image

Φορτίζοντας το ηλεκτρικό αυτοκίνητο το καλοκαίρι

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να φορτίσουμε την μπαταρία και σε τι τύπο φορτιστή;

Οι διακοπές με ηλεκτρικό αυτοκίνητο – είτε το δικό μας είτε ενοικιαζόμενο – δεν είναι πλέον ένα μακρινό όνειρο, αλλά πραγματικότητα. Το μερίδιο των ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνεται συνεχώς, ενώ η ανάπτυξη δικτύου φόρτισης τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα νησιά, καθιστά εφικτή την οδήγηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου στις διακοπές.

Πώς όμως επηρεάζουν οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται στη χώρα μας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο την απόδοση της μπαταρίας και τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη διαδικασία φόρτισης;

Καταρχάς πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων «υποφέρουν» περισσότερο στις πολικές συνθήκες της βόρειας Ευρώπης κατά τον χειμώνα παρά στον καύσωνα στις μεσογειακές χώρες το καλοκαίρι. Αν σκεφτούμε όμως ότι οι ιδανικές θερμοκρασίες περιβάλλοντος για μία μπαταρία είναι 20-25 βαθμοί Κελσίου, τα 40άρια του καλοκαιριού απέχουν αρκετά.

Κάθε πότε πρέπει να φορτίζω το ηλεκτρικό αυτοκίνητο στις διακοπές;

Οι ταχυφορτιστές DC μας προσφέρουν σημαντική αυτονομία μέσα σε 30-60 λεπτά, όμως σε κάθε περίπτωση – είτε πρόκειται για τον χειμώνα είτε το καλοκαίρι –«ζορίζουν» την μπαταρία όταν ξεπεράσουμε το επίπεδο του 80% και πλησιάζουμε στο 100%. Καθώς οι καθημερινές μετακινήσεις την περίοδο των διακοπών είναι περιορισμένες (δεν ξεπερνούν συνήθως τα 100 χλμ.), αρκεί να φορτίσουμε την μπαταρία μας στο 80% ώστε να έχουμε επαρκή αυτονομία για λίγες μέρες.

φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Αν στο μέρος που παραθερίζουμε δεν υπάρχει ταχυφορτιστής, θα πρέπει να αφήσουμε περισσότερες ώρες το αυτοκίνητο στην πρίζα, όμως και πάλι καλό είναι να μην ξεπεράσουμε το 80%. Άλλωστε, πλήρη φόρτιση θα χρειαστούμε ξανά όταν έρθει η στιγμή για το δρόμο της επιστροφής.

Ποιες ώρες πρέπει να φορτίζω το αυτοκίνητο;

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν πάντα αρνητικό αποτέλεσμα σε διαδικασίες όπως η φόρτιση. Θα πρέπει άρα να αποφύγουμε – αν είναι αυτό εφικτό – τη φόρτιση κατά τις καυτές ώρες του μεσημεριού. Προτιμότερο να φορτίσουμε νωρίς το πρωί (αν δεν έχουμε… ξενυχτίσει το προηγούμενο βράδυ), ή το βράδυ όταν θα έχει δροσίσει.

φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Καθώς υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης ώστε η φόρτιση να μην ξεπεράσει το 80%, δεν πειράζει αν το αυτοκίνητο θα μείνει στην πρίζα περισσότερες ώρες το βράδυ. Ακόμη και με απενεργοποιημένο το όχημα, γίνονται ορισμένες ηλεκτρικές διεργασίες, όπως η ψύξη της μπαταρίας. Αυτό καταναλώνει ένα μικρό ποσοστό ενέργειας. Αν μάλιστα έχετε ενεργοποιήσει την λειτουργία preconditioning καθώς φορτίζετε, θα μπορείτε να έχετε δροσερή καμπίνα επιβατών χωρίς να υποχωρήσει η στάθμη της μπαταρίας.

Ποιο σταθμό φόρτισης να επιλέξω;

Είτε πρόκειται για ταχυφορτιστή DC είτε για wallbox, είναι προτιμότερο να πρόκειται για σημείο με σκιά. Και στην Ελλάδα μάλιστα έχει αρχίσει η τοποθέτηση fast chargers σε υπόστεγα που φέρουν φωτοβολταϊκά. Όσο πιο δροσερό είναι το σημείο όπου βρίσκεται το ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο, τόσο πιο αποδοτικά γίνεται η φόρτιση.