική κατανάλωση = 0,11058
  • Κόστος κιλοβατώρας για πάνω από 2000kWh η συνολική κατανάλωση = 0,11936
  • Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας με βάση τα δεδομένα του τελευταίου τριμήνου = 0,24419
  • Νυχτερινό τιμολόγιο = 0,07897

_______________________________________________________________________________________________________________________________

#2 Πόσο κοστίζει η φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε σταθμό;

Αν επιθυμείς ή χρειαστεί έκτακτα να γεμίσεις τις μπαταρίες στο ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο, ενώ είσαι στον δρόμο, τότε να ξέρεις πως το κόστος ποικίλει. Υπάρχουν δημόσιοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου, όπου μπορείς να φορτίσεις δωρεάν, μία επιλογή που σίγουρα θα προτιμήσεις.

Αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό, ούτε και βολικό. Η καλύτερη λύση όπως και να το κάνουμε είναι η φόρτιση το βράδυ με το αυτοκίνητο παρκαρισμένο κάτω από το σπίτι σου!

Πες όμως πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Μπορείς να ψάξεις όλες τις υποδομές φόρτισης που προσφέρει η περιοχή σου μαζί με όλα τα κόστη. Μία ακόμη σκέψη είναι το να εγγραφείς σε διαφορετικούς παρόχους ενέργειας, για να έχεις πρόσβαση σε αρκετούς σταθμούς φόρτισης.

Ο περίφημος ταχυφορτιστής DC που σου δίνει την ταχύτερη φόρτιση, δεν σου δίνει και τη χαμηλότερη τιμή. Εδώ, το κόστος αυξάνεται σημαντικά σε σχέση με έναν απλό φορτιστή. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και τώρα με την ακρίβεια, τα μέτρα και τις επιδοτήσεις ρεύματος, το κόστος παραμένει πιο χαμηλό σε σχέση με αυτό που απαιτεί ένα συμβατικό αυτοκίνητο.

Πόσο κοστίζει η ασφάλεια αυτοκινήτου στα ηλεκτρικά;

Έμαθες πόσο κοστίζει η φόρτιση, δεν πρέπει τώρα να μάθεις και πόσο κοστίζει η ασφάλεια αυτοκινήτου;

Η αλήθεια είναι πως οι τιμές ασφάλειας ηλεκτρικού αυτοκινήτου δε διαφέρουν ιδιαίτερα από ένα συμβατικό αυτοκίνητο. Πλέον οι περισσότερες ασφαλιστικές ασφαλίζουν κανονικά τα ηλεκτρικά οχήματα επομένως οι επιλογές είναι αρκετές.

Με μια επίσκεψη στο insurancemarket.gr θα δεις τις επιλογές σου για να διαλέξεις την καλύτερη ασφάλεια αυτοκινήτου για τις ανάγκες σου.

Με μια ματιά, το κόστος της ασφάλειας ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος διαμορφώνεται με βάση:

  • Την αξία του μοντέλου του ηλεκτρικού αυτοκινήτου
  • Την ηλικία του οδηγού
  • Τα έτη του διπλώματος οδήγησης
  • Την περιοχή που διαμένει ο ιδιοκτήτης του οχήματος
  • Τις προαιρετικές καλύψεις που θα προσθέσεις (πχ θραύση κρυστάλλων)

Όταν μπεις στο insurancemarket.gr, θα βάλεις τα παραπάνω στοιχεία και η πλατφόρμα θα σου βρει το πιο συμφέρον πακέτο για τις ανάγκες σου. Kαι φυσικά μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις και την οδική βοήθεια για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο αν ποτέ σου μείνει στο δρόμο. Σημείωσε ότι αν θες την πιο οικονομική ασφάλεια, η ετήσια ασφάλεια αυτοκινήτου έχει το χαμηλότερο ανά μήνα ασφάλιστρο και είναι έως 40% πιο οικονομική από τη μηνιαία ασφάλεια αυτοκινήτου.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

#3 Σε χιλιόμετρα: Πόσα πληρώνω αν κάνω 1000km το μήνα, πάντα με νυχτερινή φόρτιση στο σπίτι μου;

Ας υποθέσουμε πως είσαι συνεπής και φορτίζεις πάντα τη νύχτα. Επομένως, για 1000 χιλιόμετρα που θα διανύσεις, τελικά θα πληρώσεις τα εξής ποσά για τα μοντέλα που επιλέχθηκαν ενδεικτικά όπως και παραπάνω. Άρα, συνολικά πληρώνεις:

....

* Μόνο τα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα (ή PHEV) φορτίζουν, μεγιστοποιώντας τα οφέλη του κινητήρα εσωτερικής καύσης και ενός ηλεκτρικού μοτέρ.

Σε ένα υβριδικό όχημα τα 1000 km με καύσιμο το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι ένα αντιπροσωπευτικό μέγεθος, εφόσον μπορεί να χρησιμοποιήσει παράλληλα και άλλο καύσιμο. Ωστόσο, αν θες να εξοικονομήσεις καύσιμο, μπορείς να κινείς το όχημά σου μόνο με χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ποιος είναι ο χρόνος φόρτισης μπαταρίας αυτοκινήτου;

Ο συνολικός χρόνος φόρτισης εξαρτάται από τις προδιαγραφές του αυτοκινήτου, αλλά και τη λειτουργία φόρτισης που χρησιμοποιείς. Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να φορτιστούν οι μπαταρίες του αυτοκινήτου εξαρτάται από:

  • τα κιλοβάτ (kW) που παρέχει ο σταθμός φόρτισης, αλλά και
  • τον αριθμό των kW που το αυτοκίνητο μπορεί να δεχθεί.

Όσο μεγαλύτερη η ισχύς σε watt, τόσο πιο γρήγορα θα φορτίσεις το όχημα. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι φόρτισης και φυσικά με αντίστοιχο ποσοστό χρέωσης:

  • Κανονικός – ο χρόνος φόρτισης για το 100% κυμαίνεται από 8 έως 24 ώρες για ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο και 2 με 5 ώρες για ένα υβριδικό plug-in.
  • Γρήγορος – ο χρόνος φόρτισης για 20% με 80% μπορεί να πάρει λιγότερο από 60 λεπτά.

Άρα, ο μέσος χρόνος που θα χρειαστείς για να φορτίσεις τη μπαταρία του ηλεκτρικού μπορεί να είναι μεταξύ της μίας ώρας με τη γρήγορη διαδικασία και ένα ολόκληρο βράδυ με την πιο αργή φόρτιση.

Καλώς και έψαξες για την εγκατάσταση φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι. Για την ασφάλειά του έψαξες; Μπες στο insurancemarket και κλείσε ασφάλεια αυτοκινήτου online! Εκεί θα βρεις και ασφάλεια μηχανής, φορτηγού, αγροτικού αλλά και ασφάλεια σπιτιού. Ό,τι και να ψάχνεις, μέσα σε 5’ συγκρίνεις ασφαλιστικές, επιλέγεις και λαμβάνεις το ασφαλιστήριο στο email σου!