image

Οι κανόνες για τη χρήση ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων

Πόση είναι η μέγιστη ταχύτητα και από ποια ηλικία επιτρέπεται η χρήση τους; Όσα προβλέπει ο ΚΟΚ για το Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα.

Με το νόμο 4784 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Μάρτιο του 2021 τροποποιήθηκε ο ΚΟΚ και καθορίζονται όλοι οι κανόνες χρήσης οχημάτων μικροκινητικότητας, όπως τα όρια ταχύτητας ανά κατηγορία και τα σημεία όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία τους.

Κατηγορίες των Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ)

Τα ΕΠΗΟ διακρίνονται ανάλογα με την ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν σε:

α) οχήματα των οποίων η μέγιστη σχεδιαστική ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 6 χλμ./ώρα. Αυτά τα οχήματα θεωρούνται και κυκλοφορούν ως πεζοί.

β) οχήματα των οποίων η μέγιστη σχεδιαστική ταχύτητα υπερβαίνει τα 6 χλμ./ώρα, αλλά δεν υπερβαίνει τα 25 χλμ./ώρα. Θεωρούνται και κυκλοφορούν ως ποδήλατα, τηρουμένων των κανόνων σήμανσης και σηματοδότησης και των απαιτήσεων των ποδηλάτων.

Τα ΕΠΗΟ απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε οδούς όπου το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των αυτοκίνητων οχημάτων υπερβαίνει τα 50 χλμ/ώρα.

ηλεκτρικά πατίνια

Τα πρόστιμα

Όποιος υπερβαίνει το όριο των 25 χλμ/ώρα τιμωρείται με πρόστιμο 40 ευρώ, ενώ όποιος υπερβαίνει τα 35 χλμ/ώρα με 100 ευρώ. Για όσους κινούνται με ΕΠΗΟ σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, το πρόστιμο είναι 80 ευρώ.

Όρια ηλικίας

Όσοι οδηγούν ηλεκτρικά πατίνια (e-scooters) πρέπει να έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και όσοι τροχοπέδιλα (rollers) και τροχοσανίδες (skateboards) την ηλικία των 15 ετών.

Μπορώ να μιλάω στο κινητό και πρέπει να φοράω κράνος;

Οι οδηγοί των ΕΠΗΟ υποχρεούνται να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο. Αντίθετα, απαγορεύεται να χρησιμοποιούν εν κινήσει κινητό τηλέφωνο, το οποίο δεν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.

Επίσης απαγορεύεται να χρησιμοποιούν εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές.

Από τη διάταξη αυτή εξαιρούνται ακουστικά και κεφαλόφωνα ανοικτής ακρόασης φορητών συσκευών ραδιοεπικοινωνίας, που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία σε μικρή απόσταση μεταξύ των οδηγών ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και Ε.Π.Η.Ο. ή μεταξύ των οδηγών των οχημάτων αυτών και σταθμών βάσης ή άλλων κινητών σταθμών ραδιοδικτύων, καθώς επίσης και μεταξύ των οδηγών εκπαιδευτικών μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών και των εκπαιδευτικών αυτοκινήτων κατά τις φάσεις της εκπαίδευσης ή της εξέτασης των υποψηφίων οδηγών.